NRP Uygulayıcı Eğitimi verildi

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana yürütülen Yenidoğan Canlandırma Programı kapsamında Tekirda

Tekirdağ 26.04.2019 16:45:00 0
NRP Uygulayıcı Eğitimi verildi

3 gün süren eğitim İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Cengiz Becerir’in açılış konuşmasıyla başladı. Açılışa Başkan, Uzm.Dr Aykut Demirkıran, Dr.Haci Bayram Zengin ve Zafer Soykırlı, Tekirdağ Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm.Dr Çetin Kirezli ve Başhekim Yardımcısı Uzm.Dr Engin Gürcü  katıldı.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Eğitime Tekirdağ’daki kamu, üniversite ve özel hastanelerde çalışan kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, anestezi uzmanı ve doğum eyleminde görev alan pratisyen hekim, ebe, hemşire, anestezi teknisyenlerinden oluşan 25 kişi katıldı.  Eğitime konuşmacı olarak Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Nedim Samancı, Dr. Öğretim Üyesi Sinan Tüfekçi, Özel İrmet Hastanesi Yenidoğan Uzmanı Dr. Hülya Halis, Tekirdağ Devlet Hastanesinden Sağlık Bakım Hizmetler Müdürü Ebe Gülaydın Tabu, ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığından Ebe Fatma Çokzehir katıldı.

                                                                                                                           .         

YENİDOĞAN CANLANDIRMA PROGRAMI NEDİR?

 

Bilindiği üzere tüm dünyada yılda 4 milyon yenidoğan ölmekte ve bunların %23’ü doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de asfiksi temel bir neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatalresüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğanın, yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir. Bu nedenle asfiksiye bağlı ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) yürütülmektedir. Program kapsamında yurt çapında doğum salonunda çalışan ve yenidoğana yönelik girişimde bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve becerilerle donatılması amacıyla Yenidoğan Canlandırma Uygulayıcı Eğitimleri gerçekleştirilmektedir.

 

Haber: Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10