"Hayat deneme yanılma yöntemi şeklinde geçiyor"

Çerkezköy Kent Konseyi tarafından Deneyimsel Tasarım Öğretisi İlişkide Ustalık Tanıtım semineri düzenlendi. Hayatın deneme yanılma yöntemi şeklinde geçtiğini belirten Dilek Sinç, "İnsan i

Çerkezköy 10.05.2019 16:43:00 0

Çerkezköy Kent Konseyi’nde bugün 15.30-16.30 saatleri arasında düzenlenen seminere konuşmacı olarak Dilek Sinç katılırken, seminere  17 kişi katılım gösterdi.

DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİ NEDİR?

Dilek Sinç, “Deneyimsel Tasarım Öğretisi gerçeklik ilmidir. Sahte ile gerçeği, doğru ile yanlışı ayrıştıran bir bilgi teknolojisidir. İnsanın en çok merak ettiği şeylerden biri; “Gerçek nedir?” sorusudur. Tarih boyunca biyolojide, fizikte, tıpta, astronomide, felsefede insanoğlu gerçeği merak etmiş ve anlamaya çalışmıştır. Gerçeği öğrenebilmek için, denizin derinliklerine dalmış, insan anatomisini incelemiş, uzayın derinliklerine bakabilmek için aletler icat etmiş, kaynaklarını, zamanını harcamıştır.Sadece bilim adamları değil, tüm insanlar ilgilendiği konuda gerçeği öğrenmek ister; Yaşantısında, ilişkilerinde, yaptığı işte gerçeği merak eder. İşin gerçeği ne?”,İşler nasıl dönüyor?”, “Gerçekten mi?”,“Sence gerçekte ben nasıl biriyim?”,“Gerçekten bu hamle bize kazandırır mı?”.“Böyle söylüyor ama gerçekte bana karşı ne hissediyor sence?” “Bana gerçeği söyle” demesi bu yüzdendir.Gerçek tutarlıdır ve insana fayda verir, sahte ise tutarsız ve zarar verir. Bu sebeple insanın karşılaştığı problemlere gerçek çözümler bulması gerekir. Deneyimsel Tasarım Öğretisi de hayatta gerçeğin kaybolduğu zamanlarda, gecenin karanlığını aydınlatan fener gibi gerçeğe ışık tutar. Bu doğrultuda kişilerin problemlerine gerçek çözümler sunar” dedi.

 NEDEN DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİ?

Her insanın hayatta mutluluğu ve başarıyı istediğini ama herkesin bu isteğine uygun dönüşümü gerçekleştiremeyeceğini ifade eden Sinç, “Hayatta dünümüzden daha iyi olabilmeyi başarabilmek önemlidir. İşte bu sebepten dolayı, dünümüzden daha iyi olabilmek için, düşünce ve iletişimimizi başarıya programlayabilmeyi öğrenmek için, kişisel ve kurumsal başarı yöntemlerini öğrenebilmek için, hızlanan yaşam şartlarında stresi kontrol edebilmek için, iç motivasyonumuzu geliştirebilmek için,hayata karşı farkındalığımızı artırabilmek için, mutlu olabilme becerilerimizi geliştirebilmek için, bizi yükseltecek hedefler belirleyebilmek için, daha hızlı çözüm üretebilmek için, aile içi ilişkilerimizi geliştirebilmek için, özel ilişkilerimizi geliştirebilmek için, daha iyi iletişim becerilerine sahip olabilmek için, kendimizi ve başkalarını daha iyi tanıyabilmek için bu programlar tavsiye edilir” ifadelerini kullandı.

DENEYİMSEL TASARIM ÖĞRETİSİ BİLGİ KAYNAĞİNİ NASIL OLUŞTURUYOR?

Dilek Sinç, deneyimsel tasarım öğretisi bilgi kaynağının nasıl oluştuğu konusunda da şu bilgiyi verdi,  “Tutarlı, uygulanabilir, anlaşılabilir, faydalı olma özelliği taşır. Bilgiler bilimsel güvenirlilik testinden geçirilmiş ve işe yaradığı ispatlanmış deneyimsel gerçek bilgilerdir. Aynı zamanda tüm bilgiler, tüm zamanlarda, tüm insanları kapsar niteliktedir. Bu özelliği ile de diğer mevcut bilgi kaynaklarında arasında farklılığını oluşturur.

 HAYAT DENEME YANILMA YÖNTEMİDİR

Hayatın deneme yanılma yöntemi şeklinde geçtiğini belirten Dilek Sinç, “İnsan ilişkilerinde insanların birbirini öncelikle tanıması lazım. İnsan ilişkileri ustalık ister. Deneyimle yaşamışlık bambaşka ve bir birinden çok farklıdır. Bu nedenle hayatta deneme ve yanılma olarak uğradığımız pek çok durumla ya da olayla karşılaşmaktayız. Hayatta deneme yanılma yöntemi ile öğreneceğimiz ve öğrendiğimiz pek çokta duruma şahit oluyoruz. Örneğin bir işin ustasısınız ya da bir doktorsunuz ama işin ehlisiniz gibi birçok iş kolunda sanat dalında kendini ispatlamış bir şey gerçeğine sahip olan kendini üstün sayar. İşte bu her meslek dalında işini çok iyi yapan ve başarılı olur. Başarılı olan daha önce yaptığı iş ile ilgili birçok denemeler yapmıştır ve başarılı olmuştur. İşte deneme yanılma durumlarında elde edilen tecrübelerin bir daha yaşanmamasını sağlamak için insan ustalaşıyor. Bir örnek daha vermek gerekirse örneğin ben yemek yapmasını bilmiyorum. Soğanı patatesi, soymadan doğramadan tencereye atarsan ne olur yemek olmaz. Yemek yapmayı öğrenmek için ya annemden yardım alacağım ya da yakın komşumdan veya arkadaşımdan, insan bir işi yaparken mutlaka yanılır ama denemelidir” dedi.

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10