Toprak: Çiftçiler ekonominin temel taşıdır

14 Mayıs Çiftçiler Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında açıklama yapan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, Türkiye'de tarım sektöründe uygulanan yanlıÅ?

Çerkezköy 14.05.2019 16:38:00 0
Toprak: Çiftçiler ekonominin temel taşıdır

Toprak, “Yetkili makamların sektörümüzde yaşanan sıkıntıların bir an önce giderilmesi yönünde acilen gerekli önlemi alarak çiftçilerimizin durumunu iyileştirici yaptırımları hayata geçirmelerini istiyoruz. Ekonominin temel taşlarından biri olan çiftçilerdir. Çiftçimizin durumu  iyi olması durumunda ekonomimiz daha da güçlenecektir. Yaşanan ekonomik kriz dönemlerinde ortaya çıkan olumsuz sonuçlar tarım ve hayvancılığımızın önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Türk ekonomisinin temel taşlarından biri olan tarım iç tüketimde de büyük bir öneme sahiptir” dedi.

 

BUNU GELECEK KUŞAKLARA NASIL AÇIKLARIZ?

 

Tarımın, öneminin tartışılmaz bir sektör olduğunu ifade eden Toprak, “Elektronik aletler, makineler, motorlu araçlar olmadan da yaşanabilir ama gıda olmadan kesinlikle yaşanamaz, gıda ihtiyacı da ertelenemez. Dünyada yoksulluk oldukça, kıtlık sürdükçe, milyonlarca insan açlık çektikçe tarımsal üretimi artırmak zorundayız. Uzay çağını yaşarken, dijital devrim ve otomasyon her alana girmişken hala dengesiz gelir dağılımı nedeniyle yüz milyonlarca insanın açlık çekmesini gelecek kuşaklara anlatamayız. Üstelik yüz milyonlarca insan açlık çekerken gıdanın üçte birini, 1,5 milyar ton gıdayı çöpe atarken bunu gelecek kuşaklara nasıl açıklarız, açıklayamayız” dedi.

 

ÇİFTÇİLER ÜRETTİĞİNİN KARŞILIĞINI YETERİNCE ALAMIYOR

 

Günümüzde çiftçilik yapan kesimin giderlerinin oldukça fazla olduğunu ifade eden Toprak, “Çiftçiler ürettiğinin karşılığını yeterince alamıyor ve aldığının çoğu da masraflara gitmekte. Yıllık ortalama ücret orantılandığında eline aylık asgari ücretin yarısından daha az para geçmekte ve bu nedenle çiftçimiz hep borçlu olarak yaşamak zorunda kalmaktadır. Üstelik bir de dış ülkelerden buğday ve ayçiçeği ithal etmek ise can çekişen ayakta durmaya direnen ülke tarımımızı bitirme noktasına getirmiştir. Bir kaç yıl öncesine kadar dünyada tarımda kendi kendine yeten ülkeler arsında ilk beşte yer alan ülkemiz şimdi tarımda var olma mücadelesi veriyor” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN

  

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10