Soydaşlar 1989 Mayıs olaylarının 30'ıncı yılını andı

Bulgaristan'da 1989 yılına kadar hüküm süren komünist rejim döneminde, ülkedeki Türk ve Müslümanlara karşı uygulanan, isimlerin değiştirilip ibadetlerin yasaklandığı asimilasyon günleri, arad

Çerkezköy 15.05.2019 12:26:00 0
Soydaşlar 1989 Mayıs olaylarının 30

Mayıs 1989 yılında isimlerinin, hak ve özgürlüklerinin geri verilmesi ve totaliter rejimin baskılarının son bulması istemiyle ayaklanan Türkler, dönemin jandarma ve emniyet güçleri tarafından bastırılmış, bu yürüyüşlerde birçok şehit verilmişti.

 

ANMA TÖRENLERİ 3 FARKLI YERDE YAPILDI

 

1989 olaylarında şehit olanları anma törenlerinin üç ayrı yerde düzenlendiğini kaydeden Bulgaristan Halk ve Özgürlükler Partisi Trakya temsilcisi Şevket Halimoğlu “ Bulgaristan Türklerinin 1989 yılına kadar uygulanan asimilasyon ve isim değiştirme sürecinde şehit düşen soydaşlarımızı anma törenlerinde de yalnız bırakmadık ve bırakmayacağız. 3 ayrı yerde düzenlenen anma törenlerinde

 

Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkanı Mustafa Karadayı,Hak ve Özgürlükler Partisi Milletvekili Hasan Adem,Avrupa Parlementosunda Grubu bulunan Liberal Demokrat Birliği partisi Başkanı Hans Van Baalen, Kaolinovo (Bohçalar) Belediye Başkanı Nida Ahmet, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Çorlu Belediye Başkan Yardımcısı Güner Çetin, İsperi Eski Belediye Başkanı Adil Raşidov ve diğer ülkelerden de çok sayıda soydaşlarımız katıldı” dedi.

 

 

 

“30 YILDIR ANIYORUZ”

 

Halimoğlu “ 1989 Mayıs ayında Bulgaristan Türklerinin  isimlerinin, hak ve özgürlüklerinin geri verilmesi ve totaliter rejimin baskılarının son bulması için Türkler ayaklandı. Bulgaristan’da dönemin jandarma ve emniyet güçleri tarafından bu yürüyüşlerde birçok Türk’ü şehit etti. Bu hak arama yürüyüşlerinde hayatını kaybeden Necip Osman, Mehmet Saraç, Hasan Arnaud ve Mehmet Salih Lom, Kaolinovo ilçesinin şehitleri olarak anılıyor.30 yıldır her yıl anılıyor ve anılmaya da devam edecekler. Anma törenleri 11 Mayıs’ta İsperi’de, 12 Mayıs’ta Şumnu ile Bohçalar’da, 13 Mayıs’ta ise ilçeye bağlı Pristoye(Yusfanlar) köyünde devam etti. Tüm anma etkinlilerinde saygı duruşu ve dualar okundu. Mahmuzlu bulunan Şehitliklerde de ayrıca anma töreni yapıldı ve da şehitliklere çelenkler konuldu.

 

Programlarda şehitlerimiz için mevlit okundu ve şehitlerimiz rahmetle anıldı. Daha sonra şehitlerin anısına Deliorman’a ait Karakucak güreşleri ve at yarışları yapıldı. Güreşlerde ve at yarışlarında dereceye girenlere ödüller verildi” dedi.

 

KAOLİNOVA’DA YAPILAN ANIT TÖRENLE AÇILDI

 

Anma etkinliklerinde Kaolinova’da belediye tarafından şehir merkezine yapılan şehitler anıtının törenle açıldığını kaydeden Halimoğlu “26 Mayıs tarihinde yapılacak olan Avrupa Birliği Parlamento seçimleri öncesi toplantıda yapıldı. Toplantıda seçimde DPS’ye tam destek verilmesi kararı çıktı” dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10