Trakya'da arazi toplulaştırma devam ediyor

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Edirne Kırklareli ve Tekirdağ'da arazi toplulaştırma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.Tekirdağ Çorlu'da yerleşim yerinde

Bölgede Gündem 7.06.2019 14:19:00 0
Trakya

DSİ'den yapılan yazılı açıklamada görüşlerine yer verilen Aydın, arazi toplulaştırmayla küçük, parçalı ve dağınık arazilerin modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenlendiğini belirtti.

 

DSİ’YE VERİLMİŞTİR

 

Daha az zaman, iş gücü ve sermaye kullanımı sağlandığını aktaran Aydın” Dünya nüfusunun hızla artmasına rağmen tarım yapılabilecek alanları artırma imkânı bulunmamaktadır. Bu sebeple sınırlı sayılabilecek mevcut tarım topraklarından daha fazla verim alınmasını sağlayacak yol ve yöntemlerin bulunması gerekmektedir. Bu yöntemlerden birisi ve en önemlisi dağınık, çok parçalı ve tarımsal altyapısı eksik olan parsellerin arazi toplulaştırma çalışmalarıyla yeniden düzenlenmesi ve kullanılmayan alanların tarıma kazandırılmasıdır. Çeşitli nedenlerle ekonomik olarak tarımsal faaliyetleri yapmaya imkân vermeyecek biçimde parçalanmış, dağılmış, bozuk şekilli parsellerin modern tarım işletmeciliği esaslarına göre ve sulama hizmetlerinin geliştirilmesi için en uygun biçimde birleştirilmesi, şekillendirilmesi ve yeniden düzenlenmesi işlemine “Arazi Toplulaştırması” denilmektedir. Arazi toplulaştırma çalışmalarının amacı; Tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, iş gücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltmektir. Arazi toplulaştırması ile birlikte diğer altyapı hizmetlerinin de (sulama, tarla içi geliştirme işlemleri vb. ) birlikte düşünülmesi gerekmektedir. Bu düşünceyle 2018 yılında yapılan yasal düzenleme sonucu ülkemiz genelinde arazi toplulaştırma çalışması yapma yetkisi DSİ Genel Müdürlüğümüze verilmiştir” dedi.

 

ÇALIŞMALAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

 

Türkiye genelinde tarla içi geliştirme ve toplulaştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde yürütülen çalışmalar hakkında  da bilgiler verdi. Aydın “ Edirne İli Merkez, Uzunköprü, İpsala, Keşan ilçelerinde bugüne kadar toplam 6 proje ile 37 yerleşim biriminde 86 bin 431 hektar alanda proje tamamlanmış; Tekirdağ İli Çorlu İlçesinde 1 proje ile 1 yerleşim biriminde 4 bin 232 hektar alanda tamamlanmış; Kırklareli ili Lüleburgaz İlçesinde 1 proje ile 1 yerleşim biriminde 5 bin 671 hektar alanda arazi toplulaştırması tamamlanmıştır. Toplamda 8 proje ile 39 yerleşim yerinde 96 bin 334 hektar arazi toplulaştırılarak vatandaşımızın hizmetine sunulmuştur. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli İllerinde yürütülen toplulaştırma projeleri 10 adet proje kapsamında, 202 yerleşim biriminde, 399 bin 144 hektar alanı kapsamaktadır. Devam eden projelerin tamamında çalışmalar başlamış ve hızla devam etmektedir.  Edirne İlinde Uzunköprü, Meriç, Süloğlu, Havsa, Enez, Keşan, Lalapaşa ilçelerinde 8 proje ile 151 yerleşim biriminde 219 bin 23 hektar alanda proje devam etmektedir. Bu projeler tamamlandığında Edirne İlinde toplulaştırma yapılabilecek alanın yüzde 71’i tamamlanmış olacaktır. Süleymanpaşa,  Malkara ve Hayrabolu İlçelerinde 1 proje ile 36 yerleşim biriminde 71 bin 200 hektar alanda devam etmektedir. Kırklareli İlinde Merkez, Babaeski ve Pehlivanköy İlçelerinde 1 proje ile 15 yerleşim biriminde 40 bin hektar alanda devam etmektedir. ‘dedi.

 

 

SULAMA YATIRIM MALİYETLERİNDEN TASARRUF SAĞLANACAK

 

Aydın “ Sulama projelerinde, kamulaştırmaya ve arazilerin parçalanmasına mani olmak için, kanalların ve yolların planlanması ve uygulaması, parsel sınırlarına bağlı kalmaktadır. Yani arazi sınırlarından geçirilmektedir. Parseller küçük, şekilleri düzensiz olduğundan kanal boyları gereğinden fazla uzamakta, bu da tesis maliyetini yükseltmektedir. Sulama projeleri arazi toplulaştırmasına bağlı olarak uygulandığı takdirde ise; parsel sınırlarına bağlı kalmadan en ekonomik şekilde, sulama, yol ve tahliye planlaması yapıldığından, yatırım maliyetlerinde tasarruf sağlanmaktadır. Diğer taraftan arazi toplulaştırma projeleri ile kamulaştırma maliyetleri yüzde 90 oranında azalmaktadır” açıklamasında bulundu.

 

BAKAN PAKDEMİRLİ’YE TEŞEKKÜR ETTİ

 

Arazi toplulaştırma çalışmalarının ekonomik tarımın yapılmasını engelleyecek, toprak koruma ve sulama tedbirlerinin alınmasını güçleştirecek derecede parçalanmış, dağılmış parselleri bir araya getirerek, çiftçinin yaşam düzeyini yükseltecek teknik, ekonomik ve sosyal tedbirleri almayı sağlayacağını kaydeden Aydın “ Arazi toplulaştırması ile parseller büyür, tarım teknikleri ve sulama metotlarının uygulanması kolaylaşır. Parsel sayısı azalır. Parsel büyüklüğü artar. Düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulur. Her parsel yola ve kanala kavuşur. İşletme merkezi ile parseller arasındaki mesafeler azalır, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar azalır, yakıt tasarrufu sağlanır. Zirai mücadele ve gübreleme kolaylaşır. Sulama oranı ve randımanı artar. Arazi maliklerine kamulaştırma bedelleri yerine arazi verilerek, toprağından kopması önlenmektedir. Sağlanan katma değerden dolayı arazi değeri en az iki kat artmaktadır. Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. ’dedi.

 

Haber/Melek ELMA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10