ÇTSO'da 'Taşınmaz Ticareti Yönetmilği' anlatıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası 4.Meslek Komitesi organizatörlüğünde odanın seminer salonunda Taşınmaz Ticareti semineri gerçekleştirildi. 5 Haziran 2018'de yürürlüğe giren Taşınmaz Ticareti Yöne

Çerkezköy 10.06.2019 16:59:00 0
ÇTSO

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası seminer salonunda gerçekleştirilen seminere Çerkezköy, Kapaklı, Saray’da emlak sektöründe faaliyet gösteren gayrimenkulcülere ve emlakçılar katıldı.

 

EMLAKÇILAR YETKİ BELGESİ NASIL ALACAK

 

Tekirdağ Ticaret İl Müdürlüğü yetkililerinden Mehmet Furtına ve Hikmet Üçgül dün Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Seminer Salonu’nda Çerkezköy, Kapaklı ve Saray ilçelerinde emlakçılık yapan firma sahiplerine Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği hakkında bilgilendirme yapıldı. Toplantıda yeni emlakçılık yasası ile birlikte emlakçılara "yetki belgesi şartı" geldiği ve nasıl alınması gerektiği konusunda,aranan şartların neler olduğunu konusunda detaylı bilgiler verdi. Furtına, “Emlak müşavirliği yasası 2018 ile birlikte emlak danışmanlığı mesleği sadece emlakçılık yetki belgesi olanlar tarafından yapılacak. Yetki belgesi olmayan işletmelere ruhsat verilmeyecek.  Emlakçılık yetki belgesi alabilmek için Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi (TTBS) üzerinden başvuru yapılacak. Değerlendirme sonrası yetki belgesi sistem üzerinden Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilecek. İşletmenin 12 nci maddede belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı, başvuru tarihinden itibaren yedi gün içinde il müdürlüğü tarafından bir tutanakla yerinde tespit edilecek ve şartlar taşınıyorsa başvuru tarihinden itibaren on gün içinde emlakçılık yetki belgesi verilecek. Emlakçılık yetki belgesinin süresi 5 yılla sınırlı olacak. Bakanlık, emlakçılık yetki belgesi verilmesi için mesleki eğitim şartı getirmeye ve bu eğitime ilişkin usul ve esasları ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerini alarak belirlemeye yetkilidir. Mesleki eğitim; Bakanlık, Millî Eğitim Bakanlığı veya Bakanlıkça uygun görülen kamu kurumları, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve mesleki yeterlilik belgesi vermeye yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından verilecek”dedi.

 

YETKİ BELGESİ ALMAYAN EMLAKÇILAR EMLAKÇILIK YAPAMAYACAK

 

Furtına “ 5 Haziran 2018 tarihinden önce MEB Halk Eğitimi Müdürlüklerinden belge almış olanlar, yine bu tarihten önce Ticaret Sicil yada Esnaf Sicile kaydı olan aynı zamanda Nace kodunda emlakçılık yer alan ile Vergi Levha kaydı bulunan tüzel kişiliklerin bu belgeyi almasına gerek bulunmamaktadır. Sorumlu Emlak Danışmanlığı belgesi sınavları ile belge alan işletme yetkililerinin daha sonra Ticaret İl Müdürlüklerinden Yetki Belgesi almak suretiyle ticari faaliyetlerine devam edebilecekler aksi taktirde yasal şartları yerine getiremeyen emlakçılar, 5 Aralık 2019 tarihinden sonra bu belge zorunluluk kapsamında yer alacağından dolayı işlem yapamayacakları açıklanmıştır. Diğer yandan konut sektöründe yer alan müteahhitlerinde ev alım satım işlemlerinde emlakçılık belgesi alma zorunluluğu kapsamına girdikleri, ayrıca firmada yer alan şube müdürü ile satış pazarlama elemanlarının da bu belgeyi almaları gerektiği ifade edilmektedir. Bugüne kadar ilk okul mezunu olup da emlakçılak

 

yapanlar 5 Aralık 2019 tarihinden sonra yapamayacak.Belirli suçlardan hüküm giymiş olanlar da yetki belgesi alamayacak.yetki belgesi alanların emlakçılık dışında başka ticari faaliyette bulunmaması gerekmektedir.Şirketlerde bir  sorumlu seviye 5 ortaklardan diğeri de seviye 4 belgesi alması gerekecek. Yetki Belgesi almayan emlakçılar ise emlakçılık yapamayacak. 5 Aralık 2019 tarihinden sonra emlakçı olmayıp da aracılık yapan emlakçıların tabiri ile ayakçılar da ortadan kalkacak.”diye konuştu.

 

 EKLAKÇILIK YAPANLARIN YETKİ BELGESİ ALMASI İÇİN EN AZ LİSE MEZUNU OLMA ŞARTI VAR

 

Hikmet Üçgül’de, “Emlakçılık yetki belgesi için aranan şartlar ise şöyle, 12 nci maddede belirtilen şartların taşınması şartı var bunlarda nedir,  Meslek odasına kayıtlı olması .Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması.Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin bu alandaki faaliyetlerini yürütmek için görevlendirdikleri ve yetkilendirdikleri temsile yetkili kişilerinin, şubelerde ise şube müdürünün. 18  yaşını doldurmuş olması,  en az lise mezunu olması,  İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması, Konkordato ilan etmemiş olması. Kasten işlenen bir suçtan dolayı veya affa uğramış olsalar dahi devletin güvenliğine, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine, milli savunmaya ve devlet sırlarına karşı suçlar ile casusluk, zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, terörün finansmanı, kaçakçılık, vergi kaçakçılığı veya haksız mal edinme, cinsel saldırı ve çocukların cinsel istismarı, hayasızca hareketler, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlama suçlarından hüküm giymemiş ya da ticaret ve sanat icrasından hükmen yasaklanmamış olması.Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin temsile yetkili kişilerinden en az birinin, şubelerde ise şube müdürünün sorumlu emlak danışmanı (Seviye 5) ulusal yeterliliğine dayalı mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerekmekte. 12. Madde ile belirtilen emlak danışmanlığı işletmelerinde aranacak şartlar ise, İşletmenin  net alanının en az 30  metrekare olması. İçinde idari büro ve kabul yeri ile 14 üncü maddenin birinci fıkrasının (l) bendinde belirtilen dosyalama işleminin fiziksel olarak yapılması durumunda arşiv bölümü bulunması. Hizmetin düzenli, sistemli ve hızlı bir şekilde verilmesini sağlayacak miktar ve özellikte masa, dolap, koltuk ve benzeri malzeme ile bilgisayar, internet, telefon, tarayıcı ve faks gibi teknik donanıma sahip olması gerekmektedir”dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10