1989 Zorunlu göçü sempozyumu düzenlendi

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nin katkılarıyla Çorlu Belediyesi tarafından düzenlenen 1989 Göçünün 30. Yıl Dönümü Uluslararası Sempozyumu'nda Bulgaristan Tü

Çerkezköy 16.06.2019 10:36:00 0
1989 Zorunlu göçü sempozyumu düzenlendi

15 Haziran Cumartesi günü başlayan ve 16 Haziran Pazar günü de devam eden sempozyum saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından Çorlu Belediyesi tarafından hazırlanan Göç Belgeseli’nin izlenmesiyle devam etti. İzleyicilerden tam not alan Göç Belgeseli, 1989 yılında Bulgaristan’da yaşayan soydaşlarımızın anılarına tanıklık edebilmemizi sağladı.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Sempozyuma Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, Hak ve Özgürlükler Partisi Genel Başkan Yardımcısı Razgrad Milletvekili Ahmed Ahmedov, Blagoeugrad Milletvekili  Elhan Kılkof, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, Bulgaristan’dan gelen davetliler ve çok sayıda akademisyen katıldı.

 

"AYNI ACILARIN BİR DAHA YAŞANMAMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

 

Programda konuşan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı  Kadir Albayrak, "1989 Zorunlu Göçü, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından gerçekleşen en büyük göçtür. Zorunlu Göç'e neden olan süreç bilindiği gibi 1984 yılında Jivkov rejimi tarafından başlatılan "Soya Dönüş" ile başladı.  Jivkov rejiminin asimilasyon programına karşı çıkan soydaşlarımız, ne yazık ki katledildi, toplama kamplarına gönderildi ve cezaevlerine atıldı. Tüm bunlar Bulgaristan Türklerini asla yıldırmadı ve soydaşlarımız en güç koşullar altında bile haklı davasını savundu. Bulgaristan Türklerini asimile edemeyeceğini anlayan Jivkov, çareyi soydaşlarımızı sürgün etmekte buldu. 500 bin soydaşımız, dünyadaki tüm Türklerin vatanı olan Türkiye'ye iltica etti. Bu zorluklar içerisinde anavatanına kavuşan soydaşlarımızın heyecanını dün gibi hatırlıyorum. 1989 göçmenleri bizler için iyi birer komşu, iş arkadaşı, dost ve yurttaş oldular. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak Balkanlarla olan ilişkilerimizi yeni dönemde çok daha iyi bir düzeye taşıyacağız. Çorlu Belediyesi, Ankara Üniversitesi ve Namık Kemal Üniversitesi işbirliği ile uluslararası bir sempozyumun düzenlenmesini son derece anlamlı buluyor ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Aynı acıların bir daha yaşanmaması ümidiyle, hayatlarını Türklerin ve Müslümanların Balkanlarda varoluş mücadelesine adayan tüm soydaşlarımızı minnet, rahmet ve saygıyla anıyorum." dedi.

 

“GÖÇ ETMEK ZORUNDA KALMIŞLAR”

 

Programda son olarak konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım “ Tarih tekerrürden ibarettir diyorlar, hiç ibret alınsaydı tekerrür eder miydi? der Mehmet Akif Ersoy. Tarih şuuru olmayan milletler, yaşadıkları olaylardan ders almaz, bunları tekrar yaşamak zorunda kalabilirler. Tarihi unutturmamak, yaşanan olaylarla ilgili farkındalık oluşturmak zorundayız. Hafızayı beşer nisyan ile malüldür. Bu gibi sempozyumlarla geçmişimizde yaşananları ve tarihimizi unutturmazsak yaşananlardan ders çıkarırız ve tarih, bize gelecekte nasıl davranmamız gerektiği konusunda yol gösterir. Yüzyıllar boyu Bulgaristan’da yaşayan Türkler, tarihin farklı dönemlerinde ve farklı nedenlerle Anavatana göç etmek durumunda kalmışlardır. Geçmiş dönemler içerisinde Bulgaristan’da Türklere ve Müslümanlara uygulanan zorunlu asimilasyon politikaları ve baskılar Bulgaristan’dan Türk Zorunlu Göçünü hazırlamıştır. Bu politikalar neticesinde o günün idarecileri tarafından Türklerin isimleri değiştirilmeye zorlanmış, Türkçe konuşmak yasaklanmış, ezan okumak yasaklanmış ve bunlara karşı çıkanlar hapishanelerde tutukluluk ve mahkumiyet yaşamışlardır” dedi.

 

 

“TRAVMATİK BİR ETKİ YARATMIŞTIR”

 

Vali Yıldırım “ 1989 yılının baharında Bulgaristan’ın sınır kapılarını açması ve Türkiye’nin kabulüyle birlikte büyük göç hareketi başlamıştır.Genellikle Türkiye’ye göç edecek kişiler, Bulgaristan hükümeti tarafından belirlenerek Türkiye’ye zorunlu göçe mecbur tutulmuşlar; bunun yanında birçok insan da Bulgaristan’ı terk etmek için harekete geçmiştir. 1989 Haziran-Temmuz aylarında toplam 300.000’den fazla kişi Türkiye’ye giriş yapmıştır. Göç süreci, göçe tabi tutulan Türklerin büyük güvenlik korkuları yaşamalarına neden olmuş ve üzerlerinde travmatik bir etki yaratmıştır. Gruplar halinde bir yerden başka yere gönderilen günlerce yollarda, ormanlarda bekletilen göçe zorlananlar, sınır bölgesine sevk edilmiştir. Bir kısmı da trenlerle Türkiye’ye gelmiştir.Türkiye’ye sığınan yüzbinlerce göçmen, sınır bölgesine yakın yerlerde çadırlarda, daha sonra okul binaları gibi resmi binalarda konaklayarak Trakya’daki değişik bölgelere, Bursa ve İstanbul gibi göçmenlerin akrabalarının bulunduğu Türkiye’nin diğer şehirlerine sevk edilmişlerdir. Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra göçmenler için yeni bir dönem başlamıştır. Göçmenler Türkiye’ye girişleriyle birlikte, alınan bütün önlemlere rağmen yine de birtakım sorunlarla karşılaşmışlardır. Toplumsal uyum hiç kolay olmamıştır. Yaşanan süreçte uygulanan politikalarda değişikliklerde yaşanmıştır. 1989’da büyük göç, ardından Sovyetler’in dağılması ile birlikte hem Bulgaristan hem de dünya düzeninde değişimler olmaya başladı. Bulgaristan Hak ve Özgürlük Hareketi isimli bir Türk partisi bile kuruldu. Seneler sonra Avrupa Birliği’ne katılan Bulgaristan,  büyük bir özgüvenle 2012’de ise geçmişte yapılan asimilasyonları kınadığını açıkladı. Bu sempozyumun bu süreçte yaşananları gerçek yönleriyle incelemek, akademik ilgiyi bu konuya teşvik etmek ve 89 Göçünde yaşananları yeni nesillere aktarmak açısından faydalı olacağını umuyor, emeği geçen tüm akademisyenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

 

FOTOĞRAF SERGİSİ GEZİLDİ

 

Sempozyumun açılış töreninin ardından 1989 Zorunlu Göçü’nü fotoğraflayan fotoğraf sanatçısı Behiç Günalan’ın sergisi gezildi. ‘Göçün Orta Yeri Hüzün’ fotoğraf sergisi, ziyaretçiler arasında duygu dolu anlar yaşanmasına sebep oldu.  Yurt içi ve yurt dışından pek çok konuşmacı, davetli ve akademisyenin katıldığı sempozyuma Çorlu halkı da yoğun ilgi gösterdi.

 

Haber/Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10