Yolsuzluğa ilişkin tespit Akay'dan, teşhis Kök'ten geldi

Çerkezköy Belediyesindeki ruhsat yolsuzluğuna yönelik basın açıklaması yapan AK Parti İlçe Başkanı Ümit Kök Başkan Vahap Akay'ı istifa etmeye davet etti. Kök, iddiaların farklı mecralarda fa

Çerkezköy 17.06.2019 19:47:00 0
Yolsuzluğa ilişkin tespit Akay

AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Ümit Kök, geçtiğimiz günlerde Çerkezköy Belediyesi’nde yaşanan vurgun iddiaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

“KAMUOYUNA DETAYLI ANLATSINLAR”

 

Dün ilçe teşkilatında basın açıklaması gerçekleştiren AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Ümit Kök Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamanın kamuoyunda soru işaretleri yarattığını kaydetti. Kök “ Çerkezköy Belediye Başkanı’nın ‘Çerkezköy’de vurgun’ isimli basın açıklaması vardı. Biz de bunun üzerine açıklama yapma gereği duyduk. Açıklamayı biz de takip ettik. Çerkezköy Belediye Başkanı konuyu açıklarken muhalefet partisi ilçe başkanı gibi açıklama yaptı, bu bizi şaşırttı. Bazı yerel basında da ‘Yolsuzluğu Akay tespit etti’ gibi başlıklar gördük. Bunu yapmak tabi ki de belediye başkanının görevidir.  Bunun bu durumlara gelmeden tespit edilmesi gerekiyordu. Vahap Akay, zarar gören kurum olarak gösterilen belediyenin zarar görmeyeceğini ve tahsilatların yapılacağını ifade etmişti. Bunların bir şekilde müteahhitlerden tahsil edileceğini söylemişti. Aynı şekilde durum tespitinin 28 Mayıs 2018’de yapıldığını kaydetmiş. Araya bayramın girmesiyle 12 Haziran 2019’da da savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını ve komisyon oluşturduklarını söylemişti. Belediye Başkanı çok güzel açıklamalarda bulundu, uzunca bir süre. Tabi biz açıklamalardan konunun derinlemesine incelemesini yapamadık ve konuya vakıf olamadık. Bu işi kim yaptı? Kimlerle yaptı? Organize bir iş mi? Münferit bir iş mi? Sadece dışarıdan olan kişiler mi yaptı, belediye personeli de yaptı mı? Komisyon kurduklarını ve 20’ye yakın firma belirlediklerini söylediler. Kim bu komisyon? Komisyonda kimler var? Bu komisyonda organizasyonun içinde olan personel var mı? Yok mu? Sadece kendisi muhalefet lideri gibi bazı sahtekarlıklar olduğunu, dolandırıcılık olduğunu söyledi. Konunun detaylı anlatılması gerekirdi. Akay’ın açıklamasının ardından bizde bir süre bilgi akışı oldu. Bir belediye personelinin yurt dışına kaçtığı bilgisini aldık. Tabi bizden önce bu durumu tespit edecek olan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’dır. Açıkçası komedi gibi bir durumla karşı karşıyayız. Bu durumun detaylı bir şekilde kamuoyuna anlatılması gerekiyor” dedi.

 

“BUNUN MAĞDURİYETİ NASIL GİDERİLECEK”

 

Kök “ Eğer burada bir organize iş varsa ve bu işin içinde personeli de varsa, ruhsatını almış müteahhidin bu işin içinde olmadığını düşünürsek veya 5 yıl içerisinde böyle işler olmuşsa, bunlardan hiç haberi olmayan bir daire satın alacağı zaman belediyeye gidip buranın iskanının olduğunu bilerek, daire alan bir vatandaşın iskanını iptal edilmesinde buradaki vatandaşın suçunun ne olduğunu açıklaması gerekiyor. Sonuçta bu vatandaş belediyeye gelmiş bir daire alacak. İmar servisine soru soruyor. Mevcut şartlarda iskan olan bir daireyi vatandaşın alması gayet normal bir şey. Burada bu vatandaşımız bu işten zarar görecek mi? Başkanın açıklamasında bu vatandaşların ruhsatlarının iptal edileceği kaydediliyor. Bunun mağduriyeti nasıl giderilecek? Bu konularda belediye başkanının kamuoyuna açıklaması gerekiyor. Aksi halde bunun arkasında çok ciddi bir mağduriyet ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

 

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

 

Konuyu yakinen takip ettiklerini kaydeden Kök “ Meclis üyelerimizle birlikte bugün belediyeye yazılı bir dilekçe sunduk. Yaptığı basın açıklaması ile ilgili durum nedir? Bu konuya hangi birimler dahil oldu? Konularında detaylı bir bilgi talep ettik. Bunun da cevabını Çerkezköy Belediyesi’nden bekliyoruz. Birçok vatandaş başkanın açıklamasının ardından mağduriyet yaşayacakmıyız diye korku içine girdi. Biz AK Parti Çerkezköy İlçe Teşkilatı ve meclis üyelerimizle birlikte bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız.  Bu işin çok farklı noktalara gideceği konusunda bizlerin bir öngörüsü var. Sayın belediye başkanı bu usulsüzlüğün 2 noktada yapıldığını anlattı. Birincisi İmar’dan veya başka bir birimden makbuzu alıp ödeme yaptığını, ikincisi ise tahakkuk edilip 37 bin liralık bir harcın 3 bin 750 lira olarak tahsil edildiğiydi. Eğer ikinci kısımdaki gibi yapıldıysa zaten belediye personelinin de bu işin içinde olduğu açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Ayrıca bize gelen bilgiler bu ikisinin dışında bir yöntem daha olduğu yönündedir. Bir birimde çalışan bir personelin herhangi bir müteahhit ile temasa geçip Çerkezköy Belediyesi’nden alacağı olan bir firma ile mahsuplaşma şeklinde yapacağını söyleyip, tahsis edildiği vatandaştan 3 aylık, 4 aylık, 5 aylık çek alınarak böyle mahsuplaştığı, ilgili kişilerin de bazı ruhsatlarının verilmediği, geçtiğimiz haftalarda bu kişilerin belediyeye davet edilip ruhsatlarının verilmeyeceği söylenmiş. Ben başkanın açıklamalarında bu yöntemi duymadım. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’dan bir talebim var. Gerçekten burada çok ciddi bir durum var. Bu işin içinde kimlerin olduğunu bizlerde bilmiyoruz. Başkan Vahap Akay belki biliyordur ama kamuoyunu bu noktada bilgilendirmiyor. Kimlerin olduğunu bilmediğimiz için de Başkan Vahap Akay’ın bir an önce istifa etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Savcıların bu konuyu enine boyuna araştırabilmesi için bizim de talebimiz bu şekildedir” dedi.

 

“BELEDİYEYE KAYYUM ATANABİLİR”

 

Çerkezköy Belediyesine kayyum atanabileceği iddiasında bulunan Kök “ Bu olay neticelenene kadar belediye başkanı istifa edebilir. Ama bu soruşturmanın ilerleyen aşamalarında diğer doğrudan temin dosyalarında birçok açıklamamız oldu. Gündemi dağıtmamak için o konulara girmeyeceğim. Bizim ön görümüz Çerkezköy Belediye Başkanlığına kayyum atanabilir. Çünkü çok ciddi iddialar var. Çerkezköy Belediye Başkanından çok daha detaylı bir açıklama bekliyoruz” diye konuştu.

 

“EN İYİ YER SAVCILIKTIR”

 

Kök “ Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay açıklamasında  ‘28 Mayıs 2018 tarihinde biz bunu tespit ettik’ ifadelerini kullandı. Aradan bir yıl geçmesine rağmen neden bekledin? Hem yarın çıkıp da ‘ben bunu yanlış telaffuz ettim’ de diyebilir. 28 Mayıs 2019 tarihinde de bunu tespit ettik dese neden bu olayı tespit ettiğin gibi savcılığa başvurmadın. Neden 4, 5 gün bekledikten sonra suç duyurusunda bulundunuz. Eğer bir dolandırıcılık varsa bunun soruşturmasını yapacak en iyi yer savcılıktır. Ayrıca derinlemesine araştırmalarımızı yürütüyoruz. Elimize gelen bazı bilgiler var. Henüz teyit etmediğimiz için sizlerle paylaşmıyoruz. Teyit ettikten sonra tekrar bir basın açıklaması yapacağız. Ama bize gelene kadar o koltukta oturan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, daha detaylı bir şekilde kamuoyunu bilgilendirir” dedi.

 

“BÖYLE BİR TALEP OLURSA DEĞERLENDİRİRİZ”

 

Vurgunla ilgili komisyonda AK Parti’den birilerinin de olması gerektiğini kaydeden Kök “ Komisyonun içerisinde de bizlerden birilerinin olmasını isterdik. Belki de şu anda komisyonun içerisinde de bu işe bulaşmış kişiler var. Belki de komisyonda bu konuyu kapatacaklar. Bizler seve seve o komisyonun içerisinde görev almak isteriz. Böyle bir talep olursa değerlendiririz” dedi.

 

“KİMSENİN ARKASINDA DURMAYIZ”

 

Ak Parti’den yolsuzluk iddialarına bulaşmış müteahhitlerin olduğunun tespit edilmesi durumunda tavrının ne olacağı sorusunu cevaplayan Kök “ Bu işin içinde bir çok müteahhit olabilir. Müteahhit bir yerde bir inşaat yapıyor. Bir yapı denetimle anlaşarak işi veriyor. Ben de mimarım, konunun nasıl şekillendiğini bildiğim için; genelde müteahhitler bu ödemelerini yapı denetim veya proje muhteliflerine veriyor. Bundan dolayı birçok müteahhit çıkacaktır ama bu müteahhitlerin işin içinde olduğunu göstermez. Bunu ortaya çıkartacak belediye verileridir. Müteahhit yapı denetime ödemesi gereken ücreti verdiyse, o da personeline verip, belediyeye ödemeye yolladıysa bu işi yapı denetim personeli, belediye personeli ile yaptıysa burada müteahhittin bir suçu olur mu? İhmalkarlığı olur. Ama eğer müteahhit bu işin içerisindeyse AK Partilisi MHP’lisi, CHP’lisi ne olduğunun bir önemi var mı? Tabi ki tepkimizi dile getirir biz de suç duyurusunda bulunuruz. Usulsüzlük, dolandırıcılık yapan kimsenin arkasında durmayız” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10