Kırkpınar'da altın kemer Ali Gürbüz'ün oldu

658. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni kazanan ve başpehlivan olan isim belli oldu. Büyük mücadelenin yaşandığı final müsabakasında son başpehlivan Orhan Okulu'yu yenen Ali Gürbüz, 658. T

Bölgede Gündem 8.07.2019 14:52:00 0
Kırkpınar

5 Temmuz günü başlayan 658. tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne bu yıl rekor sayıda katılım gösterildi. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri üç gün boyunca efsane maçlara sahne oldu.

 

8 İSİM ÇEYREK FİNALE YÜKSELDİ

 

Edirne'de devam eden 658'inci tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde başpehlivanlık güreşlerinde sürpriz yaşanmadı ve çeyrek finale kalan 8 isim belli oldu.  Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanlık üçüncü turunda güreşler kıran kırana geçti. Çekilen kuraya göre üçüncü turda Mustafa Kemal Karaboğa - İsmail Balaban, Şaban Yılmaz - Mustafa Batu, Süleyman Aykırı - Orhan Okulu, İsmail Koç - Ali Gürbüz, Hamza Köseoğlu - Hüseyin İyican, Hüseyin Gümüşalan - Faruk Akkoyun, Kürşat Şevki Korkmaz - Mehmet Yeşil Yeşil ve Ünal Karaman - Fatih Atlı arasında müsabakalar yapıldı. Çeyrek final güreşlerinde Şaban Yılmaz'la Mustafa Batu arasındaki güreşte sakatlık yaşandı. Şaban Yılmaz'ın bacağına tekme atarak yere düşürdüğü Mustafa Batu sakatlanarak güreşi yarıda bırakmak zorunda kaldı. Doktorların yaklaşık 5 dakikalık müdahalesinin ardından Mustafa Batu güreşe devam etti. Batu'nun sekerek güreşe devam ettiği görüldü. Kıran kıran geçen güreşte Batu, rakibini yenmeyi başardı.  Üçüncü tur müsabakalarının ardından çeyrek finale çıkan isimler İsmail Balaban, Ali Gürbüz, Ünal Karaman, Orhan Okulu, Hamza Köseoğlu, Faruk Akkoyun, Mustafa Batu ve Mehmet Yeşil Yeşil oldu.

 

 

AĞA DEĞİŞMEDİ

 

Edirne'de, bu yıl 658'incisi düzenlenen tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ndeki ağalık ihalesini, 661 bin lira veren iş insanı Seyfettin Selim kazandı. Selim, 11'inci kez Kırkpınar ağası oldu. 658'inci Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde, başpehlivanlık çeyrek final karşılaşmasının ardından Sarayiçi Er Meydanı'nda ağalık ihalesi duyurusu yapıldı. Ağalık ihalesine, daha önce 10 kez Kırkpınar ağalığı yapan Seyfettin Selim, tek başına katıldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Selim'in gelecek yıl da Kırkpınar ağalığını alması halinde kazanılması güç rekorun sahibi olacağını belirterek, "3 altın kemerin ebedi sahibi olacak" diye konuştu. Başkan Gürkan'ın 222 bin liradan başlattığı ihaleye tek başına katılan Seyfettin Selim, en son fiyatı 661 bin liraya yükselterek, 659'uncu Kırkpınar ağalığını aldı. Geçen yıl 722 bin liraya ağalığı alan Seyfettin Selim, Kırkpınar'ı çok sevdiğini belirterek, "Kırkpınar'ı hakkıyla seven birisi çıkana kadar ben ağalığa devam edeceğim" dedi.

 

OKULU VE GÜRBÜZ FİNALE ÇIKTI

 

Ağalık yarışlarının ardından Kırkpınar Başpehlivanlık müsabakalarında çeyrek finale yükselen pehlivanlar yarı final için çayıra çıktı. Kura çekimi sonrası geçen yılın başpehlivanı Orhan Okulu rakibi Mustafa Batu'yu, Ali Gürbüz rakibi Faruk Akkoyun'u, Mehmet Yeşilyeşil, Ünal Karaman'ı yenerek yarı finale yükseldi. Güreşlerde  favori gösterilen İsmail Balaban'ı mağlup eden Hamza Köseoğlu da yarı finale yükselen bir diğer isim oldu. 2015 ve 2018 yılında altın kemere uzanan son şampiyon Orhan Okulu, 658’inci Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde, ilk turda Cenk İldem’i, ikinci turu kura ve kurallar gereği güreşmeden geçerek, üçüncü turda Süleyman Aykırı’yı, çeyrek finalde Mustafa Batu’yu, yarı finalde de Mehmet Yeşil Yeşil’i yenerek, bir kez daha geçen yıl olduğu gibi adını finale yazdırdı. Okulu, 2018 yılında altın kemeri Şaban Yılmaz ile yaptığı final güreşinde kazanmıştı.2011 ve 2012 yıllarında altın kemere uzanan Ali Gürbüz, 658’inci tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde, ilk turda Abdullah Güngör’ü, ikinci turda Serhat Gökmeni’i, üçüncü turda İsmail Koç’u, çeyrek finalde Faruk Akkoyun’u, yarı finalde de Hamza Köseoğlu’nu yenerek, finale adını yazdırdı.

 

 

BAŞPEHLİVAN GÜRBÜZ OLDU

 

Edirne'de bu yıl 658'incisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri finalinde rakibi Orhan Okulu’yu yenen Ali Gürbüz, başpehlivan oldu.Karşılıklı birbirini denemelerle başlayan güreşin 21’inci dakikasında iki başpehlivana da pasif güreştikleri içi birer ihtar verildi. Oldukça heyecansız geçen güreşin 40 dakikalık normal süresinin sonunda iki pehlivan da sarı kart gördü. ‘Altın puan’ olarak adlandırılan ve bu yıl uygulamaya geçirilen puanlama güreşinde 50'nci dakika Ali Gürbüz, rakibi Orhan Okulu’yu yenerek Kırkpınar’ın başpehlivanı oldu.

 

BABASINA ARMAĞAN ETTİ

 

Şampiyonluğu kendisi gibi başpehlivan babası Recep Gürbüz'e armağan ettiğini söyleyen Ali Gürbüz “ Biz çok zorlu yollardan geldik. Karanlıkları aşıp geldik, sakatlıkları şanssızlıkları aşıp geldik. Çok sabrettim. Sonunda allah bana bu kemeri nasip etti. Rahmetli babam Recep Gürbüz'ün beni izlediğini biliyorum. Ona bir kemer borcum vardı, bunu ödediğim için çok mutluyum. İşşallah kemerin ebedi sahibi olurum.  Aynı zamanda Antalya Büyükşehir belediye Başkanı Muhittin Böcek'e bize ve yağlı güreşe verdiği destek için teşekkür ederim. Kendisi ablasını kaybettiği için burada olamadı. Kemeri ona armağan ediyorum.  3 yıl ara verip yeniden sahalara dönmek, mücadele etmek çok zordu. Benim yaşadığım talihsizlikleri sakatlıkları, zorlukkları aşıp burada kemer almak gerçekten çok zordur. Bunun  gururunu ve onurunu yaşıyorum.Seyircilere çok teşekkür ederim, minnettarım. Zor zamanında kötü zamanımda çok destek oldular, yanımda oldular” dedi. Gürbüz'e, şampiyon olduktan sonra bir sürpriz de oğlundan geldi. 2 yaşındaki oğlu Ali Gürbüz'ün babasıyla aynı adı taşıyan Recep Gürbüz babasının kollarında şampiyonluğu kutladı. 

 

 

BAŞPEHLİVANLARA ÖDÜLLERİ BAKAN KASAPOĞLUNDAN

 

Güreşlerin sonundaysa ödül töreni gerçekleştirildi. Ödül töreninde başpehlivanlara ödüllerini Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu verdi.  Toplam 14 boyda gerçekleştirilen ödül törenine Edirne Valisi Ekrem Canalp, İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar, Ak Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, eski bakan ve milletvekilleriyle çok sayıda belediye başkanı katıldı.

 

HAMAMI TERCİH ETTİ

 

 Edirne'de bu yıl 658'incisi düzenlenen tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde başpehlivan olan ve 6 yıl aradan sonra altın kemeri yeniden boynuna takan Ali Gürbüz, 'hamama gitme' ritüelini bozmadı.
Edirne'de gerçekleştirilen 658'inci tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nde geçen senenin şampiyonu Orhan Okulu'yu yenerek şampiyon olan Ali Gürbüz, 'geleneksel hamam yürüyüşü' yaptı. Sarayiçi'nden faytona binip ayrılan Gürbüz, bir süre sonra faytondan inip yürüyerek kent merkezine ulaştı. Kent merkezinde vatandaşların sevgi gösterileri ile karşılanan Gürbüz, zorlu ve yorucu geçen iki günün ardından soluğu hamamda aldı. Altın kemer yolunda 6 kez rakiplerini dualı çayıra yatıran Gürbüz'ü bu kez hamam tellağı hamam taşına yatırdı. Selimiye Camii yanında bulunan Tarihi Mezit Bey Hamamı'na giden Gürbüz, köpük banyosu eşliğinde iki zorlu günün yorgunluğunu attı. Gürbüz, burada yaptığı açıklamada 2 gün boyunca savaşarak altın kemeri hak ettiğini belirtip kemeri aynı ismi taşıyan babası ve oğlu Recep Gürbüz'e hediye ettiğini söyledi. Öte yandan Gürbüz, 31 yıl önce başpehlivanlık şampiyonu olan babası Recep Gürbüz'ün o yıl aynı hamama gittiği için söz konusu hamamı tercih ettiğini söyledi.

 

 

DERECEYE GİRENLER BELLİ OLDU

 

Edirne'de bu yıl 658’incisi düzenlenen Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Ali Gürbüz başpehlivan olurken, tüm boylarda derece yapan pehlivanlar da belli oldu.Başpehlivanlık güreşlerinde Ali Gürbüz başpehlivan olurken, Orhan Okulu ikinci, Mehmet Yeşil Yeşil de 3’üncü oldu. Kırkpınar’ın 4’üncüsü ise Hamza Köseoğlu oldu. Başaltında Özkan Yılmaz birinci, Yalçın Üncül ikinci, Menderes Saltık ve Yıldıray Akın üçüncü oldu. Büyükorta Büyük boyda Ali İhsan Batmaz Okan Yavaş’ı mağlup ederek şampiyon olurken, Yaşar Şan ve Serhat Elvan ise üçüncü oldu. Küçük orta küçük boyda Mert Altın birinci, Alparslan Güçlü ikinci, Yusuf Kaflı ve Yusuf Yıldırım üçüncü olurken, Küçük orta küçük boyda ise Osman Kan birinci, Mustafa Kemal Kıyı ikinci, Orçun Kumaş ve Alihan Kocabıyık üçüncü oldular. Deste büyükte Serdar Yıldırım birinci, Efe Kölebaş ikinci, Emirhan Topal ve Abdülhamit Ak üçüncü oldu. Deste Ortada Emre Ayyıldız Sefa Yılmaz’ı mağlup ederek birinci olurken, Kemal Yılmazlar ve Erkan Taş üçüncü oldular. Deste Küçükte  Ömer Yasir Gökkaya birinci, Yıldıray Pala ikinci, Eren Kalkan ve Faruk Bafralı ise üçüncü oldu. Ayakta Ramazan Yıldız Çilenker birincilik kürsüsüne çıkarken,  Ozan Kıl ikinci,  Nevzat Kurugan ve Furkan Has üçüncü oldular. Tozkoparan’da Muhammet Biçen birinci, Mustafa Şahin ikinci,Ali Güleç ile Emre Boz üçüncü oldu. Teşvik 2’de  Yusuf Kırat birinci olurken, Muhammet Güngörmüş ikinci ve  Melih Türker ve Yusufcan Akdaş ise kürsüde üçüncü sırada yer aldılar.  Teşvik 1’de Ferhat Yiğit birinci,  Osman Nuri Çıldan ikinci,  Sefa Yıldırım ve  Mehmet Zafer Seçim üçüncü olurken, minik 2’de  Güven Can Türkoğlu birinci,  Necip Bülbül ikinci,  Velihan Ars ve  Emirhan Giral üçüncü oldu. Minik 1’de Mehmet Arda Tanır birinci olurken,  Caner Arslan ikinci,  Selahattin Can ve  Arda Kaan Karamıklı üçüncü oldu. En iyi peşref çekenler ise Gürsel Umut, Talat Atahan Özcan, Serkan Makas oldu.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10