Öztrak: Ambargoları, yaptırım uygulanmasını tasvip etmemiz mümkün değil

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak'ın, düzenlediği basın toplantısında MYK gündemini değerlendi.

Bölgede Gündem 22.07.2019 17:14:00 0
Öztrak: Ambargoları, yaptırım uygulanmasını tasvip etmemiz mümkün değil

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, toplantı sırasında yaptığı basın toplantısında Düzce'deki sel felaketine değinerek, "Derhal bölgenin afet bölgesi olarak ilan edilmesi gerekiyor. Sel felaketi yaşayan vatandaşlara psikolojik destek için acil tedbirler alınması gerekiyor. Evleri ve işleri zarar gören vatandaşların vergi, kredi gibi borçlarının ertelenmesi lazım ve hasar tespit çalışmaları hızla yapılmalı, vatandaşların kayıplarının telafisi, sel sonucu oluşan çamur yığınlarının hızla temizlenmesi gerekiyor" dedi.

 

‘HEP BİRLİKLTE GÖRDÜK’

 

TBMM’nin 1 Ekim’e kadar tatile girdiğini anımsatan Öztrak, "Böylece 24 Haziran 2018 seçimlerinden sonra kurulan tek adam rejiminde Meclis'in yemininden sonraki ilk yasama yılı sona ermiş oldu. Daha güçlü bir kuvvetler ayrılığı iddiasıyla getirilen bu sistemin tek bir kişiyi güçlendiren rejim olduğu, bu yasama yılının sonunda tecrübeyle ortaya çıktı. Son anayasa değişikliği ile TBMM’nin yetkilerinin nasıl kısıtlandığını, gazi meclisin nasıl etkisizleştirildiğini, kuvvetler ayrılığı ilkesinin fiilen nasıl ortadan kaldırıldığını hep birlikte gördük. Yine bu dönemde çağdaş demokratik standartlardan, hukuk devletinden nasıl uzaklaşıldığını da hep beraber izledik" dedi.

 

YÜZDE 55’İNE YANIT YOK

 

Parlementonun 21'inci döneminde milletvekillerinin iktidara sorduğu her 100 yazılı sorudan 87'sinin zamanında cevaplandırıldığını söyleyen Öztrak, "AK Parti’nin iktidar olmasından sonra 22'nci dönemde bu oran 63'e gerilemiş, 23’üncü dönemde yüzde 50’ye düşmüş, 24'üncü dönemde yüzde 22'ye, 25'inci dönemde de yüzde 7'ye kadar gerilemiş. 26'ncı dönemde yüzde 11 olmuş, 27’nci dönemde ise bugüne kadar milletvekillerinin iktidara sorduğu her 100 önergeden sadece 6’sı zamanında cevaplanmış. Soruların yüzde 33'ü zamanı geçtikten sonra yanıtlanmış, yüzde 55'ine ise yanıt yok" dedi.

 

KRİZİN YÜKÜ TAMAMEN VATANDAŞIN SIRTINA YÜKLENDİ

 

Ülkemizin tarihindeki en sıkıntılı ekonomik krizlerden birini yaşadığını söyleyen Öztrak “Bu krizin yükü tamamen vatandaşın sırtına yüklenmiş vaziyette. Vatandaşlarımız işsizlik ve hayat pahalılığı altında eziliyor. Saray sosyetesinin şapkasını önüne koyarak bugüne kadar yaptığı hataları değerlendirmesi ve çözüm için samimiyetle çalışması gerekiyor. Ama bu ucube sistem eleştiriyi, kamuoyu tarafından denetlenmeyi, siyasi rekabeti sevmiyor. Bir türlü normalleşemiyor. Yerel yönetim seçimlerinde aldığı sonuçlardan gerekli dersleri çıkaramıyor. Fırsat buldukça kendisini eleştirenleri başta basın olmak üzere susturmaya çalışıyor. Özgürlükler Evi’nin “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde” Türkiye 2013 yılında 197 ülke arasında 120. Sıradaydı. Hemen bir yıl sonra 134. sıraya geriledi. Bir yıl önce “basını kısmen özgür” ülkeler arasında yer alırken bir yıl sonra “basını özgür olmayan” ülkeler ligine düştü. Bu düşüş orada durmadı. En son 2017 raporuna göre şu an bu endekste 163. Sıraya indik. Yani 2013’ten bu yana iktidarın işbaşına geldiği 2013 yılından buyana 43 sıra birden gerilemişiz. Dahası 2019 yılında kurum tarafından yayımlanan “Özgürlük ve Medya Raporu’nda” halkının sadece dörtte birinin basına güvendiği iki tane ülke var. Biri Rusya, biri de Türkiye” dedi.

 

“KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

 

S-400 hava savunma sistemi sevkiyatının ardından yaptırım tartışmalarıyla ilgili soruyu yanıtlayan Öztrak “ABD'den yaptırım uygulaması ile ilgili son derece farklı görüşler geliyor. Başkan daha önce 'Türkiye ABD'den Patriot almak istedi, biz vermedik, Türkiye S-400’leri almakta haklıdır' derken buna karşılık ABD Senatosu'ndan farklı sesler gelebiliyor. Dolayısıyla bu süreci dikkatle izlemek gerekiyor. Başkan Trump geçmişe de baktığımız zaman birçok şey söylüyor; ama sonuçta farklı bir sonuca da gidilebiliyor. Türkiye’nin kendi savunması için gerekli adımları atma hakkı vardır. Bu konuda uygulanacak ambargoları, yaptırım uygulanmasını gerçekten tasvip etmemiz mümkün değildir. Ama tasvip etmediğimiz bir başka konu da son zamanlarda Türkiye, o yaptırım uyguluyor, bu yaptırım uyguluyor, şamar oğlanına döndürülmek isteniyor. Bunu da hiçbir şekilde tasvip etmediğimizi açık açık ifade etmek istiyorum” dedi.

 

Haber / Seyit SÜREN

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10