HPV Virüsü ve Tedavi yöntemleri konulu seminer düzenlendi

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi'nde dün saat 14.00'da 'HPV Virüsü ve Tedavi Yöntemleri' konulu seminer düzenlendi. Seminerde Jin. Op. Dr. Özgül Kafadar, HPV Virüsü Enfeksiyonları ve HPV aşıları

Çerkezköy 23.07.2019 17:54:00 0
HPV Virüsü ve Tedavi yöntemleri konulu seminer düzenlendi

Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Konferans Salonu’nda dün saat 14:00’da düzenlenen seminere Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Nigar Soyak, İyi Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin ve Çerkezköylü kadınlar katıldı.

 

'KANLA DOLAŞMIYOR, VÜCUDUN DİĞER YERLERİNE GEÇMİYOR'

 

Jinekolog Op. Dr. Özgül Kafadar, HPV virüsünün en sık görülen virüslerden biri olduğunu ve Sağlık Bakanlığı’nın da çok önemsediği bir konu olduğunu belirterek “HPV aslında farkında olmadan dünya çapında neredeyse gribal enfeksiyonlar kadar en sık görülen enfeksiyonlardan birisi. 200’den fazla tipi var ama bizim aslında önemsediğimiz 4-5 tane tipi var.  Yüksek grubu neredeyse sigara akciğer kanseri ilişkisinden daha fazla miktarda rahim ağzı kanseri yapma potansiyeline sahip. Cinsel temas sırasında yada anne HPV ise bebeğin doğum kanalından geçişi esnasında kazanılıyor. Bu virüs kana geçmiyor, kanla dolaşmıyor, vücudun diğer yerlerine geçmiyor. Kana geçmediği için vücudun bağışıklık sistemi bunu gribal enfeksiyon gibi görmüyor aslında. Bu bizim vücudumuzda yerleşip kuluçka periyodu boyunca çoğalmaya devam ediyor. Sonra kişinin bağışıklık durumuna göre, yaşına göre HPV'nin tipine göre 4-6 yıl arasında kuluçka süresi boyunca vücudumuzda kalıyor ve o esnada da yavaş yavaş belirti vermeye başlıyor." şeklinde konuştu.

 

'EN BELİRGİN ÖZELLİĞİ KABARCIKLI SİĞİLLER'

 

Bu HPV enfeksiyonlarının kansere dönüşünü hızlandıran birkaç faktör olduğunu belirten Kafadar “Bunlar özellikle çok önemli. Bunu ben her genç yaşında hastalığa başlayan hastalara da söylüyorum. Erken yaşta çok eşli cinsel yaşam, cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklara da sahip olmak, sigara kullanımı, üç veya daha fazla doğum, kötü beslenme, kişisel bozuk hijyen koşulları söz konusu olduğunda bu enfeksiyon vücudumuz tarafından yenilmiyor ve devam ediyor. Bunun en belirgin özelliği kabarcıklı siğiller. Birçok hasta da semptom göstermeden yıllarca kalabiliyor." ifadelerini kullandı.

 

'SİNİR TESTLERİNDE ANLAŞILABİLİYOR'

 

Bu virüsün sinir testlerinde fark edilebildiğini dile getiren Kafadar, "Genital siğillere sebep olan HPV tipleri aslında en masum olanlarıdır. Genital siğillerde doktora başvurduğunuz zaman gözle görüldüğünde çok çabuk fark ediliyor. Şüpheli enfeksiyonlarda da mikroskop ile bakıp yine teşhisini koyabiliyoruz. Aynı şekilde birçok insanın bildiği sinir testlerinde uzmanlar baktıkları zaman HPV enfeksiyonlarını görüp hemen altına not düşüp bizi bilgilendiriyorlar." diye konuştu.

 

'KİŞİNİN KENDİNE SAYGI KAYBI OLUYOR'

 

Kafadar, HPV testlerinin önemli olduğunu ve yapılması gerektiğini ifade ederek, "Sağlık Bakanlığı’nda tarama programında birçok merkezde ve hastanelerde HPV testleri yapılıyor. Eğer bu virüse sahip değilseniz rahim ağzı kanseri olmanız da çok olası gözükmüyor aslında. Ama virüse sahipseniz sıkı denetim altında bu virüsün vücudunuzda yapacağı etkiler, kansere ilerleyecek mi yoksa sessiz kalıp vücudunuzda ilerleyecek mi, işte bunların hepsi doktor kontrolü altında olmanız gereken kısım. HPV sadece kanser değil onun ötesinde bize fiziksel, duygusal ve maddi  olarak da yük getiriyor. Kişilerde kendilerine karşı saygı kaybı, doktora gidiş gelişlerden dolayı maddi yük, bunun kansere ilerleyip ilerlemeyeceğine dair endişe, korku ve panik durumları yaratıyor. Prezervatif yüzde yüz koruyucu değil maalesef. Prezervatifin dışında kalan yerlerden de ulaşabiliyor. En etkili korunma yöntemi şuan için aşı gibi gözüküyor." dedi.

 

Haber / Sevay KARDEŞ

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10