Yüceer: Üreticiler için stratejik program hazırlanmalıdır

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırması önergesi ile doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin sorunlarına çözüm bulunmasını ist

Tekirdağ 31.07.2019 15:10:00 0
Yüceer: Üreticiler için stratejik program hazırlanmalıdır

CHP Tekirdağ milletvekili Candan Yüceer doğal afetlerden etkilenen çiftçiler için TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması önergesi verdi.

 

“SAVUNMASIZ KALMAKTADIR”

 

Önergesinde iklim değişikliğinin etkilerinin yanı sıra kirliliğe de vurgu yapan Yüceer, bu durum sebebiyle çiftçilerin üretimde güçlük yaşadığını kaydetti. Yüceer önergesinde; “İklim değişikliği ve küresel ısınmanın en çok etkilediği kesimi çiftçilerimiz oluşturmaktadır. Doğaya bağımlı şekilde üretim yapan üreticilerimiz herhangi bir doğal afette doğrudan zarar görmektedir. Tüm yıl boyunca üretim hazırlığı yapıp hasat mevsiminde elde ettiği gelir ile hayatını sürdüren çiftçilerimiz afet yaşandığında savunmasız kalmaktadır.” dedi.

 

“ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR “

 

İklim değişikliği sebebiyle çiftçilerin üretimde sulama olanaklarının kısıtlandığını kaydeden Yüceer, Tekirdağ’da nehirlerin sanayi atıkları sebebiyle kirlenmesinden dolayı Trakya çiftçisinin zor günler geçirdiğini belirtti. Yüceer, taban sularının ve sulama kaynaklarında oluşan kirliliğin önlenmesi için kamu yatırımlarının yapılmasının gerekliliğine vurgu yaptı. Yüceer”  25 Mayıs 2019 tarihinde Tekirdağ'ın Malkara ilçesinde, yaklaşık yarım saat etkili olan sağanak ve dolu ekili arazilere zarar vermiştir. Dolu nedeniyle yaklaşık 20 bin dönüm ekili alan zarar görmüştür. Yarım saatlik bir yağışta dahi bu derece büyük zararlar üreticilerin bir yıllık emeğinin heba olmasına sebep olmaktadır. Üreticilerimizin doğal afetlerden korunması için bir stratejik plan hazırlanmalıdır. Gelecek yıllarda bu afetlerin artacağı göz önünde bulundurulduğunda zirai faaliyetleri şartlara uyumlu hale getirmek elzemdir.” dedi. Yüceer, yaşanan afetler sonrasında büyük bir öneme kavuşan tarım sigortalarına değinerek, “Tarım sigortaları afet sonrası zararın tazmini olarak ele alınmaktadır. Tarım sigortalarında sadece zararın tazmin edilmesi değil, üreticinin gelir kaybının minimize edilmesi ana hedef olmalıdır. “ diye konuştu.

 

17 YILDA TARIM POLİTKAMIZ ÇÖKMÜŞTÜR

 

Önergesinde hükümetin tarım politikalarını da eleştiren Yüceer, son 17 yılda tarımın çöktüğünü ifade etti.  Yüceer, “Ülkemizin son 17 yılda tarımsal üretim anlamında yaşadığı çöküş ortadadır. Tarım sektörü 17 yılda ithalata bağımlı kılınmıştır. Bu durum tarım politikalarının yanlış olduğunun birincil kanıtıdır. Öncelikle tarım politikaları tekrar ele alınmalı bütüncül bir tarım politikası ortaya konmalıdır. Tarım sigortaları ve ilgili kurumlar bu amaca yönelik tekrar yapılandırılmalıdır. İklim değişikliğinin etkilerine yönelik tarımsal eylem planı hazırlanmalıdır.” dedi.

 

Haber/Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10