Bu zafer Türk tarihine altın harflerle yazıldı

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 97'inci yıldönümü kutlamaları Çerkezköy'de de düzenlenen resmi törenle başladı. Çelenk sunumu ile başlayan törenler tebrigat töreni ile devam etti. P

Çerkezköy 30.08.2019 16:03:00 0
Bu zafer Türk tarihine altın harflerle yazıldı

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları saat 09.30’da Çerkezköy Cumhuriyet meydanında Atatürk anıtı önünde gerçekleştirilen çelenk sunma töreni ile başladı.

 

 

ÇELENK SUNUMU YAPILDI

 

Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban,,3. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral  Ahmet Ömercikli, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, eski   milletvekili Ayşe Doğan, Dönem Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı, belediye Meclisi üyeleri, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci ,İlçe Emniyet Müdürü Murat Sevgi, İlçe Milli Eğitim Müdür vekili Yusuf Hayri, Kurum ve kuruluşlarının Müdürleri,Siyasi parti ilçe başkanları ve yönetimleri, askeri erkan, gaziler, TSD yönetimi,STK yöneticileri ,sanayi kuruluşlarının temsilcileri, esnaflar, ve halk katıldı.Saat 09.30 ‘da başlayan çelenk sunma töreninde Atatürk anıtına  önce  Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli ,ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay çelenk koydu. Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve Okunan İstiklal marşı ile buradaki tören son buldu.

 

 

TEBRİKAT TÖRENİ KAYMAKAMLIKTA YAPILDI

 

Atatürk anıtı önünde yapılan çelenk sunma töreninin ardından Çerkezköy kaymakamı Atilla Selami Abban 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarını kaymakamlık makamında düzenlenen Tebrikat töreninde kabul etti. Kaymakamlık makamında Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çerkezköy Tugay Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci, NKÜ Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Erdinç Uzun ve AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Ümit Kök ile birlikte tebrikleri kabul etti. Ardından  kutlamalar  Cumhuriyet Meydanında saat 10.30’da başladı.Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömerçikli, Çerkezköy belediye Başkanı Vahap Akay,tören aracına binerek halkın ve askeri birliklerin bayramını kutladılar. Protokol tören alanında yerini almasıyla da saygı duruşu ve istiklal marşı okundu.

 

 

CUMHURİYETİMİZİN KURULMASINDA 30 AĞUSTOS TEMEL TEŞKİL ETMİŞTİR

 

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı 3.Zırhlı Tugay Komutanlığında görev yapan Piyade Teğmen Oğuzhan Sarıkaya gerçekleştirdi. Sarıkaya “ Bugün Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasına temel teşkil eden 30 Ağustos 1922 de kazandığımız bu büyük zaferin 97. yılını ulusça kutlamanın haklı gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Asil Türk milleti kahraman Türk ordusuyla birlikte varlığına ve vatanına kast edenlere karşı 97 yıl önce bugün kahramanlık ve şeref dolu tarihinden aldığı kudretiyle yeniden dirilerek topyekün bir varoluş mücadelesi sonucunda eşine tarihte az rastlanır bir zafer kazandırmıştır. Aziz yurduna ve bağımsızlığına kast eden işgal kuvvetleri karşısında Türk ordusunun ortaya koyduğu eşsiz bir eser olan bu zaferin her safhası tek tek düşünülmüş, hazırlanmış ve yönetilmiştir” dedi.

 

 

'YA İSTİKLAL YA ÖLÜM' PAROLASIYLA AYDINLIĞA GİDEN YOLU ARAMIŞLARDIR

 

Sarıkaya “ 1900'lü yılların başlarında meydana gelen büyük devletler arasındaki çıkar çatışmaları, dünyada gelişen fikir akımları, sanayileşme gibi gelişmeler sonucunda 1. dünya savaşı sonunda müttefiklerin aldığı ağır yenilgiler sonucu Mondros mütarekesi imzalanmış imzalanan anlaşma ile bin yıldır üzerinde kan dökerek can vererek yurt edindiğimiz Anadolu toprakları o dönemin büyük devletleri ve onların maşaları tarafından işgal edilmiş. Ayrıca tarihimize kara bir leke olarak geçen Sevr anlaşması da ulumuza dayatılmıştır. İşgal güçleri girdikleri her yerde adeta tarihi kinlerini kusarcasına kadınımıza, yaşlımıza, çocuklarımıza dünyada eşine az rastlanır işkence, zulüm ve hakaretlerde bulunmuşlardır. İşte böylesine umutsuz görünen üzerimizde kara bulutların dolaştığı bir ortamda Mustafa Kemal Paşa ve onun dava arkadaşları bağımsızlık meşalesini yakarak 'Ya istiklal ya ölüm' parolasıyla aydınlığa giden yolu aramışlardır. Bu bağımsızlık ve aydınlık mücadelesinin ilk hedefi son neferine kadar düşmanı güzel ve kutsal vatanımızdan atmak şeklinde belirlenmiştir. Özellikle Sakarya Meydanı Muharebesinde hedefimize ulaşmaya muktedir olduğumuzu, milletimizin istiklali uğruna kanının son damlasına kadar mücadeleye devam edeceğini ispatlamıştır. Artık dünyanın en kahraman en savaşçı milletine düşen görev düşmana son darbeyi vurmak olmuştur. Mustafa Kemal Paşanın başkomutanlığı altında Türk kuvvetleri düşmana beklemedikleri bir yerden taarruza geçerek stratejik ve hazır düşmanı aldatmayı başardı” dedi.

 

 

 TÜRK CUMHURİYETİNİN TEMELİ BURADA TAÇLANDIRILDI

 

Sarıkaya, 30 Ağustos’ta düşmana büyük darbe vurulduğunu da belirterek, “ Avrupalıların beş altı ayda geçilemez dediği Afyon mevzilerini üç günde geçerek 30 Ağustos'a gelindiğinde düşman kuvvetlerinin önemli bir bölümünü imha etti. Bu büyük zafer ile düşmana son darbede vuruldu. Ardından icra edilen takip harekatı ile 9 Eylül'de düşman İzmir'de denize döküldü. Dünya tarihçileri büyük taarruz için şu ifadeyi kullanmışlardır; 'Türkler, Mohaç Meydan Muharebesinden yüzyıllar sonra yine parlak bir imha muharebesi kazandılar. Bu muharebelerde Türk ordusu çok kısa bir sürede kendisinden üstün düşman kuvvetinin büyük bir bölümünü imha ve esir etmiştir. Askeri açıdan bir diğer önemli hususta, günün şartlarında bir ordunun on günde beş yüz kilometrelik mesafeyi yaya olarak ve savaşarak kat etmesidir. 30 Ağustos'un gerçek anlamını ve önemini büyük zaferin 2'nci yıldönümünde Dumlupınar'ın Çağ tepesinde yapılan törende Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği söylevde görürüz. Hiç şüphe etmemelidir ki yeni Türk devletinin, genç Türk Cumhuriyetinin temeli burada taçlandırıldı. Bu sahada akan Türk kanları, bu sahada uçan şehit ruhları devlet ve Cumhuriyetimizin edebi muhafızlarıdır”ifadelerini kullandı.

BU ZAFER TÜRK TARİHİNE ALTIN HARFLAERLE YAZILDI

Sarıkaya, “Harpler yalnız karşı karşıya gelen iki ordunun çarpışması değildir. Meydan muharebesi milletlerin bütün varlığı ile, ilim ve fen alanında ki yükselmeleri ile, ahlaklarıyla, kültürleriyle kısaca bütün maddi ve manevi kudret ve faziletleri ile çarpıştığı bir imtihan meydanıdır. İşte kazanılan zaferin muhteşem senaryosu harbin kadın, çocuk, yaşlı demeden milletçe top yekun bir savaş olarak icra edilmiş olmasıdır. Türk ulusu bu meydanda Ulu Önderin liderliğinde alnının akıyla çıkmayı başarmıştır. Türk tarihine altın harflerle yazılan bu zaferin günümüzde yansıyan çok önemli siyasi ve askeri sonuçları olmuştur ve bu sonuçların günümüzde yansımakta olduğu gözlemlenmektedir. Bu zafer ile Türk Ulusunun son neferine kadar yok edilmedikçe Türk'ün istiklalinin elinden alınamayacağı, Türklerin yalnız askeriyle değil milletiyle de top yekun olarak savaştıkları bir kez daha ispatlanmıştır.”

TÜRK SİLAHLİ KUVVETLERİ HER ŞARTTA VERİLECEK GÖREVE HAZIRDIR

Oğuzhan Sarıkaya,  “30 Ağustos Zaferi Türk ordusuna silah kuvvetleri günü olarak armağan edilmiştir. Türk silah kuvvetleri ülkemizin huzur ve bekasını sağlamak, bölgemizden ve  dünyada sürekli barışın tesirine katkıda bulunmak için tarihinden ve milletinden aldığı güç ile modern harp silah ve tesisatıyla, güçlü ve dinamik personeliyle, ulaştığı yüksek eğitim seviyesiyle, azimli ve kararlı komuta kademesiyle, dostlarının ve ülkemizin güvencesi, düşmanlarımızın korkulu rüyası olmaya devam etmektedir. Dünyanın sayılı askeri güçlerinden birisi olan silahlı kuvvetlerimiz her zaman her yerde ve her şartta verilecek görevleri infaya hazırdır. Milli egemenlik, milli şuur ve tam bağımsızlık esasına dayanan Atatürk ilkeleri bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de Türk silahlı kuvvetlerimize rehber olmaya devam edecektir. Bu kutsal ve tarihi gün vesilesiyle ulusça başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere dava arkadaşları ve aziz şehitlerimizi rahmetle anıyor, hatırları önünde bir kez daha saygıyla eğiliyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhları şad olsun”diye konuştu.

DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Piyade Teğmen Oğuzhan Sarıkaya’nın yaptığı günün anlam önemine ilişkin konuşmasının ardından 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında yapılan turnuvalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri  Kaymakam Atilla Selami Abban, Gazrnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Ömercikli, belediye başkanı Vahap Akay tarafından verildi. Örencilere verilen ödül töreninin ardından Kutlama programı gazilerin ve askeri birliklerin geçit töreni ile son buldu.Eski milletvekili Ayşe Doğan çelenk koymada protokolde yer alırken, tebriklerin kabulünde ise bu defa Kapaklı’daki törene katılırken, burada da AK Parti ilçe başkanı protokolde temsilen yer aldı.30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Çerkezköy’de bazı ev işyerlerine bayraklar asılırken, törenler için trafiğe kapatılan Atatürk Caddesi’nde ise bayrak asılan ev ve işyeri sayısının çok az olduğu görüldü.

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10