Stratejik plan oy çokluğu ile meclisten geçti

Çerkezköy Belediye Meclisi Eylül ayı toplantısının ikinci oturumunu Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında gerçekleştirdi. Plan Bütçe komisyonu ve İmar Bayındırlık komisyonuna havale edile

Çerkezköy 6.09.2019 19:11:00 0
Stratejik plan oy çokluğu ile meclisten geçti

 

Açılış ve yoklamanın ardından bir önceki toplantıda Plan ve Bütçe Komisyonu ile  İmar ve Bayındırlık Komisyonlarına havale edilen konular görüşüldü.

“YÜZDE 47 ORANINDA

GERÇEKLEŞTİĞİ GÖRÜLÜYOR”

Gündemin ilk maddesinde 2020-2024 Stratejik Planı ile ilgili gündem maddesi hakkında konuşma gerçekleştiren Milliyetçi Hareket Partisi Meclis Üyesi Koray Önsel, stratejik planlarda yapıldı olarak gösterilen şeylerin çoğunun yapılmadığını iddia ederek, “AK Parti’nin vermiş olduğu şeylere biz de katılıyoruz.2020-2024 stratejik planının en başında burada ifade edilen  2015-2019 Çerkezköy Belediyesinin stratejik hedefleri 112 adet olarak belirtiliyor. Ancak 2015-2019 stratejik planlarının toplan hedefi 132 adet olarak belirtilmiş bunun hatalı olduğunu söylemek istiyorum.  Bizim tespitlerimize göre gerçekleşen 62 tane gerçekleşmeyen 70 tane. Dolayısıyla yüzde 47 oranında gerçekleşme oranı olduğunu görüyoruz. Burada 88 hedefin gerçekleştirildiği belirtilmiş gerçekleştirilmeyen hedefler incelendiğinde büyükşehir belediyesi yetki ve sorumluluk alanında kaldığı gözlemlenmektedir ifadesini kullanmamışsınız. Belediye yönetmeye talip olmuş vatandaşların büyükşehir yetkilerini bilmediğini söylemiştiniz. Dolayısıyla burada da sizlerde demek ki büyükşehir yetki ve sorumluluklarını bilmeden göreve gelmişsiniz. 2015-2019 stratejik planında üstünlükler zayıflıkların bulunduğu yerde zayıflıklar olarak belirttiğiniz artan nüfus oranı, kadro ve personel yetersizliği, içme suyu hatları, atık su hatları, dere ıslahları, belediyenin hizmet içi konusunda yetersi oluşu, katı atık bertaraf tesisi bulunması, belediye gelirlerinin azlığı vs. zayıflıklar olarak belirtilmiş. 2019-2024 yeni hazırladığınız planda da bunların çoğunu zayıflık olarak belirttiğinizi görüyoruz. Yapıldı olarak gösterilen birçok plan yapılmadı. Vaatlerinizi stratejik planda bulamadık. Otopark ile ilgili herhangi bir hedefinizin de olmadığını görüyoruz. Bizim tespitlerimiz böyle. Bu stratejik planın gözden geçirilmesi, sayıların gözden geçirilmesi lazım. Bu tren yoldan gidiyor hedefi de belli. Ancak ya makinistte bir hata var ya trende bir sıkıntı var. Bunu gözden geçirmenizi istirham ediyorum” diye konuştu.

“HER CANLIDAN SORUMLUSUNUZ”

Önsel’in söylediklerine grup olarak katıldıklarını kaydeden AK Parti grup sözcüsü Adem İçli “Ben Koray Bey’e yüzde yüz katılıyorum atladığı bazı noktalar da var. Çalıştığımızda gönül isterdi ki stratejik plandaki konulara destek verelim. Akülü engelli aracı hizmeti, kadın sığınma evi, sıcak yemek hizmetleri bulunmadığı. Kadın ve çocuk sığınma evleri bir şehrin en önemli maddesi. İşitme cihazı, akülü engelli aracı, bunları zaman zaman veriyor olabilirsiniz. Geçmiş dönemlerde koymuşsunuz ama karşısına sayı belirtmemişsiniz. Ama bu planda hiç yok. Bağlık mahallesi gölet ve mesire alanı bir önceki planda var. Bu dönemde yok. Küçük sanayi, bu dönemde yok. Gümrük üstü plan sorun, Kızılpınar ile ilgili düğün salonları eksikliği, park ve kreş alanları eksikliği gündeme alınmamış. Doğrudan temin olayı. Bütçenin çarçur edilmemesi için yüzde 10 seviyesinde tutulması gerekiyor. Bunu her seferinde gündeme getiriyoruz. Bir cevap alamıyoruz. Kanun diyorsunuz. Çerkezköy’deki tüm sorunlardan siz sorumlusunuz. Biz AK Parti Grubu olarak Çerkezköylü hemşerilerimizin ne sıkıntısı varsa desteği vermeye arkanızda durmaya hazırız. Geçen gündeme getirdiğimiz Devlet Hastanesi konusu ile ilgili gündeme getirdiğimiz konu ile ilgili yaptığınız açıklamalara katılmıyoruz. Görev sahanızda olabilir, olmaya bilir burada yaşayan her canlıdan sorumlusunuz. Çerkezköy halkının bize verdiği görevi layıkıyla yapmak görevimiz. Hangi konu olursa olsun Çerkezköylü hemşerilerimizin menfaatine olan her şeyde varız. Bu seviyelerin yüzde 45 lerde kalmasının ana temellerinde doğrudan temin yatmaktadır. Şeffaf belediyecilik anlayışınızı doğrudan teminleri internet sitesinde yayınlayınız. Stratejik planda önerilerimize ekleyelim dedik ama eklenmediğini gördük keşke bizlerin de bir katkısı olsaydı. Yine de emeği geçen herkesten Allah razı olsun”diye konuştu.

AKAY, “ KEYİFTEN GİDİYOR YANİ BÖYLE BİR TABİR OLABİLİR Mİ?”

İçli’nin ardından konuşan CHP’li meclis üyesi Nedim Yılancı “ Koray Önsel’in bahsettiklerinin bir çoğu yapılmıştır. Beklentiler sınırsız ama imkanlar sınırlı. Devlet hastanesine giden vatandaş gece ikide sıra alamıyorsa siz hükümetsiniz neden doktor atamıyorsunuz. Yani beklentiler sınırsız. Bizim hedeflerimizin  yüzde 90’ında fazlası yapıldı. Fazlası da yapıldı. Takdirini de vatandaş 31 Mart’ta göstermiştir” diye konuştu. Yılancı’nın bu sözleri üzerine konuşan İçli, “Acilden giriş rakamını biliyor musunuz? 4 bin kişi Çerkezköy harici birçok yerden buraya hasta geliyor. 4 bin kişinin müracaat ettiği bir hastaneden bahsediyoruz. Eksikliğin farkındayız.” ifadelerini kullandı. İçli’nin açıklamasına cevap veren Başkan Akay, “4 buçukta sıraya girmeyi normal mi kabul edelim? Eksikliklerin asını koyalım.” dedi. Söz alan İçli, “ Kesinlikle kabul ederim demiyorum. Devlet Hastanesi’nde gece o saatte gitme gibi bir zorunluluk yok. Vatandaş bunu  kendine huy edinmiş” sözlerine ise Akay, “ Keyiften gidiyor yani böyle bir tabir olabilir mi?” dedi. Akay’ın bu sözleri üzerine İçli “Vatandaşa sen niye saat 5’te geldin de sıraya girdin deme hakkımız yok. Kağıda gelip isim yazıyor, kendi usulünce sıra oluşuyor. Hoş değil, bu konu ile ilgili açıklamaları yaptık” dedi.

“KURU ELEŞTİRİ İLE KARŞI

KARŞIYA KALDIK”

Haziran ayı meclisinde stratejik plan ile ilgili görüş alışverişinde bulunmak için masalara kağıt dağıttıklarını kaydeden Başkan Akay “ Stratejik planla ilgili bizim de düşüncelerimizi sorsaydınız dediniz. 2 ay önceki mecliste size kağıtlar dağıttık. Dağıtılan kağıtlarda 3 meclis üyesi arkadaşım görüşlerini, önerililerini paylaşmış ve iletmiştirler. STK’lara, vatandaşlara da dağıttık. Katmanız gerekenler nedir nelerdir gibi fikirlere dönüş yapan 3 arkadaşımız var. 31 meclis üyesi arkadaşımızdan üç tanesi bunu ciddiye almış. Hal böyle iken hiç sormamışız gibi açıklama yapmanızı samimi bulmuyorum. 2015-2019 stratejik planı burada. 2015-2019 stratejik planı tartışılırken  AK Parti Grubu adına söz alan meclis sözcüsü ‘Çok sığ bir stratejik plan hedefi ortaya koymuşsunuz’ gibi bir kuru eleştiri ile karşı karşıya kalmıştık. Koray Bey’in bahsettiğinden yola çıkarak şunları izah edeyim. Birçok şeyi ‘yapmadı’ dediniz. Gerçekleştirilmedi dediğiniz birçok kalem, biliyorum ki gerçekleştirildi. Yapmadı dediğiniz düzenlemenin birçoğunu yaptık. KGS yapılmadı dediniz. Çerkezköy 50 noktadan 150 kamera ile izleniyor. İşin bizden kaynaklı olan yeri tarafından askıda kalmıyor olsa da Çerkezköy 3 yıldır 50 noktadan 150 kamera ile izleniyor. Yatırımları görmezden gelip yok saymayı ne ben, ne de Çerkezköylü hemşehrilerim kabul eder” dedi.

 

 “HİÇ BİR ZAMAN KAÇMADIM”

Akay “ Kendi sorumluluk alanım olsun, olmasın her iş için elimi taşın altına koymuş birisiyim. Neler yapıldı, neler yapılmadı diye konuşmaya başlarsak 2009-2014 döneminin stratejik planının bir ortaya koyarım. Neler yapılıp neler yapılmamış görürüz. 2015-2019 Stratejik planında anlattıklarınız öyle değildir. Yani makinist ve tren örneğinden yola çıkarak makinistin ve trenin kim olduğu 2015-2019 döneminde bellidir. 2015-2019 stratejik planı, 31 Mart 2019’da makinistin de adını koymuştur, trenin de adını koymuştur. Makiniste de sen yürü kardeşim demiştir. Ben istiyorum ki bu tren bu meclisin tamamı olsun. Biz, bu dönem içerisinde yeni bir stratejik plan yapma hazırlığı içerisine girdik. Göremedik dediğiniz ana hatlar içerisinde yazıyor. Yok dedikleriniz çoğu kaba hatları ile orada zaten var. Elimizi taşın altına koyalım. Şehrin tamamından sorumlusunuz dediniz Adem Bey, kesinlikle sorumluyum. Hiçbir zaman kaçmadım. Ben her zaman herkesin hakkını teslim ederim. DSİ ile dere temizliği ile ilgili iş birliği yapmışız, başımıza gelene bakın. Konuşulmaya bile gerek olmayan meseleler ile bunları paylaştınız. Ben bugüne kadar kendi sorumluluğumda olsun olmasın her iş için elimi taşın altına koymuş birisiyim. İnsanların tarafıma gösterdiği teveccüh bunun en büyük örneğidir. Stratejik planda görmediklerini büyükşehir stratejik planda göreceksiniz. Biz o zaman da yasaları biliyorduk şimdi de biliyoruz. Herkesten görüş almaya çalıştığımız bir stratejik plandı. Keşke siz de verseydiniz. Sadece 3 arkadaşım verdi.” dedi.

“SAMİMİYETSİZLİK GÖRÜYORUM”

İçli, komisyondaki önergelerinin gündeme alınmadığını kaydederek “ Komisyonda önerilerimizi gündeme almadınız” dedi. Stratejik planla ilgili önergelerin geç kaldığını kaydeden Akay “Ekleyemeyiz. Stratejik plan alındı, baskıya gitti. Biz 2 ay önce söylemişiz. Stratejik plan oluştuktan sonra deme hakkınız olmadığını sanıyorum. Katkı sağlayan tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bir emek ortaya koyuldu” dedi. İçli’nin iki ay önce stratejik plan ile ilgili kağıt vermediniz sorusunu cevaben Akay”Vermişim evrakları, cevap vermemişsiniz. Ben meclis başlamadan evvel bu kağıtları masanıza dağıtmışım. Görüş ve önerileri paylaşın demişim. Ya siz bunu ciddiye almadınız ben bunu görüyorum. Böyle ise bir samimiyetsizlik görüyorum” dedi.

“TOPU KALEYE ATIYORUM”

Akay’ın samimiyetsizlik sözü üzerine yeniden söz alan İçli “ Samimiyetsizlikten bahsediyorsunuz. Bir kere siz samimiyetsiz davranıyorsunuz. Zaman zaman bizlerin desteğini ve fikirlerini almak sizin göreviniz. Bu konuda desteği olanlara teşekkür ettik. Sizin bu tavrınız hiç hoş değil. Meclis üyelerini kastederek, hepimize üsten bakan gibi kibirle konuşmanız ise yanlıştır. Samimiyetsizliktir. 2012 yılında yapılan protokol gereği Çerkezköy Belediyesinin ve DSİ’nin yapacağı konu ve Çerkezköy Belediyesinin yapacağı iş nettir. 2014 yılında Büyükşehir yasası ile birlikte bu sorumluluk büyükşehir yasası alanına girmektedir. Bir konuda  başarılısınız algı yönetimini iyi yapıyorsunuz. Topu hep seferinde taca atıyorsunuz” dedi. İçli’nin “topu taca atıyorsunuz” cümlesine ise Akay, “Taca atmıyorum, hep kaleye atıyorum” diye konuştu. Akay’ın bu sözleri üzerine İçli “ Biz de kaleye atıyoruz. Baya da öndeyiz. Biz birlikte çalışıp destek vermek istiyoruz. Çerkezköy’de yaşayan vatandaşlara hizmet bizim derdimiz. Stratejik plan ilgili rapor istedim fakat gelmedi. Bugün milat olsun Çerkezköylü hemşerilerimiz adına her göreve hazırız” diye konuştu.

“BU YAKLAŞIMLARINIZDAN

KURTULUNUZ”

İçli “  Meclis üyelerimize davranışlarınızı biliyoruz. El birliği ile çalışmak istiyoruz. Destek vermek istiyoruz. Bizim görevimiz çerkezkey halkına en iyi hizmeti vermektir. Biz şeffaf ortamda şeffaflık ilkesi altında görevimizi yapmak istioyrum. Doğru yolu bulmaya çalışıyoruz. Bu yaklaşımlarınızdan bir an önce kurtulmanızı istiyorum. Üç arkadaşa teşekkür ettiniz. Komisyonlara girdiğimizde rapor istedim. Maalesef bu raporlar gelmedi. Koray beyin bahsettiği fen işlerinin 39 adet hedefinin 12’si yapılmamış. Ben çok şey istemedim. Onlarda gelmedi. Lütfen bugün milat olsun. Çerkezköy halkı adına her görevde birlikte çalışalım. Sizlerin bizlere olan bakış açısını da değiştirmenizi rica ediyoruz” dedi.

“KİBİRLİ OLMADIM”

Hiçbir zaman kibirli olmadığını kaydeden Başkan Akay “ Kibirlisiniz, tavrısınız hoş değil denildi. Kibirle ilgili konuşmalarınız, bununla ilgili iddialarınız bugün değil, seçim döneminde itibaren aynı ifadelerle devam ettiniz. Meclis tutanakları kayıtları ortadadır. 31 meclis üyesi benim çalışma arkadaşımdır demişimdir. Hiçbir kibirli tavrım yok. Bunların tamamını reddediyorum. O yüzden biz Çerkezköy’e fayda sağlayan her şeyin arkasındayız dedik. Olayı başka taraflara çekmeye gerek yok. Çerkezköy belediyesinin şeffaflıktan yana zerre sorunu yoktur. Daha güzel daha mutlu bir şekilde Çerkezköy’e hep beraber hizmet etmekten başka hiçbir şey düşünmedik.Hiçbir zaman düşünmeyeceğiz” İfadelerini kullandı.

“SİZDEN ÖZÜR BEKLİYORUZ”

Akay’ın ardan söz alan MHP’li Önsel “ Eleştirilerimizde birlikte güzel çalışalım dedik. Çerkezköy menfaatine artı getirecek her şeyin arkasında olduğumuzu söyledik.MHP Çerkezköy İlçe Başkanı olduğum dönemde dönemin belediye başkanı Ali Ertem’e daha sert eleştiri yapıyorduk. Ama hiçbir zaman ‘ Sen konuşuyorsun, millet bana yetki verdi. Millet karneye bakıyor’ cevabını vermedi. Biz sizin ismini zikrederken Sayın Belediye Başkanı olarak zikrediyoruz. Siz bazen sinirlerinize hakim olamıyorsunuz. Vatandaşlar, arkadaşlar olarak açıklamada bulunuyorsunuz. Sizinle ilgili hiçbir zaman böyle bir cümle kullanmadık. O diye hitap etmedik. Sizden özür bekliyoruz” dedi.

“ÜZERİNİZE ALINMAYINIZ”

Bugüne kadar meclis üyelerine hiçbir zaman saygısızlık yapmadığını kaydeden Başkan Akay “ Basın toplantısında verdiğim cevap seviyenin çok daha üstündedir. Basın toplantılarında tarafıma yöneltilen seviyenin çok üzerinde cevap veriyorum. Üzerinize alınmayınız. Eğer orada benim meclis üyelerim o fotoğraf karesinde yer alıyorsa, bana tarafıma bir eleştiride bulunurlarsa, o seviyenin çok daha üstünde cevap veririm. Buna çok dikkat ediyorum. O lafları söyleyen arkadaşların bunlara alınıyor olması gerekiyor. Bu noktada hiçbir arkadaşıma bugüne kadar özür dileyecek bir beyanım olmamıştır” dedi.

“BUNDAN KİMSENİN

ŞÜPHESİ OLMASIN”

Önsel “ İlçe Başkanımız Ahmet Aydeniz’e de cevap verirken diğer arkadaş olarak söylemde bulundunuz. Bu kırgınlığı ifade ettik. Dışarıda arkadaş olabiliriz ama burada makamlara saygı duyarız” dedi. Önsel’in bu sözleri üzerine konuşan Akay “ Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Bir basın açıklamasında benim makamıma karşı bizlere karşı bir seviye düşüklüğü varsa o seviyenin üstünde cevap veririm. Durumun tespiti budur” dedi.Toplantıda daha sonra 1’inci oturumda İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen “Emlak ve İstimlak Müdürlüğünün 27.08.2019 gün ve 1054 sayılı Terk” hakkındaki yazısı ile “Plan ve Proje Müdürlüğünün 26.08.2019 gün ve 14 sayılı Plan Notu Değişikliği” hakkındaki yazısı görüşüldü. İlgili gündem maddeleri de komisyon raporu doğrultusunda kabul edildi.  

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10