1380 yıldır matem aynı acı aynı

Hz. Hüseyin ve onunla birlikte 1380 yıl önce Kerbela'da şehit edilen 72 arkadaşı Çerkezköy Ehli Beyt Derneği tarafından düzenlenen Aşura Matem Günü etkinliğinde anıldı. Programda konuşan Çe

Çerkezköy 15.09.2019 18:42:00 0
1380 yıldır matem aynı acı aynı

Hz. Hüseyin ve 72 arkadaşının Kerbela'da şehit edilişinin 1380’inci yıl dönümü sebebiyle Çerkezköy Ehl-i Beyt Dergâhı’nda Aşura Matem Günü etkinliği ile anıldı. Pazar günü saat 14:00’da başlayan program sinevizyon gösterisinin ardından Çorlu İmam Hüseyin Camii Hocası Hüseyin Ademi tarafından Kur’an-ı Kerim tilaveti devam etti. Anma etkinliğine, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Aygün, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, eski Tekirdağ AK Parti Milletvekili Ayşe Doğan, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz, İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

 

BİRBİRİMİZE SEVGİ SUNMAK MECBURİYETİNDEYİZ

 

Programda konuşan Çerkezköy Ehlibeyt Derneği Başkanı Seyyid Sinan Boztepe, “Hepimizin başı sağ olsun. Sayın Kaymakamım, kıymetli belediye başkanım, değerli vekillerim, ilçe emniyet müdürüm, ilçe jandarma müdürüm, siyasi partilerimizin değerli temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının değerli temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının değerli temsilcileri, kıymetli hanımefendiler, beyefendiler Cenabı Allah vaktimizi hayır eylesin. Dergahımıza hoş geldiniz. Cenabı Allah mahşer yerinde de ehl-i beyt'in etrafında böyle kenetlenmeyi nasip etsin inşallah. Resul-ü bir hadisinde buyurdu, ehl-i sünnet kaynaklarında da mevcuttur bizim ehl-i beyt kaynaklarında da mevcut, 'Ehl-i beyt'imi inciten beni incitmiştir, beni inciten Allahı incitmiştir. Çok güzel bir hadistir. O yüzden yezite lanet müslüman için bir şiyardır. Birbirimize değil. Biz desek ki bütün sünnilerin gözü kör olsun diye Allah benim gözümü kör eder. Sünniler deseler alevilerin gözü kör olsun Allah sünninin gözünü kör eder. Doğru mu? Birbirimize sevgi sunmak mecburiyetindeyiz.” diye konuştu.

 

 

YEZİD’İ KONUŞMAYALIM NEYİ KONUŞALIM

 

Boztepe” Yıllar evvel bir video konuşması aklıma geldi hani vurun abalıya olsun diye değil Fethullah Gülen'in bir videosu vardı, 'Muharrem ayı geldiğinde bu meseleyi kaşımayın' diye. Yezid’i konuşmayacağız da neyi konuşacağız. Zamanın Hüseyin'ini tanımak için Kerbela'daki Hüseyin'i tanımak zorundayız. Evet onun dediği kendine göre doğruydu. Tanıtmayın Yezid’i, tanıtmayın Hüseyinleri dediler işi ters çevirdiler çünkü. Kendisi gibi bir Yezid’i piyasaya ne diye sunmuştu, Hüseyin gibi sunmuştu. Ama elhamdülillah bu millet en azından uyanık bakın bir araya gelebiliyoruz. Bundan çok mutluyum. Bugün bu salonda alevisi de var sünnisi de var. Bunu tüm samimiyetimle söylüyorum. Ben bundan mutluyum bunun aslında neticesidir bu, Kerbela'da Hüseyin'i tanımaktır Kerbela'da yezidi tanımaktır” dedi.

 

HZ. HÜSEYİN’DEN YANA TARAF OLUN

 

Bir hadiste Hz Hüseyin’in şehit olacağını söyleyen Boztepe, “Allah resulü yine bir hadisinde buyurmuştu, torunu dünyaya geldi getirip kucağına verdiler. İçinizde torunu olanlar var, çocuğunu evlendirip torun sahibi olacaklar da var. Düşünün bir bebeği torununu doğum yaptıran ebe getirip kucağına verdi. Biz olsak ne deriz Allah hayırlı eylesin mübarek eylesin, ömrü uzun olsun deriz. Peygamber hiçbir şey demedi ağladı. Getiren hanım dedi ya nebi Allah biz ağlayasın diye getirmedik bu kundağı sana sevinesin diye getirdik. Dedi, Zehra'ya söylemeyin Cebrail bunun şahadetinin haberini doğmadan bana söyledi. Şimdi burada aslında önemli bir mesele var. Peygamber niye söylüyor benim torunumu şehit edecekler. Ehl-i sünnet kaynaklarında var diyor hatta peygamber buyurdu ki adı yezit olan biri tarafından katledilecek. Bunda aslında bir uyarı var peygamberden. Benden sonra yine bir azgın grup karşı karşıya geldiğinde siz ne yanda olun Hüseyin'den taraf olun. Peygamberin istediği buydu. Bugün bizim yaptığımızda bu. Biz saffımızı belli ediyoruz. Yoksa bugün buraya ne iş olsun diye toplandık ne ikram vereceğiz diye etli bulgur yiyeceğiz diye toplandık. Bugün burada olma sebebimiz var ahret’te peygambere karşı yüzümüz olsun diye toplandık.” dedi.

 

DİYANET’E TEŞEKKÜR EDİYORUM

 

“Hz. Hüseyin olayının sulandırıldı ve bunun sorumlusu Emeviler” diyen Sinan Boztepe “Bu tarihi süreç içinde biraz sulandırıldı bu mesele. Ne yapıldı Emevi iktidarları tarafından imamın şehir edildiği Aşura günü 10. gün eğlenceler tertip edildi. Tatlı yiyecekler dağıtıldı. Bununla ilgili yalan hurafeler uyduruldu hadismiş gibi yutturuldu. Aşura günü temiz elbiseler giyildi gusül abdesti alındı. Müftü bey olsaydı Diyanet’e teşekkür edecektim. 2 sene üst üste diyanete teşekkür ettim bu 3'ncü senem. Diyanete teşekkür ediyorum. Niye? İslam ansiklopedisi diye bir seri yayınladı Diyanet İşleri Vakfı. Bunun dördüncü cildinin 26'ncı sayfasında aynen bu meseleyi yazıyor diyor ki Aşura gününü Emeviler sabote etti diye” diye konuştu.

 

KURAN’DA TEK BİR AYET YOK

 

Emevilerin türlü türlü hurafeler bularak olayı sabote ettiğini ifade eden Başkan Boztepe, “Musa'nın kızıl denizi yarıp kurtulması bilerek Aşura günü denildi. Bu meseleler bilerek Aşura gününe getirildi. Halk diyor ki yahu madem bugün bu kadar önemli neden Kuran'daki peygamber kıssalarında bugün ile ilgili tek bir ayet yok. Yahudilerde var ama biz Yahudi değiliz. Yahudi bunu rivayet etse de beni ilgilendirmez Yahudi'nin söyledikleri. Eğer gayrimüslimin söyledikleri beni alakadar ediyorsa onlar İsa aleyhisselamın (as.) öldürüldüğüne inanıyorlar değil mi? Gayrimüslimle hareket edeceksek biz de inanıyoruz ki İsa as. göğe yükseldi. Şimdi ben cemaate bir soru yöneltmek istiyorum. Hz. Ali yalan söyler mi? Bak ne güzel söylediniz aşa. Hadis var Allah resulü buyurdu ben ilmin şehriyim Ali o şehrin kapısıdır. O ilmin şehrinin sahibi diyor ki Adem'in tövbesi zilhicce ayında kabul olmuştur. Zilhicce ayı. Hz. Davut'un tövbesi yine zilhicce ayında kabul olmuştur. Yunus ayında balığın karnından kurtuldu. Nuh'un tufanının 40'ncı günüydü. Karaya oturdular. Zilhicce ayının diyor 18'nci günüdür. Ben İsrail'den Musa as. kurtuluşu diyor rebiyülevvel ayında olmuştur. Şimdi biz ilmin şehrinin kapısının rivayet ettiği hadisi bir kenara indireceğiz Emevilerin ne kadar uydurduğu hadis rivayet varsa onları önümüze alacağız peygamber evladının katledildiği gün gusül abdesti alacağız beyaz temiz elbise giyeceğiz, güzel kokular süreceğiz birbirimize de diyeceğiz ki Muharrem ayınız mübarek olsun. Ondan sonra her namazda secdede salli barik okuyacağız. Peygamber ve ehl-i beyt'ine dua edeceğiz. Burada bir akıl tutulması var.” diyerek tepki gösterdi.

 

KÂBE’NİN KIYISINDAKİ CADDEYE VERİLDİ BU İSİM

 

Suçlunun Ulema olduğunu söyleyen Boztepe, “İmam şafi'nin bununla ilgili bir şiiri var bu akıl tutulmasıyla ilgili. Namazda diyor selam verdiğimiz Haşimoğullarına ne yüzle bakacağız? Bu oyunu yine çözecek olan kim Hulema. Suudi Arabistan hulemasından biz bunu isteyemeyiz. Ama diyanetten biz bunu isteyebiliriz. Suudi Arabistan'da açıkça caddenin adını Yezid bin Muaviye koydular. Bugün ki rejim. Utanç verici bir şey. Kabe’nin kıyısında bu cadde. Suudi Arabistan Müftüsü açık açık fetva yayınladı 2 sene önce dedi Hüseyin haksızdır.” diye konuştu.

 

BİRİ ALLAH’IN ORDUSU, BİRİ ŞEYTAN’IN ORDUSU

 

Selamlama konuşması yapan Kapaklı Karaağaç Ali Camii İmamı Hüseyin Çubuk “  İnsanlık duyguları sıfırın altında İnsani değerlerden mahrum 30 bin eşkıya.İnsani değerlerin zirvesinde olan sevgisi Resulullah sevgisi, muhabbeti Resülullah muhabbeti olan 72 kişi. Biri Allah’ın ordusu, biri Şeytan’ın ordusu. Biri İnsani değerlerden yoksun, diğeri tüm varlığı ile insani değerleri temsil eden, her biri güneş olan 72 şehit Kerbela denilen yerde karşı karşıya geliyor. Biri Rahmetle anılıyor, biri tarihten siliniyor” dedi.

 

ALLAH İÇİN DOST OLACAKSIN, ALLAH İÇİN DÜŞMAN OLACAKSIN

 

“Peygamberin yasına ortak olmak için burada toplandık” diyen Seyyid Deniz Düzgün Doğan, “Aşura’nın bizlere vermek isteği mesajlardan bir tanesi de Allah için dost olacaksın, Allah için düşman olacaksın. Kerbela’ya baktığımız zaman Allah için dost olan bir toplum vardı. Allah Yezid ve Yezid’in ordusunu gafiller olarak tanımlıyor. İmam Hüseyin’i kalpten tanıyordu Yezid’in ordusu ama onlar Kur’an-ı Kerim’de denildiği gibi onların gözleri vardı görmezler. Yezid’in ordusuda görmedi. Allah bizi İmam Hüseyin’den ayırmasın ”dedi.

 

 

ZULME KARŞI DİRENİŞİN AYI

 

Hz. Hüseyin’i anma etkinliğinde konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Sayın Kaymakamım, Sayın Milletvekillerim, kıymetli hemşehrilerim saygı ve sevgiyle hepinizi selamlıyorum. Zulme karşın direnişin zalime karşı haklının ve mazlumun yanında olma zamanı olan Muharrem ayında tutulan matem oruçlarının, yapılan ibadetlerin kabul olması dileğiyle Muharrem ayı matemimiz kabul olsun. Kerbela'da yıllar önce yaşanmış acılardan düşmanlık ve husumet çıkarmak yerine ayırmadan dışlamadan herkesi ehl-i beyt sevgisinde buluşturanlara selam olsun. İnşallah bu acı tarihten hepimiz gereken sonuçları çıkarır birbirimizin değerini iyi anlarız. Hiç kimseyi inancından, dininden, etnik kimliğinden, cinsiyetinden dolayı ayırmadan, bölmeden birlik ve beraberlik içerisinde sevgi ve saygı ile bir arada olabilmenin önemini unutmadan kardeşçe yaşamaya inşallah devam ederiz. Ben bizleri bu önemli günde her yıl bir araya getiren sevgili Sinan dedeye bir kez daha sevgi ve şükranlarımı sunuyorum. Bir kere daha Muharrem ayı matemimizin kabul olmasını Cenabı Allahtan diliyorum. Sevgiyle saygıyla hepinizi selamlıyorum.” dedi.

 

 

 “TEŞEKKÜR EDİYORUM”

 

Boztepe’nin, geçtiğimiz yıl Ömer Kılınç tarafından bağışlanan iki  klimanın yetersiz kaldığını söylemesi üzerine Çerkezköylü sanayicilerden Ömer Kılınç, derneğe 1 klima sözü daha verdi. Mescid kısmına halı ihtiyacının olduğunu söyleyen Boztepe, “Bir elektrikli ısıtıcı ve üstüne yeni bir halı serdirmemiz lazım. Bu konuda bilgi verelim dedik. Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Albayrak, dergahın vantilatör ihtiyacını karşılaşmıştı. Kendisine de teşekkür ediyorum” dedi.

 

 

GÖZ YAŞLARINA HAKİM OLAMADILAR

 

Konuşmalardan sonra Hüseyin Ablay tarafından hazırlanan ve  Muharrem ayının onuncu gününden bir gün öncesi Tasua gecesi İmam Hüseyin ve 72 yarenin veda gecesini ve şehit edilmesini anlatan bir tiyatro gösterisi katılan herkesi yasa boğdu.Programın sonunda ise davetlilere ve protokol üyelerine etli bulgur pilavı ve ayran ile belediyenin hazırlattığı helva dağıtıldı.

 

 

GÖZLER MÜFTÜYÜ ARADI

 

İmam Hüseyin’in 72 yareni ile şehit edilişinin anıldığı geleneksel programda gözler salonda ilçe müftüsünü ararken, 100’ü aşkın diyanet personelinin ve 70’ye yakın imam ve müezzinin bulunduğu Çerkezköy İlçe Müftülüğünden bir personelin olmaması ise gözlerden kaçmadı.

 

Haber/Şaban KARDEŞ

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10