Çerkezköy Endüstriyel fuarı kapılarını açtı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Trakya Kalkınma Ajansı işbirliği ile bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, dün törenle ziyarete açıldı. 

Çerkezköy 25.09.2019 19:54:00 0
Çerkezköy Endüstriyel fuarı kapılarını açtı

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Çerkezköy Kapalı Halk Pazarı'nda düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarının açılışına geniş katılım sağlandı. Fuara Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel ve Çiğdem Koncagül, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, NKÜ Rektörü Prof.Dr. Mümin Şahin, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Günay, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan,STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, Çerkezköy-Kapaklı ve Saray'da faaliyet gösteren firma temsilcileri katıldı.

 

“GURUR VERİCİDİR”

 

Saat 16.00’da başlayan programın açılış konuşmasını gerçekleştiren ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva “Bugün çok heyecanlıyız, çok gururluyuz…2017 yılında yazdığımız KOSGEB projemizden doğan Endüstriyel Fuarımız, bugün 3 kat büyüyerek kapılarını açıyor. Üyelerimize yeni pazarlar oluşturmak ve bunun yanında bölgesel iş birliğini artırmak amacıyla çıktığımız bu yolda bugün geldiğimiz nokta gurur vericidir. Bölgemizde yer alan firmalarımızın birbirini tanıyarak iş birliği içinde olması ve ortak iletişim ağının kurulması en büyük hedefimiz. Çünkü Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak kurulduğumuz günden bu yana birlik olmanın, güçlü olmak anlamına geldiğini biliyoruz! Bugün orta ve küçük ölçekli KOBİ’lerimizin, dünyaca ünlü firmalarımızın aramızda yer almasıdır.  Hepsi oluşturduğumuz bu sinerjinin eseridir” dedi.

 

 

TEŞEKKÜR ETTİ

 

Kozuva “ Ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi üretimle, ihracatla, istihdamla, iş dünyasıyla yani bizlerle mümkündür. Biz başarırsak bölgemiz kazanacak, Türkiye kazanacak. Bugün burada olan herkeste o inancı ve mücadele ruhunu görüyoruz. Biz birlikte güçlüyüz, birlikte Türkiye’yiz diyorum. Fuarımızda yer alan firmalarımız nezdinde alın teri döken, emek veren,  geleceğimizi ilmek ilmek işleyen çalışanlarımıza,  hep daha iyiyi hedefleyen yöneticilerimize, esnafımıza, sanayicimize ve bugün burada aramızda olan herkese can-ı gönülden teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 

“100’ÜN ÜZERİNDE FİRMA VAR”

 

Kozuva’nın ardından konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin Çerkezköy'deki odamızla beraber 2017 yılında bundan üç yıl önce başlatmış olduğumuz bu birliktelikte amacımız Çerkezköy'de, Kapaklı'da, Çorlu'da ve bu bölgede büyük firmaların var olduğunu, büyük firmalarımızın uluslararası entegrasyonda Avrupa'dan, Balkanlardan ve dünyanın değişik yerlerinden mallar satın aldığını, yedek parçalar satın aldığını, malzeme tedarik ettiğini görüyorduk ve müsaade ediyorduk.Bunun yanında bizim bölgemizde ve özellikte Tekirdağ, Çerkezköy hattındaki kobilerimizin büyük firmalara veya değişik firmalara yedek parça temini, malzeme tedariki veya bununla ilgili çalışmalar yapmaya çalıştığını biliyorduk. Dedik ki bu firmaları büyük ile küçüğü bir araya getirelim, malı satanla malı alanı bir araya getirelim. Bu birliktelikle firmamız büyük firmalarımız uzak yerlere gitmesinler kendi yerindeki dibindeki komşusundan malları alsınlar böylece kendi bölgemiz Trakya bölgemizdeki firmalar daha uygun maliyetle, daha uygun terminle, daha uygun şartlarda mal satma imkanı olsun, para kazanma imkanı olsun. Buradaki kobilerimiz büyüsün hem de büyük alıcılarımız yani bin kişilik 2 bin kişilik ululararası dev firmalarımızda yerelde komşusunda, yakınındaki firmadan daha uygun maliyetle daha uygun hızlı bir şekilde mal alma imkanı olsun böylece her iki tarafta kazan kazan sistemiyle kazanmış olacak. Bölgemiz, Tekirdağ'ımız, Kırklareli'miz ve Edirne'miz kazanmış olacak. Bugün burada yaklaşık 100'ün üzerinde firma ki geçen senelerde 30 ve 40 firmaydı bu sene 100'ün üzerinde. İnşallah gelecek senelerde 150-200 firmanın yer alacağını ve metal saniyeden makineye, alüminyum sanayisinden elektrik ve elektronik sanayisine, plastik ve ambalaj sanayisinden yine bunları destekleyen hizmetler sektörü yine burada yer almakta. Bugün açılışını yaptığımız Endüstriyel Fuarımız cumartesi gününe kadar devam edecek ve buradaki firmalarımız dışarıdan gelen firmalarla görüşme yapma imkanı bulacaklardır” dedi.

 

 

“MUTLULUK DUYUYORUM”

 

Türkiye’nin ve Tekirdağ’ın sanayi yüzünün Çerkezköy olduğunu kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Nüfusu yıllık yüzde 8.5-9 oranında artan ve sanayisi ile, organize sanayi bölgeleri ile bölgenin dinamik ilçesi Çerkezköy’dür. Çerkezköy’ün bölgeye kattığı bu dinamizm ile Çerkezköy Belediyesi tarafından tahsis edilen böylesine güzel bir alanda böylesine güzel bir organizasyonda bir arada olmaktan mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.  Çerkezköy’ün bugün böylesine güzel bir fuarı gerçekleştirebileceğini hem bölgeye, hem ülkeye gösterebildiğini belirten Akay, “Bu fuarın Çerkezköy’ün büyümesine, ilerlemesine, katma değerine katkı sağlayabilmesi açısından çok önemli bulduğumu ifade etmek istiyorum” dedi. Bugün Çerkezköy içerisinde bulundurduğu 3 sanayi bölgesi ile özellikle tüm sanayi bölgelerine örnek olabilecek Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ile beraber bölgemize katma değer sağlayan firmalara ihtiyacı olduğunu kaydeden Akay, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nin 10 yıldır bölgeye katma değer sağlayan, Çerkezköy sınırlarında çevreye zarar vermeyen Türkiye’nin önemli sanayi kuruluşlarına ev sahipliği yapma gayreti içerisinde olduğunu ifade etti.  Çerkezköy’ün bugün Türkiye’nin önemli markalarına ev sahipliği yapan ve her geçen gün kalitesini arttıran bir anlayış ile gelecek sanayi vizyonuna yol alması gerektiğine dikkat çeken Belediye Başkanımız Vahap Akay, buna herkesin katkı sağlaması ifade ederek, “Buna hem Çerkezköy’ün, hem Tekirdağ’ın şiddet ile ihtiyacı var” dedi.

 

YASAL DÜZENLEME YAPILSIN VURGUSU

 

Tekirdağ’ın 5216 sayılı yasa ile yönetilen bir Büyükşehir Belediyesi olduğunu ifade eden Vahap Akay, üretimi, iş gücünü bölgeden kullanan, bölgenin yer üstü ve yer altı kaynaklarını kullanan, buranın emeği ve buranın iş gücü ile Türkiye’ye katma değer sağlayan gurur duyduğumuz sanayi kuruluşlarının vergi dairelerini Çerkezköy ve Tekirdağ’a taşımalarını, ya da yasal bir düzenleme yapılıp, üretimi burada olup başka illere ödenen vergilerden Tekirdağ’ın hakkının verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Yani bu topraklarda kazanılan katma değerin tekrar bu topraklara geri kazandırılması, bu toprakların çocuklarına, geleceğine katkı sağlaması için biran evvel yasal bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Bu yasal düzenleme yapılmadığı takdirde Çerkezköy ve Tekirdağ’a yüz milyonlarca liralık yatırımın yapılamamasına sebebiyet vermektedir. Bu konuda valimizin, TBMM Başkanımızın ve vekillerimizin hassasiyet göstereceğini düşünüyorum. Ben bir kere daha böylesine güzel bir fuarı düzenleyen ÇTSO’ya, kıymetli Başkanı Süleyman Kozuva’ya ve Yönetimine, Trakya Kalkınma Ajansı’na, katılımcılara teşekkür ediyorum. Sevgiyle, saygıyla hepinizi selamlıyorum” dedi.

 

 

“SANAYİ ÜSSÜDÜR”

 

Birliktelik sayesinde Çerkezköy’ün bu fuarının etkin bir hale geldiğini kaydeden Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay “ Çerkezköy ülkemizin sosyal ekonomik olarak en gelişmiş 30 ilçesinden bir tanesidir. Çerkezköy aynı zamanda ülkemizin ve bölgemizin önemli sanayi merkezlerinden biridir. Yine Çerkezköy 50 yıla yakındır Organize Sanayi Bölgesi kültürü ile ülkemizde nitelikli üretim yapan bir sanayi üssüdür. Dolayısıyla biz Çerkezköy'ün bu başarılarıyla gurur duyuyoruz. Ülkemiz dünyanın 17'nci Avrupa'nın ise 6'ncı büyük ekonomisi arasındadır. Bu başarıyı bize petrol yada doğalgaz taşımadı. Girişimcilik ruhumuz bizlere bu başarıyı getirdi. Ne kadar ürettiysek o kadar zenginleştik ne kadar üretirsek de o kadar zenginleşmeye devam edeceğiz. Binbir türlü sıkıntı yaşarken devletimizden tek istediğimiz  yanımızda olmalarını göstermeleridir. Dünyanın en büyük 10 ekonomisinin arasına girmek istiyorsak üretimden başka bir şansımız yok. Bu topraklarda otomobilden beyaz eşyaya, demir çelikten makineye, ilaçlara, tıbbi cihazlara on binlerce çeşit farklı ürün üretiyoruz. İmalat sanayisindeki rekabet gücümüzü 1980'lerden itibaren geliştirmeye başladık” dedi.

 

“VERGİLERİ TEKİRDAĞ’A HİZMET OLARAK DÖNDÜRMEK İSTİYORUZ”

 

Fuarın uluslar arası olduğunu ifade eden Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak “Tekirdağ kendini Türkiye'de çok iyi hissettirmeye başlayan bir büyükşehir durumunda artı tabi ki Türkiye'nin parlayan yıldızı olacaktır buna da eminim. Hükümetimizin yatırımları, büyükşehir'in katkıları ve bütün Milletvekillerimiz ile siyasi partilerin birlik beraberlik içerisinde bu resmi ortaya koyacaklarına inanıyorum. Biz yeni bir çalışma yapıyoruz sanırım önümüzdeki hafta veya Ekim'de meclisin açılmasıyla beraber 11 Büyükşehir Belediye Başkanı ve TOBB Başkanımızı da yanımıza alarak önce Sayın Valimize gideceğiz il çalışmalarımızı arz edeceğiz daha sonra Ankara'ya gideceğiz. Tekirdağ'ın ana vizyonunu saydığımız zaman hepsi birbirinden güçlü vizyonlarımız var. Sanayi vizyonu, Tarım ve Hayvancılık vizyonu, Turizm vizyonu, lojistik vizyonu, üniversite vizyonu hepsi birbirinden güçlü. Tekirdağ geliri giderinden fazla olan 11 ilden bir tanesi. Böyle bir ilde yaklaşık 1500 tane sanayi kuruluşu var. Büyükşehirde ilk dönemde yaptığımız en önemli hizmetlerden bir tanesi ilin tamamının sanayi envanterini çıkardık ve bunu sanayicilerimize verdik. Tekirdağ'ın çok daha güçlü olması gerekiyor. Bu güç içerisinde sanayicilerinde şirket merkezlerinin büyük bir kısmını Tekirdağ'a getirmesini istiyoruz. Hiç olmazsa 150-500 çalışanı olan sektörlerin vergilerini Tekirdağ Vergi Dairesi'ne yatırmalarını istiyoruz. Çünkü oradan gelen vergi gelirlerini biz Tekirdağ'a hizmet olarak döndürmek istiyoruz” dedi.

 

“ERGENE TEMİZ AKACAK”

 

Büyük bir kaynak kullanan ülkenin öğrenci gelişimine ve bilimsel gelişimine katkılar sunan Namık Kemal Üniversitesinin Tekirdağ’da olduğunu kaydeden AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel “Tüm ilçelerimizde doğalgaz var. Sadece Şarköy'ün dışında Hayrabolu yolumuzu da yapıyoruz tüm ilçelerimize duble yolla ulaşmaya başladık. Yine demiryolları müthiş derecede gelişmeye başladı artık hızlı trenden bahsediyoruz ve bunun gibi lojistik altyapısını geliştirdiğimiz sanayicimizin üretim hamlesine üretim gücüne daha büyük kaynaklar sağlayabileceğimiz her türlü işte de girişimde de varız inşallah. Tabi sanayiyi kurarken bizler  daha öncekiler gibi düşünmüyoruz daha önce Türkiye'de sanayi kurulsunda ne olursa olsun düşüncesi hakimdi. 1970'li yıllarda plansız sanayileşme nedeniyle benim Trakya'mın güzel Trakya'mın toprakları, havası, suyu kirletilmeye başlanmıştı. Ama bu böyle gelmiş böyle gitmeyecekti. 2011 yılında sayın Cumhurbaşkanımızın adına şafak harekatı dediği Ergene havzası planıyla beraber altına da 3 buçuk milyar liralık bir ödenek koyarak çok önemli dünyanın en büyük çevre projesini başlattı. Ve bu proje sayesinde inşallah önümüzdeki iki yıl içinde bitirmeyi planladığımız bu proje sayesinde artık Trakya'mız eskisi gibi Ergene Nehri içerisinde 22 çeşit balığın yaşadığı, tertemiz akan, etrafına zehir değil bereket saçan bir nehir haline gelecek” dedi.

 

“ÜRETİMİ ARTIRMALIYIZ”

 

Programda son olarak konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım “ Ülkeler gelişmişliklerini ve refah düzeylerini, doğal kaynaklarıyla, sanayi ve tarımsal üretimleriyle ve de bunları geliştirecek nitelikli insan gücüyle sağlar. Bazı ülkeler zengin doğalgaz ve petrol rezervleriyle bütçe açıklarını kapatırlar, ekonomik refaha ulaşırlar. Ülkemiz zengin doğalgaz ve petrol rezervine sahip değildir bu yüzden nitelikli insan yetiştirmeli, sanayimizi geliştirmeli ve üretimimizi arttırmalıyız. Ancak bu şekilde bölgesel ve küresel hedeflerimize ulaşabilir, sürdürülebilir kalkınmayı ancak bu şekilde gerçekleştirebiliriz. Aynı zamanda üretimimizi arttırarak bütçe açığımızı azaltabilir, sosyal refahımızı ve istihdamımızı da bu şekilde yükseltebiliriz. Çerkezköy, Çorlu, Ergene ve Kapaklı ilçeleri coğrafi konumları sebebiyle, Avrupa Birliği ve İstanbul pazarlarına yakınlığı ile önemli avantajlara sahiptir” dedi.

 

“TİCARET VE İHRACATI GELİŞTİRECEKTİR”

 

Tekirdağ’ın ticaret ve sanayi açısından büyümeye ve gelişmeye müsait olduğunu ifade eden Yıldırım “ Bu avantajlı konumu değerlendirerek üretimimizi arttırmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Bu fuarda firmaların bir araya gelerek ticaretlerini ve işbirliğini arttırmaları, bu bölge sanayisinin gelişimine katkıda bulunması en büyük temennimizdir. Bölgede bulunan küçük ve orta ölçekli kobilerin büyük ölçekli firmalar ile işbirliği içerisinde olmaları ve büyük firmaların bölgede bulunan yan sanayi sektörlerini tanımaları ve böylelikle bölgesel tedarik zincirinin oluşması amacıyla hayata geçirilen bu fuar organizasyonu ile umuyorum ki bölge endüstrisinin kapasitesi ve üretimimiz artacak, bölge ticaretini ve ihracatını geliştirecektir. Fuarın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin yurtiçi fuar takviminde yer alması, fuara katılan firmaların geçen yıldan daha da fazla çoğalması ilimizin sanayisi ve ticareti açısından mutluluk vericidir. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı'nın ulusal ve uluslararası katılımlarla büyümesini temenni ediyor, katılım yapan tüm firmalara hayırlı ve bereketli kazançlar getirmesini yüce rabbimden niyaz ediyorum. Bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Dünyada var olmak istiyorsak ekonomimizi 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinin içine sokabilmeyi arzu ediyorsak mutlaka bu tür faaliyetleri arttırmalı, üretim mekanizması olan sanayi kuruluşlarımızı çoğaltmalı, geliştirmeli, istihdamı arttırmalıyız. Aksi taktirde koyduğumuz hedeflere ulaşabilme konusunda sıkıntılar yaşayacağımız muhakkaktır. Eğer biz 6 milyar dolarlık bir ihracatla Türkiye sıralamasına girsek  şuandaki sıralamamızın çok üzerinde yer alacağız listede diye düşünüyorum. Belki zamanla buda gelişecek çünkü İstanbul'dan birçok sanayici artık bizim bölgemize gelme arzusu içerisinde” dedi.

 

“PARAMIZ DA OLSA AÇ KALIRIZ”

 

Yıldırım”  Üretim yerlerini genişletmek, üretimlerini çoğaltmak, istihdamı arttırmak için ihracatlarını arttırmak için bizim bölgemizde yatırım yapmayı arzu ediyorlar. Yatırım sanayisi tabi ki çok önemli. Biz sanayiyi tarıma veya tarımı sanayiye tercih edecek durumda değiliz. Bunun ikisini ortaklaşa devam edeceğini düşünüyoruz. Verim verimin tercihi olmamalıdır. Bizim verimli topraklarımızda hem tarım yapabiliriz, hayvancılığımızı geliştirebiliriz hem de sanayimizi çok güzel bir şekilde kurabiliriz. Üretimimizi, istihdamımızı, ihracatımızı arttırabiliriz. Şuanda Tekirdağ'da tarım alanlarının yaklaşık yüzde 3'ü sanayi alanı olarak kullanılıyor. Benim kanaatim bu yüzde 10'a kadar çıkartılabilir ama bir şartla çok iyi bir şekilde planlanmalıdır toprağımız ve onun dışına da katiyen çıkartılmamalıdır çünkü ne kadar çok para kazanırsak kazanalım sonuç olarak yiyeceğe, bir takım gıdaya ihtiyacımız var. Eğer biz bunları sağlıklı, doğal yöntemlerle yeterince üretmezsek paramız da olsa aç kalırız. Para da kazanacağız, üretimde yapacağız ama öbür taraftan tarımımızı hayvancılığımızı geliştirerek mutlaka ve mutlaka bu konuda da dünyanın sayılı ülkeleri arasına gireceğiz. inşallah bu anlamda da tarımsal alanlarda da çok daha fazla ihracat yapabilecek duruma geleceğiz. Bizim tarımsal ve hayvancılık alanında Türkiye'nin ihracatı 17.1 milyar euro yıl. Şuandaki rakamımız bu. İnşallah bu rakam çok daha fazla artabilir diye düşünüyoruz. Çünkü o kadar güzel topraklarımız var ki bu toprakların işlenmesi, meralarımızda besi hayvanlarının dolaşması yeterince protein alınabilecek süt ürünlerin, hayvansal ürünlerin hatta bitkisel proteinlerin ortaya konulması gerekmekte. Bunun içinde belki ayrıca bir tarımsal fuar bu alanda belki de uluslararası düzenlememiz gerekecek. İnşallah bunu da tekrar zamanla göreceğiz. Bunlar baştan 100 firmanın yüzden fazla firmanın katıldığı bir fuar ve eğer düzenleyebiliyorsak Çerkezköy'ün, Tekirdağ'ın ve çevremizdeki diğer ilçelerimizin, illerimizin, bütün bir Trakya'nın geleceğinin çok daha parlak olduğunu söylemek çok daha zor değildir” dedi. Yıldırım’ın konuşmasının ardından fuarın açılış kurdelesi kesilirken, protokol üyeleri stantları gezerek yetkililerden bilgi aldı.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 

 

 



 


0282 726 91 91
0282 747 65 10