İş arayan ve işveren bu fuarda buluştu

Tekirdağ İş Kurumu İl Müdürlüğü, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı ve Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği

Çerkezköy 8.10.2019 15:56:00 0
İş arayan ve işveren bu fuarda buluştu

İş arayanların ve işverenlerin buluşma noktası sloganıyla, Tekirdağ İstihdam Fuarı Çerkezköy Kapalı Pazar alanında dün saat 10.00’da törenle açıldı. Programa, Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin, Vali Yardımcısı Asalet Karabulut, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Kapaklı Kaymakamı Bülent Hamitoğlu, Saray Kaymakamı Adnan Tezcan, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, İl Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, Tekirdağ Ticaret Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Günay, Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanı Volkan Torun, Çerkezköy Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Kapaklı Milli Eğitim Müdürü İrfan Danışmaz, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, firma temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Fuar, bugünde akşama kadar açık kalacak.

 

 

İŞÇİ VE İŞVERENLE KALICI İLETİŞİM MEKANİZMASI KURULACAK

 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Yaşar Esen, “Kariyer ve İstihdam Fuarı işçi ve işvereni aynı çatı altında buluşturmak, iş verenlerin iş gücü taleplerini değerlendirmesine imkan vermek. İşletmelerin kısa ve orta vadede ihtiyaç duyacağı iş gücü açığını gidermek ve İŞKUR hizmetlerini vatandaşlar tarafından tanınırlığını artırmak amacıyla düzenlenmektedir. Bu fuar da sosyal taraflar, yerel yönetimler, üniversiteler, ilgili diğer kurum ve kuruluşlar ve sanayici işletmeci işbirliğinde yerel düzeyde iş gücü arz edenlerle talep edenler arasında gelmekte ve mesleki eğitim istihdam konusunda taraflar arasında kalıcı ve kurumsal bir iletişim mekanizması kurulmaktadır. Fuar sırasın çeşitli seminer ve sunumlar gerçekleştirmekte, iş alanıyla ilgili bilgiler verilmektedir. Bu yıl 4’ncüsünü düzenleyeceğimiz Kariyer ve İstihdam Fuarı, üniversitemiz, milli eğitim müdürcüğümüz, kalkınma ajansımız ve Çerkezköy Ticaret Odası ile paydaşlık şeklinde düzenlemekteyiz. Fuar boyunca iş arayanları ve işverenleri buluşturma noktası mutlusuyla, uzman kişilerce eğitim, seminer, konferans, panel ve söyleşi etkinlikleri düzenlenecektir.”dedi.

AMAÇ İŞSİZLİĞİ AZALTMAK VE İSTİHDAMI ARTTIRMAK

İl Müdürü Yaşar Esen, “Katılımcı firmalar iş yerlerinde uygulayacağı ücret politikası, çalışanların eğitim seviyeleri, profilleri yeni alacakları iş gücünü hangi eğitim seviyesinde ve mesleklerde olacağı kariyer yapma gibi konularda tanıtımlar yapılacaktır. Tekirdağ Kariyer ve İstihdam Fuarı’na (TEKİF) 110 özel firma, 3 kamu kurumu ve 7 STK standı açılacak ve toplamda 120 standımız olacak. Özel sektörün ihtiyaç duyduğu beyaz yaka ve mavi yaka iş ihtiyacı karşılanmış olacaktır. Tekirdağ, hava, kara ve deniz ulaşımına sahip 5 ilden biridir. Ayrıca Tekirdağ lojistik ve stratejik konumu itibariyle önemli bölgededir. İlimizde toplam 13 adet organize sanayi bulunmakta, alan ve sayısal büyüklükle Türkiye’de 2’nci sırada yer almaktadır. TUİK raporuna göre en yüksek iş imkânına sahip 4’ncü ildir. Trakya Bölgesi, istihdam ve iş gücüne katılımda 1’nci sıradadır. Türkiye İş Kurumu, iş gücü piyasalarında belirleyici, işsizlikle mücadelede etkin ve yenilikçi, akılcı, sürdürülebilir ve kapsayıcı tedbirleri ile istihdamı artırıcı, kamu istihdamında uluslararası düzeyde lider bir kurum olma vizyonu ile işlemlerini gerçekleştirmektedir. İşini kaybedenler geçici destek sağlamak ve istihdam sağlamak temel misyonumuzdur. Kariyer ve İstihdam Fuarı, kurumumuzun vizyonu, misyonu ve görevleri kapsamında çok önemli bir etkinlik olarak ön plana çıkmaktadır. Beklentimiz işletmelerin, orta ve uzun vadede ihtiyaç duyduğu ve duyacağı iş gücü açığının giderilmesi ve iş arayanlara firmaları tanıma imkanı sağlayacağına inanmaktayız.” diye konuştu.

 

 

TEKİRDAĞ ÖRNEK ŞEHİR OLMAYA DEVAM EDECEK

 

Hedeflerinin bölgede öncü olmak olduğunu anlatan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Ayhan Arslan, “Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak hem işverene hem de çalışanlara kapılarını ardına kadar açan bölgemiz için katma değer yaratmak, istihdam oranlarının yükselmesine katkı sağlamak, bunların yanında sosyo-ekonomik kalkınmaya da öncü olmak en büyük hedefimiz. Bu yılın başında TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda Cumhurbaşkanımızın iş dünyasına çağrısı sonucunda Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından, “Burası Türkiye Burada İş Var” sloganıyla İstihdam Seferberliği 2019 başlatıldı. Yeni istihdama ücret desteği, yeni istihdamın SGK primine, vergisine destek ve kısa çalışma ödeneği gibi 3 ana başlıkta toplanan İstihdam Seferberliği’ni iş dünyamıza ulaştırmak için tüm kurumlarımızla birlik içinde çalıştık.  Bizimle birlikte bölgemizin, Türkiye’mizin gücüne ve geleceğine güvenerek İstihdam Seferberliği’ne katılan tüm kurumlarımıza, işverenlerimize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Tekirdağ’ın hava, kara, demir ve denizyolu ulaşımına sahip olduğunu kaydeden Arslan “İstanbul gibi önemli bir şehre komşu ve Avrupa’ya açılan sınır kapılarımıza sadece 100 kilometre uzaklıkta. Tekirdağ, bu lojistik ve stratejik öneminin yanında verimli topraklarında hem tarıma hem de sanayi bölgelerine ev sahipliği yapmakta. Bu yönleri sebebiyle yoğun göç alan ilimiz hem iş gücü hem de yatırım açısından oldukça avantajlı ve cazip bir bölge. Tekirdağ’ın uluslararası ticarette gerçekleştirdiği atılımlar, yeni ve gelişmiş iş alanları ile sürdürülebilir kalkınmada ülke genelinde örnek şehirlerden biri olmaya devam edeceğine inanıyorum” dedi.

 

TEKİRDAĞ’IN İHRACATTA VE ÜRETİMDE İLK 5’E GİRMESİ İÇİN YAPILIYOR

 

İl Müdürü Yaşar Esen’in ardından konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut şahin, “Bugün burada dördüncüsünü düzenlediğimiz, üniversitemiz, İŞKUR’umuz, Trakya Kalkınma Ajansı ve odalarımızla beraber Tekirdağ’ın kalkınması ve Tekirdağ’ın büyümesi, Tekirdağ’ın ihracatta ve üretimde ilk 5’e girmesi için yaptığımız çalışmalardan bir tanesi. Tekirdağ ve Çerkezköy bu tip çalışmalarda öncü olmaya devam ediyor. Yaptığımız çalışmalarda amacımız kendi okuduğu bölümden sonra bölgede gidebileceği alanlar gidebileceği fabrikalar nelerdir? Fabrikalar benden neler istiyor? Diye çalışmalarımız yapıyoruz. Bu kapsamda bu fuarın bir çevrimiçi platformu var. Online platformda bundan yaklaşık dört yıl önce ki bu fuarın doğuşlarından bir tanesidir. 3 buçuk milyon lira ile elektrik projesi düzenlemiştik. Bu kapsamda üniversitemize kariyer merkezleri kuruldu. Başlarına uzman kişiler yerleştirildi. Daha sonra meslek liselerinde eğitim vermeye başladırlar. Ve böylece öğrencimizin liseye girdiğinde veya üniversiteye girdiğinde ben mezun olunca iş imkanım nelerdir? Mezun olurken hangi donanımla mezun olmalıyım? Biz istiyoruz ki buranın öğrencileri burada kalsın. Tekirdağ’ın kalkınmasına katkı sağlasınlar. Fabrikalarımızı tabiri caizse ayağa getirme noktasında öğrenci ile bir araya getirerek bir birlerini anlamaları, birbirlerinin dertlerini dinlemeli ve uzun vade kaynaşmalarını istiyoruz. Fuarımız her geçen gün büyüyor daha önce 70’lerde olan firma sayımız, bugün 110’larda inşallah senelerde 150-160’larda olur. Tüm trakyanın güzel bir fuarı olur.” İfadelerinde bulundu.

 

İSTERSENİZ GÖZLERİNİZİ KAPATIN BİR DÜŞÜNÜN

 

Son olarak konuşan Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım de sanayicilere seslenerek “İstihdam ne demektir biliyor musunuz? Siz sanayiciler olarak en güzel şekilde fabrikalar kuruyorsunuz, yatırımlar yapıyorsunuz. Ama sadece para kazanmıyorsunuz. Sadece ekonomiye katkı, istatistik tablolarında görünen rakamlardan ibaret bir iş yapmıyorsunuz. İsterseniz gözlerinizi kapatın bir düşünün. Bir aile sabahtan kalmışlar sıcak yuvaları kahvaltıya oturuyorlar değerli hanımefendilerin hazırladığı kahvaltılar. Bu kahvaltıda evin beyi, çocuklar ve hanım efendi kahvaltısını yapıyor ve hanımefendi eşini işe uğurluyor. Herkesi gönderdikten sonra hanımefendi yine aynı şekilde toplanıyor, yemekler yeniliyor bey dinlenmeye çocuklar ise derslerin başına hanımda çalışmaya devam ertesi gün yine öyle yine öyle ama bu insanlar şundan eminler yarın ben yine işime gideceğim. Hatta çocuklar büyük, başka bir sevinç doğar, ‘Bizim çocuğumuz şurada işe başlayacak’ Böylece insanlar çok daha mutlu olacak, mutlu aileler oluşacak. Bizim sanayicimiz para kazanmaktan,  ekonomiyi yükseltmekten, ihracat yapmaktan daha fazla bu toplumun temel taşı olan aileye dokunuyor. Asıl önemli olan bu. Ben bunu çok önemsiyorum. Mutlu aile bireyleri ve dolayısıyla mutlu aileler oluşturuyorsunuz. Sanayicilerimizin asıl alkışlanması gereken yönü budur. Tabi ki üretim olacak, tabi ki satış ihracat olacak ama o arada mutlu aileler olacak, toplum daha mutlu olacak. Biz bu istihdam fuarlarıyla buna dikkat çekmeye çalışıyoruz. İstihdamımızı daha fazla nasıl artırabilirizin gayreti içinde olan, bu hassasiyette olan, bunu kendine dert edinmiş olan gerek sanayici, gerek atanmışıyla seçilmişiyle kamu görevlisi tarafından düzenlenen fuarlar ve geliştirilmeye çalışan fuarlar. Böylece mutlu olmak isteyen insanlarla mutlu etmek isteyen insanları bir araya getiriyoruz ve sonunda katlanarak büyüyen mutluluk dolu bir toplum ortaya çıkıyor. Birbirine sevecen, birbirine saygıyla bakan, birbiriyle çok iyi geçinen, ürettiği malı gördüğü zaman ‘bu üretimin bir parçası da benim’, ‘bu ekonominin yükselmesinin sebeplerinden bir tanesi benim’ diyen insanlar çoğalıyor böylece. Yoksa iş sadece para kazanmak değil. Para kazanılacak ki yeni mutlu bireyler ve yeni mutlu aileler ve toplumun daha mutlu olmasına sebebiyet verecek mutluluk kaynakları ortaya çıkacak. Hepiniz burada bunun için varsınız. Sağ olun, iyi ki varsınız. Sizler çalışanıyla işvereniyle hepiniz çok çok değerli insanlarsınız. Kendinizi önemseyin” dedi.

 

 

FİRMALARA EKONOMİYE DESTEK VERDİKLERİ İÇİN ÖDÜLLER VERİLDİ

 

Konuşmaların ardından 4 kategoride ödüller verildi. 2018 yılında en çok çalışanı olan B/S/H ev Aletleri, Şık Makas Giyim ile Arçelik A.Ş.’ye, istihdamını en çok artıran Arçelik A.Ş., Şık Makas Giyim ve Çetin Sosyal Hizmetler’e, kadın istihdamı en fazla olan Şık Makas Giyim, Bony Tekstil ve Moda Vizyon’a, 2019 yılı Haziran ayı kayıtlarına göre engelli açığı olmayan ve kontenjan fazlası engelli çalıştıran Yünsa Yünlü Sanayi ve Tic. A.Ş., Sistem Alüminyum, Bross Tekstil’e ödülleri verildi.

 

 

FUAR ALANINI GEZDİLER

 

Ödül töreninin ardından Kapalı Pazar Yeri’ndeki fuar alanında kurdele kesilerek fuarın açılışı yapıldı. Mehteran Takımı gösterisi ve Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları Ekibinin gösterisinin ardından Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım ve davetliler fuarı gezdi.

 

Haber/Sevay KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10