Akidezadeler hem güldürdü hem düşündürdü

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) 2019-2020 geleneksel kültür sanat etkinlik dönemini Akidezadeler - Bir Tatlı Huzur isimli 2 perdelik tiyatro oyunu ile açtı. ÇOSB'nin Çok Amaçlı Konferans Salonu

Çerkezköy 9.10.2019 16:47:00 0
Akidezadeler hem güldürdü hem düşündürdü

Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nün geleneksel sanat etkinlikleri bu yıl da iddialı başladı. Uygur Sanat Tiyatrosu oyuncularının ÇOSB Konferans Salonu’nda sahnelediği Akidezadeler adlı komedi oyunu izleyiciden tam not alırken Çerkezköylü sanatseverlerin ilgisi yine yoğun oldu. Birçok etkinlikte olduğu gibi bu etkinlikte de salonda yer bulamayan bazı sanatseverler oyunu minderler üzerinde merdivenlerde izlediler.

 

 

GENİŞ KATILIM SAĞLANDI

 

Salonu kahkahaya boğan tiyatro oyununu, Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Vize Kaymakamı Soner Zeybek, Çerkezköy Cumhuriyet Başsavcısı Bayram Örenci ve Cumhuriyet Savcıları, ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan ve çok sayıda sanatseverler izledi.

 

BAS PARAYI ŞAK DİYE, AL TAPUYU TAK DİYE

 

Türk tiyatrosunun usta oyuncularından merhum Nejat Uygur'un kaleme aldığı, oğlu Suha Uygur’un yönettiği oyunda, Cengiz Küçükayvaz, Soner Karvan, Seher Terzi, Kirkor Dinçkayıkçı, Burcu Tuna, Giray Yazıcı, Sinem Akar ve Murat Akçay rol aldı. Osmanlı’nın çöküşü ve Cumhuriyetin ilk yıllarında geçen Akidezadeler - Bir Tatlı Huzur tiyatro oyunu,  İstanbul’da ekonomik olarak zor günler geçiren ve hayatlarının hiçbir noktasında toplumun hakikatlerini bilmeyen Akidezadeler ailesini anlatıyor. Ev halkı yıllarca atalarından kalan mirası bitirince konağın da ellerinden gitmemesi için kara kara düşünüyor. Nüvit Bey’in olacakları önceden sezip durumu kurtarması için asker arkadaşı olan Boncuk’u çağırması ile birlikte trajikomik olaylar silsilesi başlıyor. Nüvit arkadaşına durumu anlatıyor ve ‘parayı bas şak diye, tapuyu al tak diye’ diyerek Boncuk’tan yardım istiyor. Aile için çok önemli olan cemiyet nişanesi için cemiyet hayatının temsilcisi Nükrettin Bey evlerine teftişe geliyor. Boncuk, aile reisi İhsan Bey ile rolleri değişiyor ve kıvrak zekası ile cemiyet nişanını aileye kazandırıyor. İhsan Bey’in kız kardeşi Nermin Hanım nişan konuşmasında Boncuk Bey’in ismini söylememesi üzerine konağın tapusunu alan Boncuk, elit dünyanın boş düşünceleri ve tabularını görünce Akidezadeler’e ‘Bizde söz namustur. Arkadaşıma söz vermeseydim bu tapuyu size vermezdim’ diyerek tepki gösteriyor. Boncuk, Akidezadeler ailesine son olarak ‘şöhret kazanacağınıza, insan kazanın’ diyerek ders veriyor.

 

 

‘KALDIR ELİNİ ÜZERİNİ ARAYACAĞIM’

 

Oyunun bitmesi ile birlikte sanatçılar dakikalarca ayakta alkışlandı. Oyuncu Cengiz Küçükayvaz, çiçek takdim etmek üzere sahneye gelen Vize Kaymakamı Soner Zeybek’e yaptığı ‘kaldır ellerini üzerini arayacağım’ esprisi ile salonu kahkahaya boğdu. Cengiz Küçükayvaz ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler’e de espri yapmak isteyince, önce elini uzatan sonra ‘hadi oradan’ diyerek elini geri çeken Sözdinler de bu esprisiyle salondakileri bir kez daha kahkahaya boğdu. Oyunun sonunda oyuncular, protokol üyeleri ile birlikte el ele seyirciyi selamladı.

 

 

Haber / Şaban KARDEŞ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10