Şaka gibi, Andımız yazarının ismi Kaymakamlık tarafından reddedildi

Çerkezköy Belediye Meclisi'nin aldığı kararla Türk siyasetine yön vermiş İsmet İnönü, Alparslan Türkeş, Muhsin Yazıcıoğlu, Bülent Ecevit gibi şahsiyetlerin isimleri Çerkezköy'd

Çerkezköy 15.10.2019 10:00:00 0
Şaka gibi, Andımız yazarının ismi Kaymakamlık tarafından reddedildi

Geçtiğimiz yıllarda AK Parti tarafından Andımız’ın kaldırılmasıyla başlayan siyasi tartışmalara sert tepki veren MHP’nin 2 meclis üyesinin olmadığı toplantıda Andımız Yazarı Dr. Reşit Galip’in isminin Çerkezköy’de Pınarça Deresi çevresinde bulunan parkta yaşatılması talebi Çerkezköy Belediye Meclisi’nden AK Parti’nin red oyuna karşılık oy çokluğuyla geçerken, o gün toplantıda olmayan MHP Meclis Üyesi Koray Önsel de “Biz o gün orada yoktuk. Olsaydık evet oyu kullanırdık” açıklamasını yapmıştı.

 

ŞOK ETKİSİ YARATTI

 

Meclis kararı kaymakamlık tarafından  “Dr. Reşit Galip’in isminin Pınarça Deresi çevresinde bulunan parka verilmesinin içeren 94. Madde ‘siyasi içerikli olup şuanda gündemde olduğundan ve sansasyon yapabileceği değerlendirildiğinden’ onaylanmayarak ilişikte iade edilmiştir’  ibaresiyle belediyeye iade edilirken, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesi operasyonunu yaptığı bugünlerde bu kararın böyle bir gerekçeyle reddedilmesi siyasi kulislerde önce şaşkınlık ardından ise şok etkisi yarattı. Bu kararın iadesinin ardından Çerkezköy Belediye Meclisi’nin nasıl bir tutum sergileyeceği, bunun yeniden meclis gündemine gelip gelmeyeceği merak ediliyor. Oylama sonrası kararlarının evet olacağını kaydeden MHP Meclis Üyesi Koray Önsel,       “Bu konu yeniden meclis gündemine geldiğinde o gün mecliste olacağız ve o gün kararımızı daha önce yazılı olarak açıkladığımız gibi mecliste vereceğiz. O gün mecliste konuşacağız.” dedi.

 

DR. REŞİT GALİP KİMDİR?

 

Andımızın yazarı olarak bilinen Dr. Reşit Galip Cumhuriyetin 10’uncu yılında 23 Nisan 1933 sabahı çocuklarına kendi yazdığı bir andı okutmuş ve o gün Çocuk Haftası’nı açış konuşmasında da bu metni tekrar etmişti. Bu konuşmanın ardından Bakanlıkça yayımlanan bir genelge ile Cumhuriyet'in 10. yılından başlayarak okullarda bu ant sürekli hep bir ağızdan okutulmuştur. Dünyanın sayılı müzeleri arasına giren Anadolu Medeniyetleri Müzesi onun bakanlığı döneminde tasarlandı. Milli bir müze kurulmasının yanı sıra Milli Kütüphane ile İlimler ve Sanatlar Akademisi'nin kurulması onun bakanlık dönemine kararlaştırılmıştı.

 

ANDIMIZ

 

Türküm, doğruyum, çalışkanım,

İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak,

Yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir.

Ey Büyük Atatürk!

Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Ne mutlu Türküm diyene!


0282 726 91 91
0282 747 65 10