Veliler ruh sağlığı ve intiharı önleme konusunda bilgilendirildi

Sağlık bakanlığının ulusal eylem planında yer alan intiharı önleme konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Kızılpınar Atatürk İlkokulu rehber öğretmenleri Aycan Dinci ve Meltem Karaçelik Özer

Çerkezköy 16.10.2019 16:01:00 0
Veliler ruh sağlığı ve intiharı önleme konusunda bilgilendirildi

Dün saat 13.00-15.00 saatleri arasında Kızılpınar Kültür Merkezinde gerçekleştirilen eğitimde rehber öğretmenleri, aile içi iletişim, ebeveyn tutumları, psikolojik dayanıklılık ve stresle baş etme gibi konularda velileri bilgilendirdi.

 

VELİLERİ BİLGİLENDİRDİLER

 

Seminerde rehber öğretmenleri Aycan Dinci ve Meltem Karaçelik Özer “ Ruh sağlığı koruma kapsamında özgüven duygusu ve benlik kavramı, pozitif düşünme, sorun çözme becerisi kazandırma, intihar nedir, intihar da risk faktörleri nelerdir, intihar öncesi uyarı işaretleri,intihar hakkında yanlış bilinenler ve doğrular,intiharı düşünen yakınınız varsa yapılması gerekenler, çocuklarına çözüm becerileri kazandırma’ konularında bilgiler verdiler.

 

MUTLAKA CİDDİYE ALINMALIDIR

 

İntihar hakkındaki gerçekler hakkında bilgi veren Dinci ve Özer “ İntihar eden insanlar çoğunlukla ölmeyi değil sahip oldukları hayatı yaşamak istememektedirler. Amaç yaşadıkları derin acıya son vermektir. Depresif hastalar çoğunlukla canlılıkları ve enerji düzeyleri artmaya başladıktan sonra intihar ederler. İyi hissettiklerinde intihar etmek için güç bulurlar. İntihara kesin karar vermiş olduklarında da dışarıdan daha sakin ve iyi görünebilirler. İntihar düşünceleri hakkında soru sormak kişinin yardım istemesine ve bu duygularını konuşarak duygusal yükünü boşaltmasına yardımcı olur. İntihar fikirlerini konuşma fırsatı bulan kişi intiharın kısır döngüsünden kurtulmuş ve rahatlamış olur.Kendi hayatına son veren kişilerin yaklaşık yüzde 80’i daha önceden çevresindeki kişilere niyetlerinden bahsetmişlerdir. Bir kişi intihar hakkında konuştuğunda mutlaka her zaman ciddiye alınmalıdır” diye konuştu.

 

“ELİNİZİ UZATIN HAYATINI KURTARIN”

 

İntihar işaretleriyle ilgili bilgi veren Dinci ve Özer “ Ölmek istediğinden ya da acılarından kurtulma arzularından bahsediyorsa, internetten veya çevresinden silah, ilaç vs gibi intihar araçlarını araştıyorsa, alkol yada madde kullanımında artış varsa, kendi içene çekiliyor yada kendisi tecrit ediyorsa, başkalarına yada hayata yük olmaya başladığından bahsediyorsa, öfkeli davranışlar sergiliyor veya intikam duygularından bahsediyorsa, umutsuzluktan veya yaşamak için bir sebebi olmadığından bahseden birisi intihar riski taşıyor olabilir. Eğer kendi çevrenizdeki birinde bu işaretlerin bir kısmını gözlemliyorsanız ona yardımcı olabilirsiniz. Elinizi uzatın ve hayatını kurtarın’ dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10