Yüceer: 'Cinsel taciz cezasız kalmasın'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, cinsel taciz suçlarının hükmün açıklanmasının geri bırakılması kapsamı dışında değerlendirilmesi için Meclis Başkanlığ?

Tekirdağ 17.10.2019 13:53:00 0
Yüceer:

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, cinsel taciz suçlarında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasının uygulanmaması için kanun teklifi hazırladı.

 

100 KADINDAN 93’Ü TACİZE UĞRADI

 

Cinsel tacizin boyutlarının konuyla ilgili araştırma sonuçlarında da çarpıcı bir şekilde görüldüğüne dikkat çeken  Yüceer, “Altınbaş Üniversitesi Kadın Çalışmaları Araştırma Merkezi’nin 2017 yılında yaptığı bir araştırmaya göre, kadınların yüzde 93’ü en az bir kere cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı tacize uğradığını belirtmiştir.Hacettepe Üniversitesi’nin 2014 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile koordinasyon içinde yaptığı Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması’na göre, Türkiye genelinde, her 10 kadından yaklaşık 3’ü en az bir kez ısrarlı takibe maruz kalmıştır. Yine aynı araştırmaya göre yaşamının herhangi bir döneminde duygusal şiddet ve istismara uğrayan kadınların oranı yüzde 44’tür” diye konuştu.

 

KADINLAR TACİZİN CEZASIZ KALACAĞINI DÜŞÜNÜYOR

 

Yüceer, “Kadınlara yönelik cinsel tacizin boyutu bu kadar büyük olmasına rağmen, kolluk ve adli makamlara yansıyan cinsel taciz vakalarının sayısı oldukça sınırlıdır. Her ne kadar bu durumun sebebi, mağdurların hakim toplumsal cinsiyet algısı nedeniyle yasal yollara başvurmaktan imtina etmesi olarak görülse de, cinsel tacizin faillerinin cezasız kalacağı yönündeki yerleşmiş kanı da mağduru yargıya gitmekten alıkoyan önemli bir faktördür” diye belirtti.

 

MAĞDUR KADIN CEZALANDIRILIYOR

 

İki yılın altında ceza verilen cinsel taciz suçlarının önemli bir kısmında hakimlerin, faillerin talebi doğrultusunda “Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması” yönünde kanaat kullandıklarını ifade eden Yüceer,  bu nedenle basit cinsel saldırı suçlarında faillerin herhangi bir cezai yaptırıma maruz kalmadıklarını dile getirdi. Yüceer, “Bu durum cinsel taciz mağdurlarında failin tekrar kendilerine zarar verebileceği yönünde endişeye neden olmaktadır. Başka bir deyişle; suçlu cezasız kalırken, mağdur ise tekrar taciz ya da cinsel saldırıya uğrayacağı kaygısıyla adeta cezalandırılmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

AYM KARARINA RAĞMEN CEZASIZLIK SÜRÜYOR

 

Anayasa Mahkemesi’nin B. No: 2014/19112 sayılı kararında, cinsel saldırı suçunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını, “Kötü Muamele Yasağının İhlal Edilmesi” olarak değerlendirmiş, başvurucunun yaşadığı travma göz önüne alındığında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararıyla eylemin cezasız bırakıldığına hükmettiğini hatırlatan Yüceer, “Cinsel tacizin cezasız kalması, cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı suça meyil gösteren kişileri cesaretlendirmektedir” dedi.

Yüceer, bu sebeple 5237 Sayılı Kanunu’nun 105’inci maddesinde tanımlanan cinsel taciz suçlarının, 5271 Sayılı Kanunu’nun 231’inci maddesinde belirtilen hükmün açıklanmasının geri bırakılabileceği hallerin dışında tutulması gerektiğini ifade etti.

 

Haber/Sevim BOZKURT


0282 726 91 91
0282 747 65 10