Tekirdağ'da Cumhuriyet coşkusu

Cumhuriyet'in ilanının 96'ıncı yıl dönümü dolayısıyla ülke genelinde olduğu gibi Tekirdağ il genelinde de çeşitli etkinlikler düzenlendi. Tekirdağ il genelinde Cumhuriyet'in ilanın

Tekirdağ 29.10.2019 17:29:00 0
Tekirdağ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama töreni Vali Aziz Yıldırım, Garnizon Komutanı Tankçı Kur. Alb. Cumhur Mustafa Kıcanaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın halkı selamlaması ile başladı.

 

 

“CAN SİPERANE BİR MÜCADELENİN ESERİDİR”

 

İstiklal Marşı’mızın okunmasının ardından Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama mesajı okundu. Ardından Tekirdağ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Ali Güler “Cumhuriyet” adlı şiiri ve Namık Kemal Anadolu Lisesi öğrencisi Nehir Koyuncu “Bugün” adlı şiiri okudular. Sonrasında konuşan Vali Yıldırım; 29 Ekim 1923, Türk milletinin yüksek karakterinin tecelli ettiği Cumhuriyet idare şeklinin Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edildiği tarihtir. Bugün, bu yüce mirasın aziz Türk milletine emanet edilişinin 96. Yıldönümünü kutluyoruz. 29 Ekim 1923'te ilan ettiğimiz Cumhuriyetimiz, Kurtuluş Savaşı boyunca genç, yaşlı, kadın, erkek demeden verilen can siperane bir mücadelenin eseridir. Dönemin imkânsızlıkları ve zorluklarına rağmen, Gazi Mustafa Kemal liderliğinde dünyanın en güçlü ordularına karşı kazanılmış bir zaferdir.

Cumhuriyet yönetiminde milletin bütün bireyleri yönetime katılabilir ve söz sahibi olabilir çünkü cumhuriyet yönetiminde bütün vatandaşlar eşit haklara sahiptir. Elbette ki yönetme ve yönetilme hakkını elinde tutan Türk milletinin, Cumhuriyet rejimiyle kuvvet bulan yetkisiyle sorumluluk duygusu da daha milli bir hassasiyetle gelişmektedir” dedi.

 

 CUMHURİYET BAYRAMINI KUTLADI

 

Yıldırım “Tarih açık bir şekilde göstermiştir ki, Büyük Türk milletinin bekasının ve çağdaş dünyada hak ettiği yeri almasının yegâne sebebi cumhuriyettir. Yaşadığımız sıkıntılı günlerden sonra kanla, irfanla kurduğumuz Cumhuriyet sayesindedir ki, bugün haklı olarak büyük bir millet ve devlet olmanın gururunu yaşıyoruz. Büyük bir medeniyetin mirasçısı olan devletimiz, kurulduğu günden bu yana hızla büyümüş ve özellikle son yıllarda kimsenin hayal dahi edemeyeceği dev projeleri hayata geçirmiş, devletimiz ve milletimiz işbirliği içinde dünyanın en güçlü ekonomisine ve ordusuna sahip ülkeler arasına girmeyi başarmıştır.  Her yerde ve her ferdimizle milletçe devletimizin bekası milletimizin refahı için çalışmaya, dünyanın gelişmiş ülkeleri ile her alanda yarışmaya ve evrensel insanlık değerlerinin savunulmasına öncülük etmeye,  mazlumların yanında, zalimlerin ve vatan hainlerinin ise karşısında olmaya, her zamankinden daha fazla azimli ve kararlıyız. Bunun için gerekli olan güce, yeterli akla, birikime ve tecrübeye sahibiz. Millî Mücadele’yi zafere taşıyan, Cumhuriyetimize hayat veren ruhun, tıpkı 96 yıl önce olduğu gibi bugün de dipdiri yaşadığını müşahede etmekteyiz. â€¨ Tarihte eşine az rastlanan kahramanlık destanıyla İstiklaline ve istikbaline sahip çıkan Aziz Milletimiz,  geçmişte olduğu gibi günümüzde de  birlik ve beraberliğini koruyarak birbirine daha sıkı bağlarla bağlanmış ve kenetlenmesini bilmiştir. 15 Temmuz ihaneti karşısında, milletimizin 250 şehit ve 2 bin 193 gazi pahasına gösterdiği şanlı direniş, işte bu ruh ve kenetlenmenin ifadesidir. O gece kadını-erkeği, genci-yaşlısıyla milletimizin tüm fertleri; iradelerine, değerlerine, Cumhuriyet’in kazanımlarına sahip çıkmışlardır. Türk Milleti, bir kez daha iradesine pranga vurdurmayacağını, kendi kaderi üzerinde hiç kimsenin müdahil olamayacağını canını ortaya koyarak bütün dünyaya ilan etmiştir. Cumhuriyet'i korumak ve ilelebet yaşatmak bizlerin yegâne görevidir. Güçlü ve müreffeh yarınlara ilerlemek adına devlet ve millet olarak birlik ve beraberliğimizin oldukça önemli olduğunu bilincindeyiz. Bu bilinçle mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti laik ve demokratik anlayışından taviz vermeden, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği çağdaş uygarlık yolunda hızla ilerlemektedir. Herkes şundan emin olmalıdır ki, buna hiçbir güç engel olamayacak ve Türkiye Cumhuriyeti devleti sonsuza kadar yaşayacaktır. Bu vesileyle başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve canlarını Türkiye Cumhuriyeti Devleti, demokrasi ve bağımsızlık uğruna feda eden şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor, Cumhuriyetin 96. Kuruluş yıldönümü ve Cumhuriyet bayramınızı tekrar en içten duygularımla kutlarım." dedi.

 

ŞİİRLER OKUDULAR

 

Vali Yıldırım’ın konuşmasının ardından Tekirdağ Anadolu Lisesi öğrencisi Muhammed Sidar Bostancı “Cumhuriyet” adlı şiiri ve Dilara Ayça Kahraman “Akdeniz’e Doğru” adlı şiiri okudular.Tören; şiir, resim ve kompozisyon dallarında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri Vali Yıldırım ve protokol üyeleri tarafından verilmesiyle devam etti.Sonrasında Süleymanpaşa Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü Halk Oyunları Ekibi bir gösteri sundu.Cumhuriyet Bayramı kutlamaları tören birliklerinin geçit töreni ile sona erdi.

 

 

ÇORLU’DA DA KUTLANDI

 

Cumhuriyetimizin 96. yıl dönümü Çorlu’da Atatürk Meydanı’nda düzenlenen törenlerle kutlandı. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenine Çorlu halkı yoğun ilgi gösterdi. Cumhuriyetimizin 96. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen kutlama programı Çorlu Kaymakamlığı'nda yapılan tebrikat töreni ile başladı. Program, kaymakamlık binasında yapılan tebrikat töreninin ardından Atatürk Meydanı'nda gerçekleştirilen etkinliklerle devam etti. Atatürk Meydanı'nda yapılan tören Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet Kayhan ve Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt'un tören aracı ile halkı, öğrencileri ve askeri birlikleri selamlayıp bayramını kutlamasıyla başladı. İstiklal Marşı’nın askeri bando eşliğinde söylenmesi ile devam eden programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşma Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı tarafından yapıldı. Program akışının devamında öğrenciler tarafından şiirler okundu.

 

 

ÖDÜL TAKDİMİ YAPILDI

 

Ardından Cumhuriyet koşusunda dereceye giren kadın ve erkek koşuculara ödülleri verildi. Ödüller Çorlu Kaymakamı Cafer Sarılı, Garnizon Komutanı Piyade Albay Mehmet Kayhan, Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt ve Çorlu Cumhuriyet Başsavcı Vekili Gökalp Yalçın tarafından takdim edildi.

Kros yarışmasında kızlarda Elif Kökçü birinci, Damlanur Kara ikinci, Dilan Öznur üçüncü ve Begüm Yılmaz dördüncü oldu. Erkeklerde Abdullah Yıldız birinci, Recep Tekin ikinci, Samet Akdeniz üçüncü ve Enes Kurt dördüncü oldu.

 

PROGRAMA RENK KATTI

 

Halk oyunları gösterilerinin ardından öğrencilerin ve askeri birliklerin yaptığı tören geçişi ile program son buldu. Tören geçişine katılan bisiklet grupları programa renk kattı. Atatürk Meydanı'nda gerçekleştirilen törene Çorlu halkı yoğun bir katılım gösterirken Çorlu Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından törene katılanlara bayrak dağıtıldı.

 

MALKARA’DA KUTLANDI

 

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yılı kutlamaları Malkara’da saat 9.30'da Kaymakamlık makamında gerçekleştirilen tebrikat töreni ile başladı. Tebrikat töreninde Malkara İlçe Kaymakamı Erkan Karahan, protokol üyelerinin tebriklerini kabul etti. Tebrikat törenin ardından saat 10.00'da Atatürk Bulvarı üzerindeki eski otogar alanına geçildi. Tören başlangıcında Malkara İlçe Kaymakamı Erkan Karahan, 95. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay  Erkan Yıldız ve Malkara Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul törene katılanları selamlayarak, herkesin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutladılar. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İlçe Kaymakamı Erkan Karahan günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaptı.

 

ŞİİRLER OKUNDU

 

Malkara İlçe Kaymakamı Erkan Karahan'ın yaptığı günün anlam ve önemini belirten konuşmanın ardından öğrenciler şiirlerini okudular. Şiirlerin okunmasının ardından ilçemiz okulları arasında düzenlenen Cumhuriyet konulu resim, şiir, afiş, Cumhuriyet Koşusu, satranç turnuvası ve uluslararası yarışmalarda dereceye giren öğrencilere madalyaları İlçe Kaymakamı Erkan Karahan, 95. Zırhlı Tugay Komutanı Tank Albay  Erkan Yıldız, Belediye Başkanı Ulaş Yurdakul, Cumhuriyet Savcısı Nilay Yılmaz, Malkara İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Oktay Oğuz, Malkara İlçe Emniyet Müdür Vekili Fatih Mehmet Çetin ve Malkara İlçe Millî Eğitim Müdürü Ali Saraç tarafından takdim edildi. Program, Nurten Hüsnü Pullukçu İlkokulu ve Ortaokulu öğrencilerinin halk oyunları, Gençlik Hizmetleri ve İlçe Spor Müdürlüğü Taekwondo Takımının gösterileri ile devam etti. Yapılan gösterilerin ardından geçit töreniyle Cumhuriyet Bayramı töreni son buldu.

 

TEBRİKAT DÜZENLENDİ

 

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 96. yılı etkinlikleri kapsamında Marmaraereğlisi  İlçe Kaymakamlığımızda tebrikat töreni yapılmasının ardından sahil alanında kutlama programı gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başlayan kutlama programında İlçe Kaymakamımız Sıtkı Zehin’ in günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmasının ardından öğrencilerin hazırladığı halk oyunları, bando gösterileri ve çeşitli gösteriler sahnelendi. Atatürk ve Cumhuriyet konulu şiirlerin okunmasının ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri, İlçe Kaymakamı Sıdkı Zehin, Garnizon Komutanı Per. Albay Bayram Ölçücüoğlu ve Belediye Başkanımız Hikmet Ata tarafından verildi. Tören sonrası Belediye Başkanımız Hikmet Ata, öğrencileri ve programda emeği geçen öğretmenleri tebrik etti.

 

Haber/Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10