Cesaretimizin, umudumuzun, heyecanımızın adı Cumhuriyet

Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 96. Yılı ve Çerkezköy'ün düşman işgalinden kurtuluşunun 97. Yılı kutlamaları, on binlerce Çerkezköylülerin katılımı ile gerçekleşen Cumhuriyet yür?

Çerkezköy 30.10.2019 16:39:00 0
Cesaretimizin, umudumuzun, heyecanımızın adı Cumhuriyet

Çerkezköylüler Cumhuriyetin kuruluşunun 96’ncı yılı ve Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yılında çifte bayram coşkusu yaşadı.

 

 

BİNLERCE VATANDAŞ KATILDI

 

Çerkezköy Belediyesi tarafından saat 20:00’da düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşünde on binlerce Cumhuriyet sevdalısı ellerinde meşale ve Tük Bayrakları ile marşlar söyleyerek Cumhuriyet Meydanı’ndan Kent Park’taki konser alanına büyük bir coşku ile yürüdü.  Yürüyüşe, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, eşi Güliz Akay, CHP Tekirdağ İl Başkanı Mehmet Ali Işıkgör, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Engin Camcı, İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler, Belediye Başkan Yardımcıları Enver Bayram ve Nedim Yılancı, belediye meclis üyeleri, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As ile on binlerce vatandaş katıldı. Konser alanına varılmasının ardından Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve geçmişten bugüne ebediyete intikal etmiş şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu ve hep bir ağızdan İstiklal Marşı coşku ile söylendi.

 

 

YAŞAMINI SEÇEBİLMENİN ADI CUMHURİYET

 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Çerkezköy Belediyesi tarafından hazırlanan Cumhuriyet konulu video izlendi. Coşkulu ve duygulu bir konuşma yapan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy’ün 97’nci kurtuluşu ve Cumhuriyet Bayramı’nın 96’ncı yıl dönümünü kutlarken, Cumhuriyet sevdalısı Çerkezköylülere de teşekkür etti. Başkan Akay,   “Bugün, en büyük bayramımız; Bugün, savaşarak kazanılan zaferin taçlandığı, bağımsızlık ve özgürlüğümüzün yıldönümü. Heyecanımızın, mücadelemizin, inancımızın Cumhuriyetimizin yıldönümü” diye konuşmasını sürdüren Belediye Başkanı Vahap Akay, “Umudumuzun, mutluluğumuzun adı Cumhuriyet; Sevgimizin, aşkımızın, tutkumuzun adı Cumhuriyet. ‘Hakkımı istiyorum’ diye bağıranın, ‘Kadınım’ diye haykırmanın adı Cumhuriyet. İşini seçebilmenin, sevdiğini seçebilmenin, yaşamını seçebilmenin adı Cumhuriyet” ifadelerini kullandı.

 

 

CUMHURİYET DİYENLER SAYESİNDE BURADAYIZ

 

Konser alanını dolduran Çerkezköylülere hitap eden Akay, konuşmasının devamında  “Büyük acılarla kurulan, büyük emeklerle yoktan var edilen bir büyük mucize Cumhuriyet. Ve bizler Cumhuriyet sayesinde meydanlardayız. Cumhuriyeti koruyup kollamak. Cumhuriyeti kuranları minnetle anmak hepimizin boynunun borcudur. 96 yıl önce, ‘Padişah, Sadrazam, tek adamlık, sultanlık’ diyen değil, ‘Milletin kaderini yalnızca ve yalnızca millet belirler’ diyen, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ diyen yani ‘Cumhuriyet’ diyenler sayesinde bu meydanlarda olduğumuzu unutmayacağız. Kaçıp giden korkaklar yüzünden değil; ‘Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür, parçalanamaz’ dedikleri için bu meydanlardayız. Tutsaklığa boyun eğerek sömürgeciliği kabul edenlerle değil, ‘Bağımsızlık benim karakterimdir’ diyerek mücadele edenler sayesinde bu meydanlardayız. Bizler bugün Sevr paçavrasını imzalayan hain Damat Feritler, Rıza Tevfikler sayesinde değil, bağımsızlık sembolü, Lozan kahramanı İsmet İnönüler sayesinde bu meydanlardayız. Ne demişti büyük önder; ‘Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez.’ İşte bizler bu anlayışla geçmişimizi, şanlı tarihimizi unutmayacağız, unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.

 

AHMAKLARI DEĞİL, ONU SIMSIKI TUTANLARI MİNNETLE ANACAĞIZ

 

Akay, “Bizler geleceğimizi boyunduruk altında tutsak edenleri değil, tarihte bizleri bugünlere taşıyanları; Bizleri, geleceğimizi, bağımsızlığını elde etmiş bir toplumun onurlu birer parçaları olarak Cumhuriyet ile buluşturanları minnetle anacağız. 1919’da; Fatih‘in girdiği kapıdan girerek İstanbul’u işgal edenlere, İstanbul’u ve vatan topraklarını kendi sultanlıkları için feda edenleri değil, sadece ve sadece milletinin azim ve kararlılığına inanarak ‘Geldikleri gibi giderler’ diyenleri minnetle anacağız. 96 yıl sonra Cumhuriyet’ten bahsederken Atatürk’ü unutturacağını zanneden ahmakları değil onu sımsıkı tutunanları minnetle anacağız. İnancımızı yitirmeyeceğiz. Geçmişten aldığımız güç ile geleceğe umutla bakacağız.” diye konuştu.

 

BAĞIMSIZLIK KOKAN CUMHURİYETİM

 

Bu cumhuriyetin özgürlüğünün peşinden giderek bağımsız geleceği için mücadele edenlerin Cumhuriyeti olduğunu ifade eden Başkan Vahap Akay, “96 yıl sonra ayrısı gayrısı olmayan Cumhuriyetim; Karadeniz’in yemyeşil ormanlarından Akdeniz’in mavi sularına, Kuzey Kıbrıs‘ın Beşparmak dağlarına, Anadolu’nun yaylalarından Trakya’nın günebakan tarlalarına mis gibi özgürlük kokan, bağımsızlık kokan Cumhuriyetim. El ele vererek adım adım işgali bitiren yan yana gelerek fabrikalar kuran, devrimler yapan, toprağı işleyen, büyüyen ve geleceğe emin adımlarla yürüyen Cumhuriyetim. İnebolu’dan Ankara’ya sırtında umutlarını, yarınlarını taşıyan annelerimin Cumhuriyeti.” dedi.

 

İMKANSIZA İNANIP MUCİZEYİ GERÇEKLEŞTİRENLERİN CUMHURİYETİ

 

 “Bastığı toprağa sahip çıkanların; gözünü kırpmadan vatan için ölümü göze alanların Cumhuriyeti” diyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Boyun eğmeyenlerin, tüm dünyanın karşısında dimdik duranların Cumhuriyeti. İmkansıza inanıp mucizeyi gerçekleştirenlerin Cumhuriyeti. 30 Ekim 1918’de Mondros’ta boyun eğenlerin değil 29 Ekim 1923’de tam bağımsızlığa inananların Cumhuriyeti. 96 yıldır ne rüzgarlar ne fırtınalar gördü savrulmadı, savrulmayacak Cumhuriyetim. 96 yıldır aynı gemide, aynı rotada, aynı bayrak altında büyüyen Cumhuriyetim. Ve Cumhuriyetimin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’üm.” ifadelerini kullandı.

 

CESARETİMİZİN, UMUDUMUZUN, HEYECANIMIZIN ADI

 

Durmadan, korkmadan, her an, dört bir yana Mustafa Kemal Atatürk’ün adını yazacaklarını belirten Akay “Ve çocukluk hafızamıza mıh gibi çakılan Reşit Galip’in kaleme aldığı Andımızdaki gibi yüksek sesle okuyacağız. Kadınına, erkeğine, çocuğuna, yaşlısına, gencine, yurdumun dört bir yanına, bir çift mavi gözü ile ışık saçan zalime sultanlık edenlere başkaldıran, boğazlara üşüşmüş yüzsüz donanmaların cüretkarlığına ‘Geldikleri gibi gider’ diyerek istiklal aşkını tek yürek bir araya getiren cesaretimizin, umudumuzun, heyecanımızın adı. Ey büyük Atatürk! Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe, durmadan yürüyeceğime ant içerim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun. Ne Mutlu Türküm Diyene! Yaşasın Cumhuriyet”  dedi.

 

 

MİLLETİN ÖNÜNDE SAYGI İLE EĞİLİYORUM

 

Vahap Akay’ın konuşmasından sonra sahne alan ünlü sanatçı Ferhat Göçer, şarkı arasında yaptığı konuşmada “Cumhuriyetimizin 96’ncı ve kurtuluşunuzun 97’nci yıldönümünde böylesine büyük bir milletin önünde saygıyla eğiliyor, hepinizi yürekten kutluyorum. Bayramımız kutlu olsun” dedi.

 

 

FERHAT GÖÇER’İN UNUTULMAZ GÖSTERİSİ

 

Söylediği birçok şarkıyı Çerkezköy’le özdeşleştiren ünlü sanatçı Ferhat Göçer Cumhuriyet Bayramı’nın 96’ncı ve Çerkezköy’ün düşman işgalinden kurtuluşunun 97’nci yıl dönümünün kutladığı gecede, alanı dolduran Cumhuriyet sevdalısı ve Çerkezköy sevdalısı on binlerce vatandaşlardan hem alkış hem de takdir aldı. Konserden sonra ünlü sanatçı Ferhat Göçer, kendi sosyal medya hesabında konserden kısa kısa video çekimleri paylaşırken, alanı dolduran Çerkezköylülere çok teşekkür ettiğini söyledi.

 

Haber/Ogün DÜRÜMLÜ


0282 726 91 91
0282 747 65 10