Aygun: Balıkları zehirleyen atık su, laboratuvar eliyle aklandı

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Tekirdağ Ergene'de bulunan Kurudere'yi kirleten ve balıkların telef olmasına neden olan Avrupa Serbest Bölgesi'ndeki fabrikalar ve işletmeler, Çevre ve Ş

Tekirdağ 31.10.2019 18:52:00 0
Aygun: Balıkları zehirleyen atık su, laboratuvar eliyle aklandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan gelen yanıtın çok düşündürücü olduğunu söyleyen CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Aygun, “Balıkların can çekiştiği gün Kurudere’ye gittim. Birçok balık, sudaki oksijen tükendiği için nefes almak üzere yüzeye çıktı, buna rağmen birçoğu telef oldu. Balıkları öldüren su, nasıl standartlara uygun olabilir? Ayrıca balık ölümü de güya olmamış! Bunu kamuoyunun vicdanı kaldırmaz” dedi.

 

KENDİ GELECEĞİMİZİ YOK EDİYORUZ

 

Kurudere’deki çevre katliamının Ergene’deki kirliliğin nedenini ortaya koyduğunu söyleyen Aygun, “Denetimsizlik veya göstermelik denetimler Ergene’yi dolayısıyla Trakya’yı öldürüyor. Arıtmasız çalışan sayısız fabrika ve sanayi işletmesinin tüm atıkları Ergene Nehri ve onun derelerine umarsız şekilde salıyor. Kendi geleceğimizi yok ediyoruz.” diyerek karara isyan etti.

 

 

1 MİLYON 944 BİN TL PARA CEZASI UYGULANDI

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise yaptığı açıklamada, Avrupa Serbest Bölgesi’nde deşarj standartlarına aykırı bir husus olmamakla birlikte canlı ölümü de gözlemlenmediğini kaydetti. Kurum “ Ayrıca Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzce; 2872 sayılı Çevre Kanunu gereği uygulanan idari işlemlerin yanı sıra, işletmelerin oluşturduğu kirlilik göz önüne alınarak, ilgililer hakkında Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmakta ve gerekli adli işlemler başlatılmaktadır” dedi. 2019 yılının ilk altı ayında il sınırları içinde bulunan ve atık su deşarjı olan 179 sanayi tesisini denetlediklerini anlatan Kurum, “Sınır değerlere aykırı atık su deşarjı gerçekleştiren 23 işletmeye, Çevre Kanunu gereği 1 milyon 944 bin 470 TL idari para cezası uygulanmıştır” bilgisini verdi.

 

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU

 

 


 


0282 726 91 91
0282 747 65 10