Vergi uygulamalarında, kâğıttan dijitale dönüşüm yaşıyoruz

Çerkezköy Belediyesi'nde Trakya Mali Müşavirler ve Bağımsız Denetçiler Derneği (TRAMDED) tarafından '509 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği e, belge uygulamalar' konulu eğitim verildi. AÃ

Çerkezköy 6.11.2019 16:24:00 0
Vergi uygulamalarında, kâğıttan dijitale dönüşüm yaşıyoruz

Önceki gün saat 15.00’da Çerkezköy Belediyesi Konferans Salonu’nda e-Vergi Müfettişi YMM Abdülkadir Mercan tarafından ‘509 Sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği e, belge uygulamalar’ konulu eğitim verildi. Eğitime, muhasebeci ve mali müşavirler katıldı.

 

AĞLASAK MI, GÜLSEK Mİ?

 

Açılış konuşmasını yapan Trakya Mali Müşavirler ve Bağımsız Denetçiler Derneği Başkanı Rüstem Tuna, “Eğitim, dayanışma ve bilgiyi paylaşma zemini üzerine kurulmuş bulunan Trakya Mali Müşavirler ve Bağımsız Denetçiler Derneğimizin kuruluşunun 3’ncü yılıdır. Bugün burada ağlasak mı, gülsek mi? Diyeceğimiz, üzerimize yüklenen e- belge uygulamalarını konuşacağız. Geçen sene 5-6 Ekim tarihlerinde yapılan 20’nci Muhasebe Kongresi’ne Fatih Saraç kardeşim ile birlikte katıldık. Kongrenin ana teması ‘Dijitalleşme sürecinde değişen iş hayatı ve muhasebe mesleğinin yeniden yapılanması, yerel/ kültürel meseleler, küresel/yerel çözümlerdir.’ Yine aynı kongrede Maliye Bakanlığı Temsilcisi konuşmasında, Gelir İdare Başkanlığı tarafından kullanılan Gibux işletim sistemi ile çok yol aldıklarını, beş yıl içinde kâğıt olarak yazar kasa fişi dahi kalmayacağını söyleyerek bugünlere ışık tutuyordu.” dedi.

 

ARTIK TÜRK KAMUOYU DA BİZİ FARK ETMİŞ DURUMDA

 

Tuna, “İşte bugün tam da onu yaşıyoruz. Bu salonda üzerinde çalışacağımız 509 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, biz meslek mensuplarının bazen sıkıntısı, bazen kılavuzu belki de kazancı olacaktır. Dün bir televizyon kanalında izlediğim ‘Vergi uygulamalarında dijital dönüşüm’ konulu programında konuşmacının; biz SMMM en zor işlerin üzerinden geldiğini, bunun başarılacağını övgüyle söylemesi hoşuma gitti doğrusu. Artık Türk kamuoyu da bizi fark etmiş durumda. Şimdi zaman bunu kazanca dönüştürme zamanı. Bu çalışmada bize yaklaşık 30 yıllık maliyecilik deneyiminden sonra, çalışmasını yeminli mali müşavir olarak sürdüren, benimde mezunlarından olduğum, bizzat tanışma şerefine eriştiğim Nida Tüfekçi, Kamer Genç gibi Türkiye’nin tanıdığı değerlerin de mezun olduğu Maliye Okulu mezunu olan sevgili kardeşim Abdulkadir Mercan eşlik edecektir.” diye konuştu.

 

 

TEMMUZ’DA UYGULANMAYA BAŞLAYACAK

 

E- Vergi Müfettişi Yeminli Mali Müşavir Abdülkadir Mercan ‘509 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında e-Belge uygulamaları konulu bilgilendirme yaptı. e-Fatura uygulaması kapsama alınanları hakkında konuşan Mercan, “2018 veya 2019 Hesap dönemleri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı)  5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler (2018 hesap dönemi brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler 1/1/2020 tarihinden itibaren), ÖTV Kanununa ekli I sayılı listedeki malların (Petrol ve Türevleri) imali, ithali, teslimi vb faaliyetleri nedeniyle EPDK dan (bayilik lisansı dahil) lisans alan mükellefler ve ÖTV Kanununa ekli III sayılı listede yer alan malları (Alkollü ve alkolsüz içecekler) imal, inşa ve/veya ithal eden mükellefler 01.07.2020 tarihinde uygulanmaya başlayacak.” dedi.

 

E-ARŞİV FATURA OLARAK DÜZENLENMESİ ZORUNLUDUR

 

E- Arşiv Fatura Uygulaması hakkında bilgi veren Mercan, “e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce 01.01.2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (Vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil 5 Bin TL’yi) aşması halinde bu faturaların Başkanlıkça sunulan e-Belge Düzenleme Portalı üzerinden e-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi zorunludur. e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olup internet üzerinden mal ve hizmet satışı yapanlar, yaptıkları satışlara ilişkin e-arşiv Faturaları elektronik ortamda iletmek zorundadır. Söz konusu satışlarda irsaliye yerine geçen e-Arşiv Faturanın kağıt çıktısı, ÖKC fatura bilgi fişi ya da sevk irsaliyesinin sevk edilen malın yanında bulunması gerekmektedir. e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olan mükellefler tarafından elektronik ticaret kapsamında gerçekleştirilen mal ve hizmet satışlarına ilişkin düzenlenecek e-Arşiv Faturalarda aşağıdaki bilgilere yer verilmesi zorunlu olup, ayrıca fatura üzerinde "Bu satış internet üzerinden yapılmıştır." ifadesi yer almalıdır. Satış işleminin yapıldığı web adresi,  ödeme şekli, ödeme tarihi, mal satışlarında gönderiyi taşıyanın adı soyadı/unvanı ve VKN/TCKN bilgisi, satışa konu malın gönderildiği veya hizmetin ifa edildiği tarih, iade bölümünde; malı iade edenin adı soyadı, adresi, imzası, iade edilen mala ilişkin cins, miktar, birim fiyat ve tutan. ” diye konuştu.

 

BAŞVURU YAPARAK UYGULAMADAN YARARLANABİLİRLER

 

e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi ve e-Sigorta Poliçesi uygulamasını anlatan YMM Mercan, “e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi ile e-Sigorta Poliçesi uygulaması isteğe bağlı uygulamalar olup, dileyen sigorta, emeklilik ve reasürans şirketleri ile sigorta ve emeklilik aracıları başvuru yaparak söz konusu uygulamadan yararlanabilirler. E-Fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler e-Sigorta Komisyon Gider Belgesi ile e-Sigorta Poliçesi uygulamasına dahil olamayacaklardır.” ifadelerinde bulundu.

 

E-BELGE UYGULAMALARINDAN YARALANMA YÖNTEMLERİ

 

Mercan, “Gelir İdaresi Başkanlığı Portal Yöntemi; Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından oluşturulan ve hizmete sunulan e-Belge portalleri aracılığıyla, Özel Entegratör Yöntemi; Başkanlıktan izin almış özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla, Doğrudan Entegrasyon Yöntemi; Kendi bilgi işlem sistemlerinin Gelir İdaresi Başkanlığı bilgi işlem sistemleri ile doğrudan entegre edilmesi yoluyla yararlanabilirler.” dedi.

 

BAŞKANLIK SİSTEMİNE AKTARMAK ZORUNDADIR

 

Raporlamayı anlatan Mercan “e-Fatura ve e-İrsaliye gibi iletimini Başkanlığın yaptığı e-Belgeler dışındaki belgeleri düzenlemek üzere Başkanlıktan izin alan mükellefler ve özel entegratörler, bu e-Belge uygulamaları kapsamında elektronik ortamda oluşturdukları belgelere ilişkin olarak, söz konusu e-Belgenin elektronik ortamda Başkanlığa iletilmesi zorunluluğunun getirildiği durum haricinde, Başkanlığın ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanan veri formatı ve standardına uygun e-Belge (e-Arşiv Fatura, e-Bilet, e-Serbest Meslek Makbuzu, vb.) Raporunu elektronik sertifika ile zaman damgalı olarak imzalayarak e-Belge Teknik Kılavuzlarında açıklanan yöntem veya yöntemlerle Başkanlık sistemine aktarmak zorundadır.”diye konuştu.

 

BELGELERİN KÂĞIT OLARAK DÜZENLENEBİLECEĞİ HALLER

 

E-Vergi Müfettişi YMM Abdülkadir Mercan, son olarak şunları söyledi: “Başkanlığın ve e-Belge uygulamalarına taraf olan diğer kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi işlem sistemlerinde meydana gelen arıza, kesinti ile bu sistemlerde yapılan bakım, İspat veya tevsik edilmek kaydıyla, mükellefin ya da Başkanlıktan izin almış özel entegratör kuruluşların bilgi işlem sistemlerinde meydana gelen arıza, kesinti ile bu sistemlerde yapılan planlı bakım (yazılı bildirimde belirtilen süre ile sınırlı kalmak kaydıyla), İspat veya tevsik edilmek kaydıyla, kullanılmakta olan mali mührün veya elektronik imza aracının arızalanması veya çalınması (yeni mali mühür veya elektronik imza aracının temini süresince), Bakanlık veya Başkanlık tarafından e-Belge uygulamalarına ilişkin olarak yayımlanan genel tebliğ, sirküler ve teknik kılavuz ve duyurularda, belgelerin e-Belge yerine kâğıt olarak düzenlenmesine izin verilmesi ve Bu Tebliğe konu uygulamaları kendi sistemi üzerinden kullananların bilgi işlem sistemlerini oluşturan donanımların bir kısmının veya tamamının haczedilmesi veya yetkili mercilerce el konulması,  hallerinde kanunen düzenlenmesi gereken sürenin geçirilmemesi kaydıyla, kâğıt olarak düzenlenmesi durumunda özel usulsüzlük cezası kesilmez.”dedi.

 

Haber/Ogün DÜRÜMLÜ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10