Tekneci :Beyanlar ve dosyadaki gerçekler birbiriyle ötüşmüyor

Tekirdağ Barosu Başkanı Sedat Tekneci, baro yönetimi ve Çevre Hukuku Komisyonu üyeleri; Pınarça'da kurulmak istenen termik santral alanında Mayıs ayında keşif yapan bilirkişi heyeti tarafından mahkemeye su

Çerkezköy 8.11.2019 14:48:00 0
Tekneci :Beyanlar ve dosyadaki gerçekler birbiriyle ötüşmüyor

Tekirdağ Barosu Başkanı Sedat Tekneci, Başkan Yardımcısı Egemen Gürcün, Yönetim Kurulu Üyesi Tolga İşcan, Tekirdağ Barosu Çevre Hukuku Komisyonu Başkanı Cansu Yaran, Komisyon Üyeleri Büşra Gürbüz, Emel Şenay Duran ve Güntay Şahin, önceki akşam Pınarça Mahallesi sakinleri ile bir araya gelerek bilirkişi raporuyla ilgili vatandaşları bilgilendirdi.

 

 

2013 VE 2015 YILLARINDA BİR TAKIM PLAN DEĞİŞİKLİKLERİ YAPILDI

 

Pınarça mahallesinde önceki akşam gerçekleştirilen toplantıda konuşma gerçekleştiren Tekirdağ Barosu Başkanı Sedat Tekneci “Bu akşam güzel bir haber vermek için buraya geldik. Tekirdağ Barosu ve Tekirdağ Barosu’nun Çevre Komisyonu olarak sizi bilgilendirme amacıyla geldik. Çevremizin, bu coğrafyanın sorunlarına müdahil olabilmek için biz baro olarak elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.Trakya Bölgesi Çevre Düzeni Planı 24 Ağustos 2009 tarihinde onaylandı ve daha sonra bu planda bir takım ilkeler ve stratejik hedefler konulmuştur. Fakat sanayinin getirdiği şeylerle plan aleyhinde 2013 ve 2015 yıllarında bir takım plan değişiklikleri yapıldı. Tekirdağ Barosu ve sivil toplum örgütleri bu plan değişikliğine karşı dava açtılar, iptal kararları aldılar. Geçtiğimiz dönemdeki yargı kararları olmasına rağmen ısrarla ısrarla bu bölgeye bir termik santral planı oluşturdular. 2017 yılında 1/100.000’lik ve 1/25.000’lik planlarda değişiklik yaptılar termik santral yapılabilmesi için. Biz bundan 4-5 ay önce buraya geldik. Keşif yapıldı ve o keşifler sonrasında alanında uzman bilirkişiler tarafından gerçekten olumlu bir rapor verildi. O raporda özellikle şu olumsuzluklar belirtildi. 1/100.000’lik çevre düzeni planının bölgenin en büyük potansiyeli olan tarımsal üretimi desteklemek, tarım dışındaki fonksiyonları da bu doğrultuda düzenlemek, sanayi gelişimini planlarla sınırlandırmak, koruma-kullanma dengesi sağlanması, tarım ve orman alanlarının diğer kullanımlara açılmaması ilkesine aykırı bulundu bu termik santral projesi. Yine bu bilirkişi raporunda bir takım temel plan stratejileri var. O stratejilerde de Trakya bölgesindeki aşırı sanayi büyümesinden kaynaklı olarak tarımsal ve doğal alanların kaybedilmesi, yer altı sularının azalması ve kirlenmenin engellenmesi yönünde temel stratejik belgelere aykırı olduğuna karar verildi. Ve bu nedenle de mahkemeye termik santral projesinin iptali yönünde görüş bildirdiler. Bu rapor doğrultusunda mahkemenin ivedi olarak yapması gereken yürütmeyi durdurma kararı vermesi ve ardından iptal kararı vermesi olacaktır” diye konuştu.

 

ÇERKEZKÖY BİRİNCİ SIRADA

 

Tekneci “ Coğrafyamız bizim için gerçekten çok önemlidir. Çevre Bakanlığı Türkiye’deki çeşitli akademisyenlere Türkiye’deki sorunlu bölgelerle ilgili bir takım görevler bildirdi. Bu akademisyenlerden bir tanesi de Bülent Şık’tır.Ergene Havzası ile ilgili bir rapor hazırlanırken, kendisi de bu kurul içinde yer alıyordu. Bu rapor devlete teslim edilmesine rağmen, bir yıl içinde oradaki veriler bir türlü kamuoyu ile paylaşılmadı. Bir yılın sonunda baktı ki kamu, devlet herhangi bir önlem almıyor, basına verdi bu verileri. Emin olun Ergene Havzası, Ergene Havzası’nda da Çerkezköy Türkiye kirlilik parametresinde 1 numara. İkinci sırada Çorlu geliyor.Bu coğrafyada yaşanan kirliliğin çok büyük boyutta olduğunu ifade etmek istiyorum. Trakya’da Ergene Havzası’ndaki kanser oranları ile İstanbul’daki kanser oranları hemen hemen aynıdır. 1 milyonluk bölgedeki kanser oranıyla 15 milyonluk bir İstanbul’daki çevre kirliliğinden kaynaklı kanser oranları hemen hemen aynı. O yüzden biz bu konularda Tekirdağ Barosu olarak çoluk çocuğumuzun burada olması, burada yetişmesi, burada hayatımızı sürdürmemiz nedeniyle büyük mücadeleler veriyoruz. Sizleri de yanımızda görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu coğrafyanın temiz kalması için sonuna kadar mücadele ediyoruz. Şunu da biliyoruz ki topraklarımız bize babalarımızdan miras değil, çocuklarımızdan ödünç aldığımız topraklar. O nedenle biz nasıl ki atalarımızdan temiz aldıysak, çocuklarımıza da temiz vermek zorundayız. Hepimiz bu konuda birlikte mücadele etmek durumundayız. Aksi takdirde çocuklarımız, torunlarımız bizlere ‘Baba, dede niye zamanında mücadele etmedin’ derse yüzlerine bakabilecek yüzümüzün olması gerekiyor. Bu vicdanla, hukuk ilkeleri doğrulturunda mücadelemize devam ediyoruz” dedi.

 “BEYANLAR İLE DOSYADAKİ GERÇEKLER BİRBİRİYLE ÖRTÜŞMÜYOR”

Basında ‘termik santral projesinden vazgeçildi, yapılmayacak’ bazı açıklamalar yapıldığını da kaydeden Tekneci” Siyasilerin böyle açıklamaları oluyor. Ama bu dava dosyasına vazgeçme ile ilgili dilekçe şuana kadar girmiş değil. Bizim için önemli olan dosyaya verilen vazgeçme dilekçesidir. Bunun takipçisi olacağız. Beyanlar ve dosyadaki gerçekler birbiriyle örtüşmediği için biz davamıza devam ediyoruz. Sizi yanımızda görmek keyifli. Çünkü haklı olduğumuzun inancını pekiştiriyor. Bizler sizler için mücadele ediyoruz. Sizleri her zaman yanımızda görmek istiyoruz” diye konuştu.

 

 “TERMİK SANTRAL YAPTIRMAYIN”

 

Toplantıda Tekirdağ Barosu Çevre Komisyonu üyeleri de bilirkişi raporu hakkında bilgiler vererek “ ‘Burası ormanlık alandır ve burada insanlar tarım yapmaktadır. 0 yüzden bu alanları yok etmeyin, buraya termik santral kurmayın. Yanlış olur’ diyor. Mahkeme bu şekilde karar verirse diyecek ki ‘Bu rapora göre burada termik santral kurulmasın. Burası tarım arazisi olarak kalsın. Burası ormanlık olarak kalsın. İnsanlar, burada yaşayan halk hem çevresiyle hem de yaptığı tarımla hayatına devam etsin’. Mahkeme o şekilde karar verirse burada herhangi bir termik santral olmayacak. Bu bilirkişi raporu mahkemenin karar vermesi için yardımcı olacak bir mesele. Bundan sonra yine mahkeme devam edecek ve kararı mahkeme verecek” ifadelerini kullandılar.

 

“BÜYÜK SES ÇIKARDINIZ”

 

Mahkemelerin aldıkları bilimsel kararları göz ardı edilmeyecek şekilde dikkate almak zorunda olduklarını kaydeden Tekirdağ Barosu Başkan Yardımcısı Egemen Gürcün “ Bu noktada bu raporun kamuoyunda sizler tarafından öğrenilmesi, bilinmesi çok önemli. Pek çok yerde sesini çıkartan, hakkını arayan insanlar toprağına suyuna sahip çıktı. Burada da özellikle Pınarçalı kadınların mücadelesinin en başından beri tanığıyız. Burada sizlerin mücadelesi çok önemliydi. Bir meşale yaktınız ve suyunuza, toprağınıza sahip çıkmak için sesinizi çıkardınız, itirazınızı yaptınız. Bu itirazınız çok önemli. Ancak bunun yanında bu bilimsel rapor da sizin itirazınızla aynı yönde. Ve sizi destekleyen bir rapor geldi. Bu toplantıyı yapmamızın sebebi, bunu öğrenin, böyle bir rapor var. Bunu köyde konuşun, herkes bunu birbirine yaysın. Bu noktaya gelsin ki artık bu raporlar değiştirilemesin. Aksi bir rapor gelmesin. Mahkemeyi bağlasın ve toprağımız, ormanlarımız, suyumuz temiz kalsın. İnşallah biz mahkemeden olumlu bir sonuç bekliyoruz. İnşallah müjdeyi alınca tekrar geleceğiz” dedi.

 

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI

 

Süreç hakkında bilgiler veren Baro Başkanı Sedat Tekneci “Mahkeme bu rapordan sonra yürütmeyi durdurma kararı verecektir. Davanın sürecinin yürütmeyi durdurma kararı olduğu sürece 1 yıl ile 10 yıl sürmesi arasında hiçbir fark yok. Çünkü çivi çakamazlar. Önemli olan yürütmeyi durdurma kararı verilmesidir” dedi.

Haber/Seyit SÜREN


0282 726 91 91
0282 747 65 10