Öztrak: İstihdam kaybı olmayan tek bir sektörümüz yok

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak önceki gün yaptığı basın toplantısında hem gündemi değerlendirdi hem de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Eko

Tekirdağ 17.11.2019 13:55:00 0
Öztrak: İstihdam kaybı olmayan tek bir sektörümüz yok

Ağustos ayı işsizlik rakamlarını değerlendiren Öztrak “Bu veri aynı zamanda yılın üçüncü üç aylık döneminin de ortalamasını gösteriyor. Bir kez daha anlaşıldı ki tüm makyajlara rağmen, çalınan minare artık hiçbir kılıfa sığmıyor. Makyaja rağmen işsiz sayısı 4 milyon 650 bine ulaşmış. İşsizler ordumuza son bir yılda katılan, 980 bin vatandaşımızın 789 bini daha önce işi olup da işini kaybedenlerden oluşuyor. Son bir yılda işini kaybedenlerin; 496 bini inşaatta, 179 bini sanayide, 20 bini hizmette, 94 bini ise tarım sektöründe çalışıyordu. İstihdam kaybı olmayan tek bir sektörümüz yok. Biz bunu daha önce hiçbir krizde görmemiştik. TÜİK’in makyajlanmış işsiz sayılarına iş aramayan ama çalışmaya hazır olan, mevsimlik çalışan, eksik ve yetersiz istihdam edilen vatandaşlarımızı da eklersek, Türkiye’de işsiz olan vatandaşlarımızın gerçek sayısının son bir yılda 1 milyon 57 bin kişi artarak 8 milyon 84 bine ulaştığı gözüküyor” dedi.

 

 İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 14 OLDU

 

Resmi işsizlik oranının geçen yıla göre, 2,9 puan artarak yüzde 14 olduğunu kaydeden Öztrak, “Gerçek işsizlik oranımız 3 puana yakın artarak yüzde 22,8’e çıktı. Yani bu ülkede çalışma yaşamına gelen yurttaşlarımızın 5’te 1’i işsiz. Şimdi bu resmi rakamlara neden makyajlı diyorum onu da izah edeyim. Son bir yılda çalışma çağındaki, 15 yaş ve üzerindeki nüfusumuz 858 bin kişi artmış. 858 bin vatandaşımızdan her nasılsa sadece 191 bini iş aramış ve işgücüne katılmış. Geçtiğimiz yıl bu rakam 250 binin üstündeydi. Damat Bakanın tabiriyle “tünelin ucunda ışık görünmesine”, “ekonomide toparlanma başlamasına” rağmen, her nedense, 667 bin vatandaşımız işgücüne katılamamış. Gitmiş evinde oturmuş. Özellikle kadınlarımız herhalde hükümete ayıp olmasın, işsizlik daha fazla artarak damadı mahcup etmeyelim diye evlerinde oturmayı tercih etmişler. TÜİK’e göre ev hanımı olmayı tercih edip, iş gücüne katılmayan kadınlarımızın sayısı son bir yılda 468 bin kişi artmış” dedi.

 

 ÜNİVERSİTELİ İŞSİZLERİN SAYISI 1 MİLYON 276 BİNE ULAŞTI

 

Üniversiteli işsizlerin sayısının da 1 milyon 276 bine ulaştığını kaydeden Öztrak, “Her 100 işsiz yurttaşımızdan 27’si üniversite mezunu. Ama bu gençler bizim geleceğimiz. Geleceğine iş ve umut veremeyen bir ekonomide hangi başarıdan söz edilebilir? Millet evladını dişinden tırnağından artırıp okutuyor ona iş yok; ama saray sosyetesine milletin sırtından iş çok. Bir tane iş yetmiyor, birkaç tane yönetim kurulu üyeliği. Ondan sonra da bir de üstüne üstlük sarayın kibirli adamı çıkıyor “Her üniversite bitirene iş bulacağız diye bir şey yok” diyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bunu milletimizin de kabul etmesi mümkün değil” dedi.

 

“KABUL ETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL”

 

Türkiye’nin Suriyeliler için 40 milyar dolar harcadığını dile getiren Öztrak “Şimdi Suriyeli sığınmacıların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapılması için uluslararası baskıların artacağı anlaşılıyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak milletimizin sırtına bir de bu maliyetin yüklenmesini kabul etmemiz mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

 

Haber / Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10