Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir

Türk Metal  Sendikası Trakya Kadın Kolları Temsilciliği tarafından sendikaya üye kadın üyeler için 25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle konferans düzenlendi. Kon

Çerkezköy 25.11.2019 17:56:00 0
Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir

Açıklamada ise kadına şiddetin bir insan hakkı ihlali olduğu belirtildi.

 

KADINLARA SEMİNER VERİLDİ

 

Türk metal Sendikası Kadın Kolları Trakya Temsilcisi Türk Metal Sendikası Kapaklı Şubesi Eğitim Sekreteri Nurten Yüksek’in moderatörlüğünde gerçekleştirilen seminerde emekli öğretmen ve yaşam koçu Ayla Uçkun, psikolog Özge İsmihan ve sendika avukatı Didem Boz seminer verdi. Seminde Uçkun, İsmihan ve Boz yaptıkları açıklamada, kadınların şiddete karşı dirençli olmalarını, kadını şiddete karşı koruyan yasaların bulunduğunu, şiddete maruz kalan kadınlara bu yönde gereken desteği vereceklerini ve her zaman kadınların yanında olduklarını dile getirdiler.

 

KAHVE TAKIMI HEDİYE ETTİLER

 

Seminerin ardından konuşmacılara Türk İş Tekirdağ İl temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Türk Metal Sendikası kapaklı Şube Başkanı Günay Özden, Türk metal Sendikası Kadın Kolları Trakya temsilcisi ve Türk Metal Sendikası  Kapaklı Eğitim Sekreteri Nurten Yüksek tarafından Atatürk ve Türk metal Sendikasının arması bulunan birer kahve takımı hediye ettiler.

 

 

KADINA YÖNELİK HER TÜRLÜŞİDDETİN KARŞISINDAYIZ

 

Seminer sonrası Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.  İlk açıklamayı yapan Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak “ 25 Kasım Kadına yönelik şiddete karşı uluslar arası mücadele ve dayanışma günüdür. Kadına yönelik her türlü şiddetin temel bir insanlık hakkı ihlali olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Kadına yönelik şiddete son vermek için hepimiz bir olalım. Kadına karşı şiddete mücadelede üzerimize düşen görevimi yapmak üzere Türk-İş konfederasyonu olarak 1 milyon üyemizle ve Türk Metal Sendikası olarak 210 bin üyemizle bu mücadelede biz de varız.Kadına yönelik her türlü şiddetin sonuna kadar karşıyız” diye konuştu.

 

KADINLARIMIZ ŞİDDETEN UZAK VE EŞİT BİR HAYATI SONUNA KADAR HAK EDİYOR

 

Koçak’ın ardından konuşan Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden “Hayatın her alanında mücadele vEren, doğumdan ölüme kadar hayatın her alanında varlıklarını hissettiğimiz, bizi biz yapan değerli kadınlarımızı sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Kadına şiddet bir insan hakkı ihlalidir. Kadına şiddet sorununun çözümü için sadece kadın değil, kadınla birlikte erkeklerinde bu mücadele içinde olması ve herhangi bir ayrım olmaksızın çözümü için birlikte hareket etmelidir. Türk Metal Sendikası olarak kadına şiddetin her türüne karşı olan ve bunun önlenmesi için mücadele veren bir kurum olduğumuzu belirtmek isterim. Kadınlarımız bugün ve her gün daha güvenli bir dünyada insan onuruna yakışır, şiddetten uzak ve eşit bir hayatı sonuna kadar hak ediyor.  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı uluslararası mücadele Günü’nün dünyada ve ülkemizde kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesine katkı sağlayacak çalışmalara vesile olması temennisi ile tüm kadınlarımızın şiddetten uzak sağlıklı ve huzurlu bir ömür geçirmelerini diliyorum” açıklamasında bulundu.

 

 

“İNSAN HAKKI İHLALİDİR”

 

Programda son olarak konuşan Türk Metal Sendikası Kadın Kolları Trakya Bölge Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Kapaklı Şubesi Eğitim Sekreteri Nurten Yüksek”  Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir. Şiddet; ister kamusal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayalı bir eylem uygulama, ya da bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakmadır. Ülkemizde her üç kadından biri fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalmakta ve her geçen gün sayıları artarak çoğalan kadın cinayetleri meydana gelmektedir”dedi.

 

BİR BİREY OLAN KADINI KORUMAK DEVLETİN EN ASLİ GÖREVLERİNDEN BİRİDİR

 

Yüksek “ Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı Uluslararası İstanbul Sözleşmesi gereği 2012 yılında çıkarılan 6284 sayılı kanunun kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla etkin olarak işletilmesi gerekmektedir. Bu sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olmak maalesef kadınlarımızı korumaya yetmiyor. Bu ülkenin siyasetçisi, gazetecisi, eğitimcisi, yargısı ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte topyekun mücadele edersek ancak kadına karşı şiddeti, ayrımcılığı ve istismarı bu topraklardan söküp atabiliriz. Biz kadınlar, buna sessiz kalmıyoruz, kalmayacağız, Evlerimizde, iş yerlerimizde, sokaklarda, mekanlar da var olma hakkımızı istiyoruz” ifadelerini kulandı.

 

 

“ŞİDDETTEN UZAK SAĞLIKLI BİR YAŞAM DİLİYORUZ”

 

Yüksek “ Biz Türk Metalli kadınlar, yıllardır emek ve demokrasi mücadelesi ile kadın özgürlük mücadelesinin birbirinden ayrılamaz olduğunun bilinciyle, kadına yönelik her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı mücadelemize devam ediyoruz. Türk Metal Sendikası olarak bu yıl 2019-2021 toplu iş sözleşmesi taslağımızda kadın işçiler kurulu kurulmasını talep ettik. Bu kurularla kadın işçilerin sorunlarının çözümü, her türlü şiddet ve ayrımcılığın önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını hedefliyoruz. Biliyoruz ki, kadına yönelik şiddetin kaynağı, erkek egemen zihniyet ve onun ördüğü yaşam sistemidir. İnanıyoruz ki, toplumlara barışı, gerçek demokrasiyi ve özgürlüğü kadının örgütlü gücü ve dayanışması getirecektir. Türk Metal Sendikası Kadın Kolları olarak Türkiye’de ve dünyada kadının insan haklarını koruma ve geliştirme gayretiyle mücadele eden tüm kadınları ve kadın kuruluşlarını en içten duygularla selamlıyoruz. Kadına yönelik şiddete karşı ellerimizin ve yüreklerimizin birleşmesi dileğimizle tüm kadınlarımıza şiddetten uzak sağlıklı bir yaşam diliyoruz”diye konuştu.

 

Haber/Seyit SÜREN

 

 

 

 

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10