Kullandığımız kelimeler hayatımızı belirliyor

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası'nda eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu  tarafından 'Yönetici Asistanlığı' konulu eğitim verildi. Hacıbekiroğlu, "İletişim çok önemli ve kulland

Çerkezköy 26.11.2019 15:38:00 0
Kullandığımız kelimeler hayatımızı belirliyor

Dün 10.00-16.00 saatleri arasında Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu tarafından ‘Yönetici Asistanlığı’ eğitimi verildi.

 

HATA İNSANA MAHSUS BİR ŞEY

 

Her zaman anlatıldığında anlamaya çalışan insan yok hayatımızda” diyen eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu, “Anlamamak üzere yaşamını sürdüren insanlar oluyor. Genelde bizde onlardan oluyoruz hep anlaşılmak istiyoruz. Hep bizi anlasınlar istiyoruz. Ya da bizi anlamadıklarını düşünüyoruz. O nedenle de kendi duygularımızdan yola çıkarak düzgün cümleler en uygun zaman da kendini anlatması ve karşı tarafın beklentiyi söylemesi en kritik şey. Çünkü biriktirdiğiniz şeyler bambaşka bir yerde hiç hak edilmeyen birine o tepki veriliyor. O insanda da siz çok sinirli biri olarak lanse ediliyorsunuz. Ama o güne kadar ne yaşadığınızı bilmiyor gördüğünü yorumluyor. O yüzden uygun dille anlatmak, hayır diyebilmek için biraz dönüp neden ben bunu söyleyemiyorum. Buna engel ne? Kurumun politikası mı? Yoksa ben kendimi yetersiz hissettiğim için o yüzden bunu söyleyemiyorum. Gibi düşündüğünüzde her zaman kök nedeni bulmak çok önemlidir. O nedeni bulup neden sonuç ilişkisi kurup o nedenden sonuca bağlanmak ve orada uygun teknikler kullanmak gerçekten hayatın her aşamasında kullanılacak tekniklerinden bir tanesi. Ama zor dediklerimiz bizi büyütüyor. Şimdi dönüp baktığınız da sorunlar bizi gelecek sorunlar için daha sağlamlaştırıyor. Hata insana mahsus bir şey.” diye konuştu.

 

YÖNETİCİ ASİSTANLIĞININ GÖREVLERİ

 

Yönetici asistanlığın görevlerini anlatan Hacıbekiroğlu, “Yöneticiyi tanıma görevi, yöneticiyi temsil etme görevi, yöneticiyi yönetme görevi, planlama ve kişisel organizasyon, düzen, organizasyon, koordinasyon, yöneltme ve denetim fonksiyonları gibi görevleri vardır”dedi. Hacıbekiroğlu, “İletişim çok önemli ve kullandığımız kelimelere dikkat etmemiz gerekiyor. Hayır demek yöntemlerden biridir. Orada temelde bakacağımız şey özgüven sorunu yatıyor. Eğer onu söylersem nasıl bir zarar görür müyüm? Gibi birçok şey devreye giriyor. Her zaman açık olmak her zaman samimiyetle konuşmak gerekiyor. Ama uygun dille söylemek gerekiyor. Kısa, orta ve uzun vadedeki hem ilişki yönetimine hem sizin prensipli olarak iş hayatınızdaki duruşunuza, karakterinize ve çizdiğiniz imaja katkı sağlıyor. Çünkü niyetiniz kırmamak değil. Niyetiniz o işi yapamamak değil. Niyetiniz tembellik değil. Aksine kendi işinize daha çok zaman ayırarak o işi de onun yapmasını sağlamaya çalışıyorsunuz. Bunu iyi anlatmak lazım. Kullandığımız kelimeler hayatımızı belirliyor.” dedi.

 

İŞVERENLERİN ASİSTANDA ARADIĞI NİTELİKLER

 

İşverenlerin aradığı nitelikleri ifade eden eğitmen Hacıbekiroğlu, “Mükemmel zaman yönetimi becerisi ve işe öncelik verme yeteneğine sahip olmak. Etkili bir şekilde yazılı ve sözlü iletişim kurabilmek. Detaylara dikkat etmek, problem çözme becerisi sergilemek, çoklu görev yeteneği ile  güçlü organizasyon becerisi sahibi olmak, büro yönetim sistem ve prosedürlerini bilmek, yazıcı ve faks makinesi gibi ofis ekipmanlarını çalıştırabilmek, ofis programlarında uzmanlık göster” diye konuştu.

 

EN ÖNEMLİSİ HAYATTAN KEYİF ALMAYI BİLME BECERİMİZ VAR

 

Hacıbekiroğlu “İnsanın kedisini yetiştirmek konusunda sadece mesleki olarak yetmiyor artık sosyal ve duygusal becerilerinde geliştirmek çok önemli. Kişisel olarak da kendimizin farkına varıp geliştirmemiz gerekiyor. Böyle sorunlarla da rahat başa etmemiz için çünkü bizim gücümüz kimseyi değiştirmeye yetmeyecek. Anne isek evladımızı bile değiştiremiyoruz. O da kendi karakteri ile geliyor. Aslında şöyle derler ya coğrafyamız kaderimiz diye. Doğduğumuz yer bizim kaderimiz. Zaten öyle bir kaderle hayata geliyoruz. Ben birçok yerde çalıştım. Karadeniz insanı ile İstanbul’daki insanın iş yapış şekli ile Adana’daki Irak’taki, Çerkezköy’deki insanların çalışma şekli bir birinden o kadar farklı ki. Adana’da hastanenin açılış öncesi son kontrollerini yapıyorum. Bir ekiple dolaşıyorum. Ben Karadenizliyim. Bizim orada fırtına var yağmur var. Zaten içim içime sığmıyor. Birde İstanbul’da çalışmışım mücadele etmem lazım işe yetişmeme lazım. Bir sürü rakip var. Onun verdiği hız var. Adana’da hastaneyi dolaştığımda arkama bakıyorum hiç kimse yok. Bir bakıyorum sallana sallana geliyorlar. Hava sıcak çünkü. Mevsim o kadar sıcak ki insanlar doğal olarak onlara alışmışlar. İyi ya da kötü demiyorum ya da karadenizin iyi olduğundan bahsetmiyorum. Adana’nın sakin olmasının kötü olmasından da bahsetmiyorum. Söylemeye çalıştığım bazı şeyleri kabul edip coğrafyamızı bilip geldiğimiz ailenin şeklini bilip, çevremizi bilip, eğitimimizi üstüne koyalım. Sonra iş hayatında insanlar giriyor. Olumsuz şartlarda dünyaya da gelebiliriz. Ama şöyle bir şeyimiz var bir bilincimiz var. Sorgulama yeteneğimiz ve düşünebilme yeteneğimiz var ve en önemlisi hayattan keyif almayı bilme becerimiz var.”

 

YATIRIMIMIZ EN ÇOK YÜREĞİMİZE OLMALI

 

“İçi dolu olan buğdayların başı eğik olur” diyen eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu, İşte insanda öyle ne kadar çok bilgisi, sevgisi, beyni ve yüreği büyürse başı öne eğik olur. Ne kadar çok boşsa o kadar dik durur ve herkese tepeden bakar o yüzden de yatırımımız hep beynimize ve en çok da yüreğimize olmalı. Artık bugün çocuk yetiştirirken bile okulda alınan eğitimlerin içeriklerinin bir şey ifade edilmediği konuşuluyor. Çünkü çocuklar çok yönlü olmuyor. Oturuşumuzdan bakışımızdan, beden dilimize, kurduğumuz kelimelere, mimiklere ondan da öte niyetimizin aslında cümlelere yansıması insanlarda yaratılan etki bambaşka hale getirebilir. Bir şeyi çok bilmek o  konuda duayen olmak eğer  onu iyi ifade edemiyorsanız, onu temsil edemiyorsanız, o içeriğin hiçbir değeri kalmıyor. Bu nedenle iletişim beden dilinden tutunda kelimesi, niyetine, yüz ifadesi çok önemlidir. İletişim bütün mesleklerin kalesidir.” diye konuştu.

 

Haber/Ogün DÜRÜMLÜ


0282 726 91 91
0282 747 65 10