Stresin tanımını yapmak çözümün yüzde 70 parçası oluyor

Çerkezköy Ticaret Sanayi Odası'nda eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu tarafından 'Özgüven ve Hayır Diyebilmek' konulu eğitim verildi. Eğitmen Hacıbekiroğlu, "Strese neden olan kaynağı b

Çerkezköy 4.12.2019 16:11:00 0
Stresin tanımını yapmak çözümün yüzde 70 parçası oluyor

Bugün 10.00-16.00 saatleri arasında ÇTSO Konferans Salonu’nda ‘Özgüven ve Hayır Diyebilmek’ konulu eğitim verildi.

 

“ÇÜNKÜ HERKES MAĞDUR ROLÜNDE”

 

Eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu, “Sezan Aksu’nun şarkısının sözü gibi acıdan geçmeyen her şey eksiktir. En büyük acı sizin ölmeniz değil, sevdiklerinizin ölmesidir. Ve onun yanındaki her şey küçücük bir sorun hayatınızda. Çünkü her şeyin bir çözümü var. Yeter ki emek verin. Durduk yere hiçbir şey olmuyor olmayacak da.” dedi. Hacıbekiroğlu, “Ya insan kendinin lideri olacak ya da bir şekilde size eşlik edebilecek uzmanlara ihtiyaç duyacaksınız. Çünkü hayat giderek daha da zorlaşıyor. İnsanlar artık pesimist hale bürünüyor. Bundan çıkmamız lazım. Ne yaşıyor ne düşünüyorsak her birinin çözümü kendimizde. Yakın çevremizdeki insanlardan bir şey öğrenmemiz lazım. Ya da güldürebilmesi gerekir. Çünkü herkes mağdur rolünde. Herkes bir başkasının kanını emiyor. Gerçekleri bilip ona göre hareket etmemiz lazım.” dedi.

 

HEMEN ÖNYARGILARIMIZ DEVREYE GİRMESİN

 

"Gerçekten her insandan öğrenilecek şeyler var ve her insana da bütünüyle bakmamız da gerekiyor. Hemen etiketlerimiz ve önyargılarımızın devreye girmemesi lazım, arka planda acayip savaşları olabilir herkesin” diyen eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu, “İnanılmaz hikayelerimiz var ve aslında bütün hikayelerimiz de birbirinin yanına koyduğumuzda her bir yük kendimize yük. Stres; kişiyi uyaran ve kişide değişiklik yaratan her şeydir. Stres çok iyi bir şeydir aslında. Kişide değişiklik yaratır. Gerilim, korku, baskı çatışma, kötü ve istenmeyen şey olarak da ortaya çıkabiliyor stres. Stresi yapan şeyi bulup olabildiğince oralara hazırlık yaptığımızda aslında geri kalanı zaten yaşanması gereken doğal bir durum. Bu nedenle stresle ilgili bize stresi yaratan şeyin ne olduğunu bulmalıyız. Stresi yok etmek diye bir şey yok, stresi yönetmek diye bir şey var." dedi.

 

STRESİN TANIMINI YAPMAK ZATEN ÇÖZÜMÜN YÜZDE 70 PARÇASI OLUYOR

 

Hacıbekiroğlu,  "Çok fazla sorumluluk altında olmak, fiziksel görüntümüzle ilgili endişemiz, yetersiz enerjimiz, mesleki ilerleme ile ilgili duyduğumuz kaygı, iş tatminsizliği, dinlenme ve eğlenmeye vakit ayıramama stresi yaratan faktörlerdir. Yakın ve duygusal ilişkilerden kaçmak, hayattan zevk almamak, genel mutsuzluk hali, kendini yetersiz ve değersiz hissetmek, gereksiz öfkeler, geçimsizlik, düşmanlık, endişe, çabuk incinme, kuruntular, alaycılık, madde bağımlılığı, içki ve alkol kullanımında artış, uyku düzensizliği ve zamanı yönetememek gibi stresin duygusal ve davranışsal belirtileri vardır. Peki biz bunlarla nasıl başa çıkacağız? Strese neden olan kaynağı bulmak ve stresin tanımını yapmak zaten çözümün yüzde 70 parçası oluyor. Gerçekten strese sebep olan şey ne? Öncelikle bunu bulmalıyız. Çoğu kez bizim kişilik özelliklerimiz aslında strese sebep oluyor. Yani her şey tamam olduğunda stresli olabiliyoruz. Seviyoruz belki de stresli olmayı, buda olabilir. Bazı insanlar bundan da besleniyor." diye konuştu.

 

SAĞLIKLI BESLENMENİN DİREK STRESLE ALAKASI VAR

 

“Stresle başa çıkmak istiyorsanız sağlıklı beslenin” diyen Hacıbekiroğlu, "Sağlıklı beslenmenin direk stresle alakası var. Zaten bağırsaklara ikinci beyin deniyor. Su tüketimi çok önemli. Ben kendimin farkında oldum olalı 5-6 yıldır her sabah limonlu su içiyorum büyük bardakla. Ve ona bir sürü pozitif anlamlar yükleyerek içiyorum. Bunun bana hem psikolojik hem sosyolojik hem de biyolojik olarak çok faydası olduğunu biliyorum. Su tüketimine önem vermek lazım. Su uygulaması indirin telefonunuza. Çünkü vücudumuzun yüzde 60'ı 70'i su. Uyku düzeni de önemli. En güzel uyku saatinin 10.00 ile 06.00 arası olduğu söyleniyor. Uyumadan önce havayı havalandırın ve uyumadan önce telefonla ilgilenmeyin." ifadelerinde bulundu.

 

KENDİMİZİ BİLGİYE VE DONANIMA YÖNLENDİRMELİYİZ

 

Hacıbekiroğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye'de 100 kişiden biri kitap okuyor. Bunun artması lazım. En azından günde 30-40 sayfa kitap okumalıyız, ne okuduğumuzun hiç önemi yok. Twitter da vakit geçirebiliriz, en azından bir şeyler okuma ve öğrenme şansımız var. Ama diğer sitelerde paylaşılan fotoğrafların içinde sadece şan, şöhret, işe yaramayan şeyler olunca bize hiç katkısı yok. Kendimizi bilgiye ve donanıma yönlendirmeliyiz. Dil öğrenmek özgüveni geliştirmek için etkili diyorlar ama ben pek katılmıyorum buna. Artık dil öğrenmek insan becerisi için çokta ulaşılmaz ve zor bir şey olmaktan çıkıyor. Çünkü teknoloji çok gelişti ve gelişmeye de devam ediyor. Ama tabi ki de dil öğrenmek beynin farklı yerlerini çalıştırdığı için beyin gücünü geliştiriyor ve dolayısıyla alzheimer ile ilgili de bir takım şeyleri ortadan kaldırıyor."

 

HERKESİN KİLİT KELİMESİ 'HAYIR' OLSUN

 

Hayır demenin uygun yönetimlerinin olduğunu ifade eden eğitmen Hacıbekiroğlu, "Parmak uçlarına değil, topuklara basmak gerekiyor. Bu özgüveni geliştiren ve karşı tarafa da özgüven mesajı veren bir fiziksel bir harekettir. Kuruntularımızı da bir kenara bırakmalıyız, olumsuz düşünmemeliyiz. Hayır demek de önemli.” dedi. Hacıbekiroğlu, “Neden hayır dediğimizi uygun dille anlatmanın yöntemleri var. Biz istiyoruz ki bu eğitime gelirken herkesin kilit kelimesi 'Hayır' olsun, hayır diyebilmek olsun. Çünkü ihtiyacımız hayır demek. Ama neden hayır demediğimize bakma ile ilgili bir şey bize yük getiriyor. Bu yönümüzü geliştirmeliyiz. Gerektiğinde hayır diyebilmeliyiz ve neden hayır dediğimizin sağlam bir açıklaması olmalı." şeklinde konuştu.

 

SERTİFİKA VERİLDİ

 

Eğitmen Seyyal Hacıbekiroğlu, eğitimin sonunda katılan herkese eğitimden ne anladığı ve bundan sonra eğitimi hayatınızda nasıl uygulayacaklarını sordu. Katılımcılar, eğitimin çok faydalı olduğunu ve hayatlarında çeşitli noktalarında eğitimden faydalanacaklarını belirttiler. Eğitim sonunda hem ÇTSO tarafından hem de SEY Danışmanlık tarafından sertifikaları verildi.

Haber/Ogün DÜRÜMLÜ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10