NKÜ'de 'Peygamber ve Aile paneli gerçekleşti

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Tekirdağ İl Müftülüğünün birlikte düzenledikleri 'Peygamberimiz ve Aile' konulu panel Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşti.

Tekirdağ 6.12.2019 19:46:00 0
NKÜ

İLK AİLE CENNETTE KURULDU

 

Öğr. Gör. Hikmet Çadır’ın  okuduğu Kuran-i Kerim tilaveti ile başlayan programda daha sonra İl Müftüsü İsmail İpek konuşma gerçekleştirdi. İpek “ İlk aile cennette kuruldu. Dolayısıyla aile cennetliktir. Cennette başlayan bu aile nimetini Allah bize de nasip etti ve biz o ailelerin mahsulüyüz, evladıyız” dedi ve yine Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi ve İl Müftülüğü işbirliğiyle 19 Aralık’ta Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşecek olan ‘Mevlana’da Gönül Kelamı’ konulu konferansa katılımcıları davet etti.

 

PANELE GEÇİLDİ

 

Programda konuşan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keskin “Peygamberimiz (A.S.) yuva kurmayı, aile olmayı teşvik etmektedir. Çünkü Efendimiz ‘Ben kıyamet günü ümmetimin çokluğuyla övüneceğim’ buyurmuşlardır” şeklinde konuştu ve “Ailenin oluşumu fıtrîdir. Ailedeki sıcaklık başka hiçbir yerde bulunmaz. Aile insanın en mutlu olduğu yerdir. Bu açıdan dinimiz, kitabımız aileye çok önem vermektedir. Ayrıca vicdanı selim kişilerden oluşan ailede yetişen çocuk topluma iyi bir gelecek vadetmektedir. Sorunlu ailelerde büyüyen çocuk ise toplumlara sorun olarak geri dönüyor. Bu noktada toplumların da bir şeyler yapması lazım” dedi. Daha sonra İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Özkan Öztürk moderatörlüğündeki panele geçildi. Öztürk, çekirdek aile kavramı hakkında kendi kişisel deneyimleri ile aile kavramına günümüzde bakış açısından kısaca bahsederek başladığı panelinaçış konuşmasında, panelde başta Hz. Muhammed (S.A.V) olmak üzere Peygamberlerin aile modelleri üzerinden değerlendirmelerde bulunulacağını söyledi.

 

İSLAM’I DOĞRU YAŞAMAK İÇİN ÖNEMLİ

 

İlk panelist İlahiyat Fakültesi Öğr. Gör. Muhammet Ali Tekin, Kur’anı Kerim kadar sünnet ve hadislerin de İslam’ı doğru yaşamak için önemli olduğunu; Peygamber’e önem vermeyerek din üzerine üretilen görüşlerin ‘öğretmeni dışlayarak sadece kitaplardan ders çalışan öğrenci’ durumuna düştüğünü belirterek başladığı konuşmasında, Peygamber Efendimizin “Her çocuk fıtrat üzerine doğar” hadisi bağlamında aile konusunu işledi. Fıtrat kavramının İslam kaynaklarındaki kullanımı üzerinde durarak, kavramın ‘ortaya çıkış’, ‘ilk olma hali’ ve ‘yaradılış’ manalarından temelle Kur’anı Kerim’deki aile bağlamında insanın Allah ile olan ilişkisi ve hadis rivayetlerindeki insanın insanla, yani çocuğun aileyle olan ilişkisi üzerine görüşlerini akademik kaynaklara atıf yaparak dinleyenlerle paylaştı. İkinci panelist İlahiyat Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Zehra G. Tamdoğan ise konuşmasında Asrı Saadet’ten örnekler ile tevhidden vahdete aile konusunu işledi.

 

Haber/Melek ELMA


0282 726 91 91
0282 747 65 10