Kocaçınar: Şikayetlerin yüzde 85'i ulaşım konusu

Çerkezköy Belediyesi, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi ile birlikte 'Engelli Çalıştayı' yaptı. Çalıştayda engellilerin sorunları görüşüldü ve projeler anlatıldı

Çerkezköy 12.12.2019 17:15:00 0
Kocaçınar: Şikayetlerin yüzde 85

Dün saat 14.00’te Çerkezköy Belediye Meclis Salonu’nda  Engelli Çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, belediye başkan yardımcıları Enver Bayram, Nedim Yılancı, Kemal Gümüş, Mustafa Gümüş, Esengül Güven, TSD Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar ve yönetimi katıldı.

 

SORUNLAR GÖRÜŞÜLDÜ

 

Çerkezköy Belediyesi ve Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şubesi işbirliğinde ‘Engelliler Çalıştayı’ düzenlendi. Engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak ve sorunlarla ilgili çözüm önerileri getirmek amacıyla yapılan toplantıda engelliler için ‘Çalışma Grubu’nun oluşturulması ve bu grubun yılda 3 kez toplantı yapması kararlaştırıldı.Toplantıda konuşan  Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, “Bizim buradaki hedefimiz hangi mahallede de kaç tane engellimiz var? Kaçı bedensel ve kaçı zihinsel engelli? Bunları belirlemek olacak. Personel ataması bizim için çok önemli. Dernekte yönetim kurulu ve bütün arkadaşlar gönüllü çalışıyor. Ve bizim Çorlu’dan gelen denetimli serbestli mahkumlarımız var. Bunların çoğu erkek. Aramızda bir erkek personeli istiyoruz. Ama genç ve teknolojiye hakim bir çocuk olması lazım. Erkek mahkumlarla çalışıyoruz orada bazen kasıldığımız anlar oluyor bunu da göz önünde olursak güzel olur.” dedi.

 

 

EN ÖNEMLİ İŞ VERİ TOPLAMAK

 

Toplantıda konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “En önemli iş bana göre iş dernek üyeleri ile ilgili bir veri tabanı oluşturmak. Yeni dönemde en önemli iş dernek artık tabi 5 kişinin 10 kişinin geldiği değil de bütün engellileri  oraya çekecek bakış açısı ile ilerliyorsunuz. Sizleri tebrik ediyorum. Zaten işin esası da buydu ve iş esasına yöneldi. Bu esası daha da kuvvetlendirecek adıma ihtiyacımız var. Burada Çerkezköy’de beklide hiç belediyenin, kaymakamlığımızın ve derneğimizin ulaşamadığı insanlara da burada bir kapı var diyerek onlara ulaşabilecek bir veri tutarsak bana göre çok kıymetli bir iş yapmış olacağız.” diye konuştu.

 

ARACIMIZ NEREYE LAZIMSA ORAYA GİTSİN

 

Kocaçınar, “Derneğe ait bir aracımız var ve bu aracı aktif kullanmaya çalışıyoruz ama aracın bir takım problemleri oluşmuştu. Bu konuda zaten il bazında Levent bey sağ olsun bize oldukça destek oluyor. 4 yıldır araba hiçbir şekilde bakıma gitmemişti, bunun kaskosu, poliçesi ve sigortasını biz yaptırdık. Lif sorununda bir sponsor bulduk. Ve o sorunu da çözüyoruz. Bizim aracımız var. Bizim araçta sıkıntımız sadece yakıtla ilgilidir. Onun dışında zaten araç dernek bahçesinde duruyor. Ben istiyorum ki oluşturacağımız engelli platformunda araç nereye lazımsa oraya gidebilir. Tekirdağ il içi yetki tamamen bizde, il dışına çıktığı zamanda kaşe kağıt imza ile bu sorunu aşabilirim. Ben sadece TSD’ye hizmet  etsin istemiyorum. Bahçede yatsında istemiyorum. Bugün nereye lazımsa oraya gitsin” dedi.

 

ÜÇ ARACI AKTİF BİR ŞEKİLDE KULLANALIM

 

Akay, “Engelliler adına verilmiş bir aracın engelliler ile ilgili verimli kullanmaya ihtiyaç var. O yüzden hastane ulaşmaya çalışan engellilere belediyeye de gelse derneğe de gelse belediyenin aracının derneğin aracını zaten bizde iki araç var sizde bir araç var. Bu üç aracı her şekli ile aktif hali ile kullanalım. İnsanların taleplerini dinlemek lazım.”dedi.

 

ÇALIŞMALAR BAŞLADI

 

İskan ve ruhsat işlemlerinde engelli rampası olmayan binalara iskan ve ruhsat verilmemesi konusunda konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Gümüş, “Biz şuanda Öztrak ve Atatürk caddelerini Türkiye Standartları Enstitüsü’nün yayınladığı engellilere uygun yapılan bütün çalışmaları içeriyor. Ve bizde ona göre düzenleyeceğiz. Yavaş yavaş bu konuda çalışmalarımızı diğer cadde ve sokaklara da yayacağız. Bu konudaki yapılan çalışmalar yeterli mi değil. Eksikliklerimizi tespit edip gerekli çalışmaları yapacağız. Ama dediğim gibi biz burada ne kadar tespit yaparsak gerekli çalışmaları yaparak sorunları gideririz.” diye konuştu.

 

ŞİKAYETLERİN YÜZDE 85’İ ULAŞIM KONUSUNDA

 

Engelli vatandaşların şikâyetlerinin yüzde 85’i ulaşımla ilgili olduğunu belirten Kocaçınar, “Belediyenin toplu taşıma araçlarında engelli vatandaşlarımızın kartı bastığında şoförlerin engellilere karşı olan tutumlarından çok şikâyet alıyoruz. Hakarete varan söylemleri var. Şikâyetlerin yüzde 85’i ulaşım konusu oluşturuyor. Bedensel engeli yok adamın iç organlarından aldığı rapor yüzde 80’leri bulunuyor ama fiziksel görüntüsüne yansımamış şoför de görünce hakaret edebiliyor.” dedi

 

BÜYÜKŞEHİR İLE PROTOKOL YAPACAĞIZ

 

Akay, “Sadece engelli vatandaşlarımıza değil, 65 yaş üstü vatandaşlarımıza da geliyor. Onları ücretsiz taşıma konusunda imtina ediliyor. Engelli görüldüğünde durmadan geçiliyor ya da engelliye refakatçi ile ilgili zaman zaman sıkıntılar var. Bununla ilgili gerekli çalışmaları yapacağız. Bununla alakalı ilçe zabıtamızın yetkisi yok. Büyükşehir zabıtasının buna işlem yapıyor olması gerekiyor. Zabıta protokolüne imza atıldı ve Kadir Albayrak’a yetki verildi. Şimdi büyükşehir zabıtası ile ilçe zabıtasını eşleştirecek protokol yapacağız. O yetkiyi de bizim kullanabileceğimiz noktaya geldikten sonrada biz bu işin üstüne eğileceğiz.” diye konuştu.

 

PLAKA VE YERİ TESPİT EDİLSİN GEREKEN İŞLEM YAPILIR

 

Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı, “Bazı araçlara ceza verildi. Ama bazılarında vatandaş aracın plakası almıyor bu durumda da biz tespit yapamıyoruz. Tespit yapıldığında da uyarı cezası veriliyor devam ederse plakası elinden alınıyor ama şu anda plakası elinden alınan yok. Engelli vatandaşlarımız böyle bir şikayette kaldığı zaman plakasını yerini saatini alıp bize başvururlarsa biz bu işin üstesine gideriz. Araçlarda zaten kamera var. Engelli vatandaşlarımızı bu konu da bilinçlendirmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

 

ENGELLİLERE İKİ TİP KART VAR

 

Engellilerin iki tip kart kullandığını söyleyen Kocaçınar, “Bağımlı ve bağımsız üyelere rapor oranının yüzdesine göre refakatli ve refakatsiz olarak kart veriliyor. Aile otistik çocuğunu getiriyor ama yüzde 90 bağımlı bir birey olduğu için annesine refakatçi kartını ücretsiz basması da problem yaratıyor. Şoför, tamam engelli basıyor ama ben seni niye bedava götürüyorum diyor.” dedi.

 

ENGELLİLERİN SORUNLARINI BİRLİKTE TESPİT EDELİM

 

Belediye Başkan Yardımcısı Kemal Gümüş, “Sizin kuracağınız bir heyetle ve bizim kuracağımız bir heyet ile Çerkezköy’ün sokaklarını hep birlikte dolaşarak sorunlarımızı tespit etmek istiyoruz. Bununla ilgili bir veri toplayacağız. Çünkü bir bakıyoruz engelli rampasının önünde bir elektrik direği var. Şimdi bunların tespitleri veya türlü nedenlerle zarar gören engelli rampaları var bunlarla ilgili bir çalışma yapmak istiyoruz sizinle birlikte cadde cadde sokak sokak dolaşarak sorunları not alıp bir veri oluşturmak istiyoruz. Bu çalışmaya da 15 Ocak itibari ile birlikte yapalım diyoruz.” diye konuştu.

 

ENGELLİLER İLE BİRLİKTE YAPALIM

 

Gümüş’ün bu önerisi hakkında konuşan Kocaçınar, “Tabi ki bu çalışmada oluruz. Birlikte çalışmalar yaparız fakat bizim aramızda olması gereken engelli çocuğu olan bir anne akülü sandalye kullanan bir üyem onlarla birlikte parkuru tamamlarsak daha güzel olur. Çünkü bizim engelimiz yok. 3 santimetre yükseklikteki engeli biz engel olarak görmüyoruz ama engelli için o farklı sorunlar teşkil ediyor. Sorunları onlar daha iyi anlar. Sağlam engelsiz birey onların sorunları net bir şekilde anlamıyor ama onlarla birlikte çıkarsak daha güzel olur.” ifadelerini kullandı. Gümüş, ekibi istediğiniz gibi oluşturabileceğini belirtti.

 

ENGELSİZ KAFE KURMAK İSTİYORUZ

 

Başkan Akay, “Engelsiz kafe niyetimiz var ve bunu derneğin bahçesinde yapmak istiyoruz. İşte duvarlarla kapalı değil de biraz daha açmak istiyoruz. Bunu bir proje haline getirerek alan güze bir kısmını kapalı lan bir kısmını açık alan olmak üzere bir çalışma yapmak istiyoruz.” dedi.

Çalıştayda bir çalışma grubu oluşturulması kararı alınırken, Engelsiz Kitap Kafe, Engelli Koordinasyon Merkezi gibi projelerin de çalışmalarına önümüzdeki dönemlerde başlanmasına karar verildi. Engelli vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak ve sorunlarla ilgili çözüm önerileri getirmek amacıyla yapılan toplantıda engelliler için ‘Çalışma Grubu’nun oluşturulması ve bu grubun yılda 3 kez toplantı yapması kararlaştırıldı.

 

Haber/Ogün DÜRÜMLÜ

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10