Kavlak: Dev gibi bir yumrukla meydanlara çıkacağız

Türk Metal Sendikası Kapaklı Şubesi 1. Olağan Genel Kurulu Cumartesi günü gerçekleştirildi. Kongrede mevcut başkan Günay Özden güven tazelerken, kongreye katılan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pev

Çerkezköy 28.12.2019 15:51:00 0
Kavlak: Dev gibi bir yumrukla meydanlara çıkacağız

Türk Metal Sendikası Kapaklı Şubesinin 1.Olağan Genel Kurulu Cumartesi günü Kapaklı İsmet Paşa mahallesi Hisar sokaktaki Business Lale ve Orkide Düğün Salonu’nda gerçekleşti.

 

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Kongreye Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak,  Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, Çakıllı Belediye Başkanı Mehmet Bayram, İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Sertaç Alkaya, MHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ahmet Aydeniz,  MHP Kapaklı İlçe Başkanı Çağlar Bütün, İYİ Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Yasemin Altın Erseçkin, İYİ Parti Kapaklı İlçe Başkanı Yusuf Çetin, Büyük Birlik Partisi Kapaklı İlçe Başkanı Fatih Diler, Türk Hava Kurumu Çerkezköy Şube Başkanı Mustafa Zümbül, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Tuncay Üstünol, CHP Çerkezköy İlçe Başkan Adayı Ayfer Dönmez, Belediye İş Trakya Şube Başkanı İbrahim Özçelik, Koopiş Tekirdağ Şube Başkanı Ziya Nur Üzmez, Tek Gıda İş Trakya Şube Başkanı Aytaç Göçmen, Türk-İŞ Tekirdağ İl Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Türk Metal Sendikası Ankara Şube Başkanı İbrahim Biçer, Çorlu Şube Başkanı Özgür Elçi, Gölcük Şube Başkanı Mehmet Şener, Kocaeli Şube Başkanı Yakup Yıldız, Bursa Emek Şube Başkanı Nizamettin Bilik, Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Ali Noyan, Biga ga Şube Başkanı Osman Akkurt, Bursa 3 Nolu Şube Başkanı İsmail Türk, Bursa 2 Nolu Şube Başkanı Mustafa Tüfekçi, Gemlik Şube Başkanı Kemal Durmaz, Sakarya Şube Başkanı Olcay Meriç, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Mehmet Ali Akman, bazı fabrika yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ve sendika üyeleri katıldı.

“TEK METAL EMEKÇİSİ KALMAYANA DEK MÜCADELE SÜRECEK”

 

Kongrede konuşan Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden “Sendikamız Türk Metal kurulduğu günden bugüne kadar 210 bin üyeye ulaşmış ve mücadele içinde geçen 56 yıllık tarihinde üretmek, kazanmak ve kazandırmak ilkesinden asla ödün vermemiştir. Sendikamız Türk Metal’in Genel Başkanı Pevrul Kavlak önderliğinde imzaladığı sözleşmeler ile de ‘vurduğu yerden ses getirir’ hale gelmiştir. Her geçen gün daha da büyümüş, güçlenmiş ve kurumsallaşmıştır.  Saygı değer Genel Başkanımızın Çerkezköy Şubesinin 12.olağan genel kurulunda müjdelediği ve bölgemizde metal işkolunda çalışan emekçilerin sayısının her geçen gün artması sebebiyle, metal emekçisine daha iyi hizmet ulaştırmak adına kurulan Kapaklı Şubemizin 1.Olağan Genel Kurulunu gerçekleştiriyor olmaktan onur ve gurur duyuyoruz. Bölgemizdeki tüm Türk Metalli emekçiler adına Genel Başkanımıza sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Kuruluşundan bugüne kadar vermiş olduğu, hak ve demokrasi mücadelesiyle Türkiye’de ve dünyada saygın bir yer edinen sendikamızın bayrağını, Kapaklı şubesi olarak daima bir ileri noktaya taşınması için ve bölgemizde sendikasız çalışan tek metal emekçisi kalmayana dek mücadelemiz sürecektir” dedi.

 

“GÜVENİNİZİ VE İNANCINIZI KORUYACAĞIZ”

 

“Bu salonu dolduran metal emekçileri olarak bizler, ulu çınar Türk metalimizin birer parçayız” diyen Özden “ Koşulların her geçen gün zorlaştığı bu günlerde, vatanımıza, bayrağımıza, emeğimize, alın terimize, sendikamıza, kısacası birbirimize sımsıkı sarıldık. Sizin ve genel merkezimizin arkasında kale gibi duruyoruz. Şube kongremizin bugün MESS ile yürütülen grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uyuşmazlıkla sonuçlandığı bir dönemde gerçekleştiriyor olması vesilesi ile bu kürsüden; tam bir uyum ve disiplinle başta Genel Başkanımızın aydınlattığı bu hak yolunda tüm teşkilatımızla yanınızda olduğumuzu tekrar ifade etmek istiyorum. Allah’ın izni ile hiçbir zaman yüzümüzü kara çıkarmadan bize olan güveninizi ve inancınızı koruyacağız” dedi.Günay’ın konuşmasının ardından divan belirlendi. Divan Başkanlığına Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, divan başkan vekilliğine Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Uysal Altundağ ve Halil Faki Erdal seçildi.Kongrede konuşan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak “ Bir sendikacının, öncelikli iki görevi vardır. Bunlardan ilki, örgütlenerek emekçileri birleştirmek, ikincisi de üyeleri için, en iyi toplu sözleşmeyi imzalamaktır. Ben kendi sendikal geçmişime baktığımda çok şükür ki, bu iki görevin de üstesinden geldiğimi düşünüyorum. Türk Metal’in büyüklüğünden de attığım imzalardan da gurur duyuyorum. Ama ben bunu elbette ki kendi başıma yapmadım. Yanımda hep güvendiğim mangal yürekli delikanlılar, özü sözü bir mert kadınlar vardı. Gözü pek, inancı tam, yiğit Türk Metalciler vardı. Yani, sizler vardınız değerli dostlarım, sizler vardınız.’’ dedi.

 

‘’ÇİÇEĞİ BURNUNDA ŞUBEMİZ MÜCADELEMİZE ÇOK ŞEY KATACAK’’

 

Kurul toplantısı ile ilgili dilek ve temennilerde bulunan Kavlak,  ‘’Kutsal kavgamızın ateşini buradan yakmayı uzun süredir sabırla bekliyorum. İşte bugün buraya emek ve ekmek mücadelemizin ateşlini yakmaya geldim. Kavgamızın fitilini ateşlemeye geldim. Dostların arasındayız, güneşin sofrasındayız, uzun yürüyüşümüzün, haklı kavgamızın başlangıç noktasındayız. El eleyiz, omuz omuzayız. İyi ki birlikteyiz. iyi ki varsınız. Dostlarım, bizim uzattığımız eli havada bıraktılar ama biz buradan, bu salondan, havada kalan ellerimizi birleştirip, dev gibi bir yumrukla meydanlara çıkacağız. Caddelerde, sokaklarda sel gibi akacağız. Direnişin, mücadelenin kralını yapacağız. Bugün sendikamız için tarihi bir gün. Kapaklı şubemizin birinci olağan genel kurulu için bir araya geldik. Çiçeği burnunda bu genç şubemizin, sendikamızın gücüne ve mücadelesine çok şey katacağına inancım tam. Bundan hiç kuşkum yok. Bu Genel Kurulun sendikamız, bölgemiz ve tüm işçi sınıfı için, hayırlara vesile olmasını diliyorum. Hepinizi bir kez daha sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” dedi.

 

 ‘’BU TASLAK BİZİM ONURUMUZDUR’’

 

Sendikanın geçtiğimiz günlerde MESS ile yaşadığı anlaşmazlık sürecinden bahseden Kavlak “ Geçtiğimiz Salı günü, MESS’e bağlı işyerlerimizden yaklaşık 700 arkadaşımız Ankara’daydı. Onlara hitaben bir konuşma yaptım, başlangıçtan bugüne geldiğimiz süreci özetledim. Toplu sözleşme sürecinin başında bizim için olmazsa olmaz olan, her zaman olduğu gibi tabanımızın sesiydi. üyelerimizin beklentileri, talepleriydi. Baştan beri hep bu sese kulak verdik, hep tabanımızı dinledik. Çünkü biz bu sözleşmenin, üyelerimiz açısından hayati bir öneme sahip olduğunu biliyorduk. Bildiğiniz gibi, MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi öncesinde üyelerimizin talep ve beklentilerini tespit için iki anket düzenledik. O anketlerden elde ettiğimiz sonuçları en ince ayrıntısına kadar elden geçirdik. Günlerce, gecelerce çalıştık. Sonunda ortaya çıkan çalışmayı, sizlerin bilgisine sunduk ve onayınızı aldık. İşte MESS’E verdiğimiz, ve her birimizin namusu gibi sahip çıktığı taslak bu şekilde oluştu. Bu taslak hepimizin ortak taslağıdır. Bizim onurumuzdur. Sizlerin bize emanetidir. Masada var gücümüzle direndik, mücadele ettik. Kimseye boyun eğmedik eyvallah demedik” dedi.

 

“HAKKIMIZI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ”

 

Haklarını sonuna kadar savunacaklarını kaydeden Kavlak “Biz müzakere masasına bunları gözeterek, bütün iyi niyetimizle birlikte oturduk. İşin doğası gereği pazarlığa açık, uzlaşmacı, kendimizi düşündüğümüz kadar, ülke gerçeklerini de düşünerek elimizi uzattık. Ancak ne yazık ki elimiz yine havada kaldı. Taleplerimizi, taslağımızı, haklı nedenlerimizi, masa anladı, sandalye anladı, taş anladı, onlar anlamadılar. Bize dediler ki ‘gidin bir kez daha tarih yazın’. Peki, dedik. O zaman şimdi sıra yeniden tarih yazmaya geldi. Tarihi biz yazacağız, onlar okuyacaklar. Kardeşlerim, sözleşme sürecinin tamamını düşündüğümüzde belki de işin en kolay aşamasındayız. Çünkü sıra, en iyi yaptığımız işe geldi. Yani mücadele etmeye geldi. Geldiğimiz bu yeni aşamanın adı, Artık mücadeledir.  Sendikal mücadele denilince her zaman sokaklar, meydanlar akla gelir. Yürüyüşler, mitingler düşünülür. Doğrudur Sendikal mücadelenin zirve noktası orasıdır. Eylemdir, gerektiğinde kavgadır. Ama sendikal mücadelenin bir de masa boyutu vardır. Orası da çetin bir süreçtir. Zor bir mücadeledir. O masa, çelik gibi sinirler ister, babır ister, dayanıklılık ister.  7 Ekim 2019 tarihinde başlayan görüşmelerde, sabrımızla, sükunetimizle, sözleşme teklifimizi, Elimizden geldiğince savunduk. 44 maddeyi herhangi bir sorun yaşamadan, tarafların anlaşmasıyla geçtik bitirdik. Ancak 64 maddede ve 2 yönetmelikte uzlaşma sağlayamadık. Bütün iyi niyetimize ve çabamıza rağmen, MESS’le uzlaşamadık. Oysa bizim amacımız masada uzlaşmak bu işi orada bitirmekti. Ancak muhatabımızdan aynı yaklaşımı göremedik”diye konuştu.

 

“FİTİLİ 3 OCAK’TA ATEŞLEYECEĞİZ”

 

Ocak ayından itibaren fabrikalarda eylemleri artıracaklarını ifade eden Kavalak “ Biz bu süreçte, davamıza sahip çıkacağız. Yolumuza devam edeceğiz. Eylemlerimizi, direnişlerimizi artıracağız, kararlılığımızı göstereceğiz. Fitili 3 Ocak’ta ateşleyeceğiz. O günden başlayarak önce yemekhane protestoları yapacağız. Ardından, üretimden gelen gücümüzü göstereceğiz. Vardiya giriş çıkışlarında, her iki vardiyayı birleştirerek toplu basın açıklamaları yapacağız. 6 Ocak günü 10 dakikayla başlıyoruz. 10 Ocak’ta bunu 15 dakikaya çıkaracağız. 13 Ocak’ta 20 dakikaya çıkaracağız. MESS temsilciliklerine siyah çelenk koyacağız. Olmadı. 19 Ocak’ta Bursa’da yüzbinlerle miting yapacağız. Sesimizi duymayanları, Bizi görmeyenleri can damarından vuracağız. Her gün daha az çalışacağız. Mücadele nasıl edilir? Kavga nasıl verilir? Helal ekmek nasıl kazanılır? Dosta, düşmana göstereceğiz. Ben çıktığımız bu yeni yoldan zaferle döneceğimize inanıyorum. Yolumuz açık olsun. Allah yar ve yardımcımız olsun. Genel Kurulumuza bir kez daha başarılar diliyorum. Sizleri bir kez daha sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Allah’a emanet olun” dedi.

 

YENİ YÖNETİM BELLİ OLDU

 

Kavlak’ın konuşmasının ardından gündem maddelerine geçildi. 1 dakikalık  saygı duruşu ve akabinde istiklal marşının okunması ile devam eden kurulda, faaliyet raporları okunarak delegeler tarafından onaylandı. Tek liste ile seçime giden Kurucu Şube Başkanı Günay Özden, delegelerin onayı ile yeniden TMS Kapaklı Şube Başkanlığı görevine seçildi.  Günay Özden başkanlığındaki yeni yönetimde şube sekreteri Salih Gündür, Şube Mali Sekreteri Yılmaz İnce, Şube Teşkilatlanma Sekreteri Veli Bal, Şube Eğitim Sekreteri Nurten Yüksel yer aldı. Denetleme kuruluna Aykut Can, Abdullah Erişir, Ersin Özgül, disiplin kuruluna Halit İlter, Özgür Ergene ve Nihat Yıkıcı seçilirken, üst kurul delegeliğine de Günay Özden, Salih Gündür, Yılmaz İnce, Veli Bal, Nurten Yüksek, Rıdvan Şen, İbrahim Tuban, Rüstem Türkileri, Adem Sümercan, Özkan Baştuğ, Hasan Hüseyin Demirezen, Gözde Şarklı, Ayfer Taşkıran, Levent Çakır ve Harun Tekin seçildi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10