Belediye 28 milyon kredi kullanacak

Kapaklı Belediye meclisi 2020 yılının ilk toplantısını Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin başkanlığında gerçekleştirdi. Gündem maddelerinin görüşüldüğü toplantıda konuşa

Kapaklı 2.01.2020 18:26:00 0
Belediye 28 milyon kredi kullanacak

Dün saat 14.00’de belediye meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantı öncesi konuşan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin “Alacağımız kararların ilçemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Yeni yıl boyunca sorunsuz, problemsiz bir süreç geçirdik. 2019 yılında 9 ay süresince ilçemizde bazı faaliyetleri uygulamaya, stratejik planı da oluşturmaya gayret ettik. Artık 2020 yılı stratejik plandaki projelerimizi, uygulayacağımız çalışmaları hayata geçireceğimiz bir yıl olacak inşallah. Bu bağlamda hem Büyükşehir Belediyesi’yle, hem TESKİ’yle hem de hükümetimizin desteğini alarak bizler de ilçe belediyesi olarak Kapaklı halkının beklemiş olduğu, özlemle arzuladığı hizmetleri getirmenin gayreti içinde olacağız meclis üyelerimizle birlikte. Huzurlu, mutlu, sağlıklı bir yıl diliyorum herkese. Umarım 2020 yılında hizmetlerimizle Tekirdağ genelinde ses getiren işlere hep beraber imza atarız” diye konuştu.

 

 

MECLİS BİLGİLENDİRİLDİ

 

Meclis üyesi Naciye Topçu ve Halil İbrahim Erkan’ın mazeret bildirerek katılmadığı toplantıdaKapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin tarafından atanan Belediye Başkan Yardımcısı Nihat Toprak, Yazı İşleri Müdürü Hasan İbili, Bilgi İşlem Müdürü Atilla Can’ın atamaları ile ilgili meclis üyeleri bilgilendirilirken, CHP grubunda asıl meclis üyeliğinden istifa eden Seyfi Özgerçek ve yedek meclis üyeliğinden istifa eden Erdinç Yılmaz’ın istifaları ile ilgili meclise bilgi verildi. Gündemin ilk maddesinde Meclis Başkan ve üyelerine, Meclis ve Komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için ödenecek huzur hakkının belirlenmesi konusu görüşülerek oybirliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilirken,  denetim Komisyonu toplantılarına belediye ve bağlı kuruluşları dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarından görevlendirilenler ile kamu kurumu dışındaki diğer uzman kişilere ödenecek olan günlük ödeme miktarının belirlenmesi ve görev yapan Meclis Üyesi Belediye Başkan Yardımcılarına ödenecek olan aylık ödeneğin belirlenmesi konusu da plan ve bütçe komisyonuna havale edildi.

 

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 

Gündemin üçüncü maddesinde Fatih Mahallesi 380 ada 17 parselde bulunan 36,54 metrekarelik belediye hissesinin hissedarına satılması konusu da meclis üyeleri tarafından kabul edilirken, bir sonraki gündem maddesini teşkil eden zabıta memurlarına verilecek olan fazla çalışma ücreti görüşüldü. Gündem maddesi alakalı konuşan MHP’li Emrah Sevinç “ Gündem maddeleri arasında huzur hakkı, maaş artışı gibi gündemler bulunuyor. Ücret emeğin karşılığıdır. Eşitlik ilkesi, eşit iş için, eşit ücret hakkı, adil ve yeterli elverişli bir ücret hakkı gibi uygulamalar, huzur hakkı, maaş artışı yapılması doğaldır. Komisyona sevk edilen bu gündemleri ülkemizin ve belediyelerimizin zor şartlarda bulunduğu bugünlerde vatandaşlarımızın da tepkisine yol açmadan, açmasına meyil vermeden, kamu tasarrufunu göz ardı etmeden plan bütçe komisyonu üyelerinin hassasiyetli bir şekilde çalışmalarını sürdürmelerini, maksimum değil minimum alt tabandan işleme almasını talep ediyorum” diye konuştu.

 

“28 MİLYONLUK KREDİ TALEBİNDE BULUNACAĞIZ”

 

İlgili gündem maddesinin Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmesinin ardından İller Bankası’ndan 28 milyon TL kredi kullanılması konusu görüşüldü. Kapaklı’nın en önemli sorununun yollar olduğunu kaydeden Başkan Mustafa Çetin “9 aylık süre zarfında imkanlarımız ölçüsünde Fen İşleri olarak bazı çalışmalar yapmaya çalıştık. Ciddi sayıda yollar yapıldı. Hem asfalt hem beton hem de kilit taş yolları yaptık. Ancak beklentileri karşılayabilmek ve stratejik plandaki faaliyetleri hayata geçirebilmemiz için yaklaşık 28 milyon tutarında olan bir ihaleyi hayata geçirmek açısından İller Bankası’ndan kredi talebinde bulunacağız” diye konuştu.

 

“KAÇ KİLOMETRE YOL YAPILACAKTI”

 

Bu projenin Kapaklı merkez, Karaağaç mahallesi dahil olmak üzere 75 kilometre yollara asfalt dökülmesini kapsadığını kaydeden Kapaklı Belediyesi Fen İşleri Müdürü Abdullah Çakmak , bu bedel karşılığında ise 75 kilometre yolun asfaltlanacağını ifade etti. ’75 kilometre neye göre hesaplandı’ diyen CHP’li meclis üyesi Levent Nur “ Bu çalışma 2018 yılında yapılsaydı kaç kilometre yol yapılacaktı. Asfalt plenti kurulacak mı yoksa direkt satın alma yoluna mı gidilecek. 2018 yılında asfaltın tonu 240 liraydı, şimdi 265-270 lira civarındadır. Burada asfalta gelen yüzde 10’luk zam varken ihalede yüzde 100’lük fiyat artışı nereden kaynaklandı” dedi.

 

“YÜZDE 50 ARTIŞ VAR”

 

Nur’un bu sözleri üzerine konuşan Fen İşleri Müdürü Çakmak “ 75 kilometre yolların ve caddelerin ölçülmesiyle hesaplandı. 2017’de aynı projeyi yine hesaplamıştık. O zaman 13 milyona ihale edilmişti. O ihale gerçekleşmedi ve iptal oldu. O günden bugüne kadar oluşan fiyat farkları neticesinde şimdiki maliyet bu rakamlara çıktı. Plent konusunda da hiçbir ihalede plent kurulacak diye bir madde yok. 2017 yılında yaptığımız ihalede yaklaşık maliyet 18 milyon liraydı. 18 milyonluk iş kırımla beraber 13 milyona ihale edilmişti. Şimdi yaklaşık maliyetimiz 28 milyon ama bir miktar kırım olacak. 18 milyonluk maliyet 28 milyona çıktı. Bunlar Karayollarının birim fiyatlarına göre hesaplandı. Asfaltta yüzde 50’ye tekabül eden bir artış var” diye konuştu.

 

“HAYATA GEÇİRMEMİZ ZOR GÖZÜKÜYOR”

 

Konuyla ilgili konuşan Başkan Çetin “ O dönemde birlikte mecliste olduğumuz arkadaşlar vardı. O günlerde sürekli olarak asfalt plentine takıldık. İhaleye yapılmış, şartnamede de asfalt plenti yoktu. O gün yapılmış olsaydı bu yollar, asfalt plenti bahanesine takılmasaydı bugün bu maliyet oluşmayacaktı. İçinden geçtiğimiz şartlar bunu gerektiriyor. İnşallah daha aşağıya çekebiliriz. İnşallah daha çok yeri asfalt yaparız. Biz Kapaklı’nın sorunlarıyla alakalı bütün kapılara gidiyoruz. Ama bazı sorunların çözümünde de kendi kredi limitlerimiz çerçevesinde kullanabildiğimiz kadarını kullanmaya çalışacağız. Ben şahsen, dönem dönem de bizim AK Parti Büyükşehir Meclis Üyelerimizle hem Kadir başkanla, hem TESKİ’yle, hem de daire başkanlarıyla bir araya gelip ilçemizin ihtiyaçlarının çözümü için büyükşehirden destek istiyoruz ve alıyoruz. Bu konuda sizlerin de gayretini yanımızda hissetmek istiyoruz. Bu hizmet Kapaklı halkına yapılacak. Büyükşehir yasasıyla beraber yükün büyük bir kısmı büyükşehirde oldu. Biz ilçe belediyesi olarak bizim sorumluluğumuzdaki sokakları yapmak için bu krediye ihtiyacımız olduğunu görüyoruz. Çünkü mevcut kaynaklarla bunu hayata geçirmemiz zor gözüküyor” diye konuştu.

 

“ARAMIZDAN BİR KOMİSYON KURDUK”

 

Çetin “ Hibe almak için karayolları ile görüşme yaptım. Bu ilk etap çalışmadır. Bunun sonucunda tekrar bize asfalt gerekecek. Bu bağlamda devletin imkanlarında da faydalanmak istiyoruz. Eğer sizlerle beraber kol kola girersek Kapaklı için gidelim taleplerimizi yapalım istiyorum. Bu konuda sizin desteğinizi istiyoruz” diye konuştu. CHP’li Levent Nur “ Biz Cumhuriyet Halk Partili belediyelere seve seve gideriz. Geçen yıl bununla ilgili aramızda bir komisyon kurduk. Bu yıl inşallah o komisyonu aktif hale getireceğiz” diye konuştu.

 

“KAPAKLI HALKINA VERİLEN ZARARDIR”

 

2018 yılında asfalt plentine AK Partili meclis üyeleri karşı çıkmasaydı bugün Kapaklı’nın yol ihtiyacı olmayacaktı” diyen CHP’li meclis üyesi Nalan Çolak “ Bugün hiç kimsenin kapısını çalmayacaktık. 13 milyon liraya yapılacak olan asfalt çalışması bugün 28 milyon lira ile Kapaklı’nın karşısına çıkmayacaktı. Bu Kapaklı’ya ve Kapaklı halkına verilen bir zarardır” dedi.

 

“KAMUOYUNUN AKLINI KARIŞTIRMAYALIM”

 

Çolak’ın söylemlerine sert cevap veren Başkan Çetin “ Lütfen halkımızın, kamuoyunun aklını karıştırmayalım. Kimsenin aklıyla oynamayın. Biz ihaleye çıkıyoruz. Aynı ihaleye çıkıyoruz. Orada asfalt plenti şartı yoktur.  ‘Bu kılıfın arkasına sığınmayın. Halkı kandırmayın’ dedik. Siz şuanda kamuoyunu yanlış bilgilendiriyorsunuz. O günkü ihalede asfalt plenti yoktu. Asfalt plenti hikayedir, yalandır, bu halkı kandırmak asıl odur. Bu tarz polemikler yapmayın. Hizmeti getirmenin yollarını arayalım. Siz geçen dönem de bedava yapmayacaktınız onu, yine krediyle yapacaktınız. Kredi onaylandı, onaylanmadı bilmiyorum. Abdullah Beyden aldığım bilgiye göre müteahhit bu işi pahalıya geldiği için, kıvırmak için bahane üretti. Yani asfalt plentini bahane etti. Biz halen asfalt plenti sebebiyle o firmayla mahkemelik durumdayız. Orada da belediyemize kamu zararı oluşturmuş durumdasınız. Biz 18-19 kilometre asfalt döktük. Hiç asfalt plenti bizden istemediler. Şimdi de asfalt plenti kurmayacağız, toplumu ise kandırmayın. Bu mikrofonu aldığımızda halkın karşısında doğruyu söyleyeceğiz. Çerkezköy’de de, Çorlu’da da, Süleymanpaşa’da da asfalt dökülüyor. Hiçbirinde böyle bir şey yok. İhale yapılmış ve adam işi almış. Aradaki kur farkı nedeniyle bir kılıf uydurulmuş, asfalt plentini bahane etmiş.  Halkımız doğru bilgilendirelim. Geçen dönem eğer o iş yapılsaydı haklısınız,  10 milyon lira belki daha az fiyata yapılmış olacaktı. Biz yine de yükü üzerimize alıyoruz. Allah’ın izniyle 5 yıl içinde asfaltsız yol bırakmayacağız” açıklamasında bulundu.

 

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNA HAVALE EDİLDİ

 

Chp’li Çolak’ın ‘ Halkın cebinden çıkıyor’ söylemi üzerine Başkan Çetin “ Halkın cebinden çıkan sandıkta yansıdı. Sandık söyledi. Eğer halk size inansaydı zaten bize ceza verirdi, cezayı bize keserdi. Halk cezayı size kesti. Ben o dönem buradaydım. Olayın tüm iç yüzünü biliyorum. Asfalt plenti şartı yok. Firma gelir kendisi yaparsa o onun bileceği bir iştir. Maliyeti aşağıya çekmek için böyle bir talebi olursa onun bileceği. Ama asfalt plenti yapmadı diye ben onun burada iş yapmamasına izin vermem. O işi yapacak. Asfalt plenti var yok bizi ilgilendirmez. Biz yol yapım ihalesine çıkıyoruz” dedi. Tartışmaların ardından ilgili gündem maddesi görüşülmek üzere plan ve bütçe komisyonuna havale edildi.

 

OY BİRLİĞİ İLE KABUL EDİLDİ

 

Tam zamanlı sözleşmeli personel olarak çalıştırılacak olan 1 adet hemşire, 3 adet avukat, 1 adet sanat tarihçisi, 7 adet tekniker, 3 adet teknisyen, 5 adet ekonomist, 2 adet şehir plancısı, 11 adet eğitmen, 7 adet mühendis, 1 adet psikolog ve 1 adet sosyologun aylık çalışma ücretinin belirlenmesi ile ilgili gündem maddesi plan ve bütçe komisyonuna havale edilirken, boş kadro değişikliği ve dolu kadro değişikliği ile ilgili gündem maddeleri de meclis üyeleri tarafından oybirliği ile kabul edildi.

 

KOMİSYON ÜYELERİ SEÇİLDİ

 

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kapaklı temsilcisi İbrahim Çetintaş tarafından sunulan dilekçede yer alan Hakkari Süngütepe’de yaralanan Sezer İldeş isminin ilçede bulunan isimsiz park alanlarından birisine verilmesi talebi  İmar komisyonuna havale edilirken, gündemin 11’inci maddesinde denetim komisyonu üyelerinin seçimi yapıldı.  Komisyonun 5 kişiden oluşması oybirliği ile kabul edilirken, komisyon üyelerinin seçimi kapalı oylamayla gerçekleştirildi.  Komisyona AK Parti grubundan İbrahim Aktürk, Özgür Cengiz,  ve Şakir Demirel ile CHP grubundan Ender Dubaz ve Mustafa Önder seçildi.

 

MECLİS AĞUSTOS AYINDA TATİL YAPACAK

 

Mecliste tatil ayı Ağustos ayı olarak belirlenirken Fatih Mahallesi 727 ada 13 nolu parselde bulunan 17 metrekarelik belediye hissesinin hissedarına satılması da meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi.  Spor Toto Teşkilat Başkanlığı tarafından Kapaklı’ya 1 adet gençlik merkezi, 1 adet tenis kordu, 1 adet yarı olimpik yüzme havuzu, 1 adet 500 seyircili spor salonu, 5 adet sentetik çim yüzeyli futbol sahası ile 5 adet çok amaçlı mini basketbol sahası yaptırılması amacıyla Belediye Başkanı Mustafa Çetin’e yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi.

 

“ORAYA TAŞIMAK İÇİN ANLAŞTIK”

 

Toplantının ardından dilek ve temenniler kısmında konuşan Başkan Mustafa Çetin “ Girişimlerimiz neticesinde Ağız ve Diş Hastanesi’ni Kapaklı’ya kazandırmaya çalışıyoruz. Şuanda mevcut OSB sınırları içerisinde olan hastanemizin bir bölümünde bir rehabilitasyon merkezi vardı. Taşında ve o bina boştu. Biz Ağız ve Diş hastanesiyle  yaptığımız temaslar neticesinde Kapaklı Ağız ve Diş Hastanesi’ni oraya taşımak için anlaştık. Şimdi Fen İşlerimiz orada bazı tadilatlar yapacak. Onların istedikleri bazı düzenlemeler var. inşallah onları yaparsak en kısa zamanda Kapaklımıza ağız ve diş hastanesi gelecek. Hastane projemiz faaliyete geçtiğinde bunu da oraya taşıyıp oraya yaptırmanın yollarını arayacağız. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

 

“HİZMETE AÇ BÖLGEYİZ”

 

Millet bahçesi ile ilgili çalışmayı valilik kanalıyla yaptıklarını kaydeden Çetin “ Top sahasını da içine alan alanda biz belediye hizmet alanı oluşturmaya çalışıyoruz. Büyükşehirde Metin Kanat kardeşimizin verdiği bilgiye göre Cumhuriyet Halk Partisi çalışmaların devamına karar vermiş. Bu Kapaklı’nın menfaatine bir karardır. Bu kararın ivedilikle Büyükşehirden geçmesi ve bizim de gerekli bakanlıklarla temaslarda bulunarak Millet Bahçesini kazandırmamız gerekiyor. İnşallah 2020 yılında Kapaklı’nın sorunlarını çözeceğiz. Yerel anlamda da elimizden gelenin fazlasını yapma gayreti içinde olacağız.

Siyasi düşüncesi ne olursa olsun amacımız Kapaklı’ya hizmet etmek ve Kapaklının sorunlarını çözmektir. Siyasi kimliklerimizi bir kenara bırakarak Kapaklı’ya ne kazandırabiliriz, sorunlarına nasıl çözeriz diye hareket edelim. Hem sosyal hem kültürel birçok sorunu barındıran bir ilçeyiz. Daha fazla hizmete aç olan bir bölgeyiz” dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10