Madenciliğin sorunları masaya yatırıldı

Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Trakya Komitesi tarafından "Madenciliğin sorunları ve yeni maden kanunu" toplantısı Tekirdağ'da gerçekleştirildi.

Tekirdağ 28.01.2020 17:18:00 0
Madenciliğin sorunları masaya yatırıldı

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürü Cevat Genç ve Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal’ın katılımı yapılan toplantıya Tekirdağ’daki maden işletmecileri geniş katılım sağladı. Tekirdağ’da bir otelde gerçekleştirilen seminerde konuşan Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Trakya Geliştirme Komitesi Başkanı Kani Alp, toplantıya katılan herkese teşekkür etti.Toplantıda konuşanYurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Önal; “Şuanda Türkiye’de yeni bir maden kanunun hazırlığı var. Rutin bir kanundan çok madenciliğe atılım yaptıracak bir kanun beklemekteyiz. Bakanlığımız, Genel Müdürlüğümüz ve Vakıf olarak sürekli istişare halindeyiz. Gayet güzel çalışmalar yapıyoruz. Madencilerimin de görüşlerini alıyoruz. Çevre ile iyi ilişkiler kuran madencilik hedefliyoruz. Madencilik ülkemizin gelişimi açısından çok önemlidir. Kaynaklarımızı doğru yöntemlerle kullanacağız. Eğer Türkiye sanayi endüstri devrimini yapabilseydi ülkemizde kişi başına düşen milli gelir şuanda 50 bin dolardan aşağı olmazdı. Onun için yeni maden kanunu atılımları yaptıracak maddeleri koymaya çalışıyoruz. Trakya’nın madenleri gerçekten de çok önemlidir. Bölge özellikle kömür açısından zengindir. Elimizdeki madenleri teknolojiyle daha aktif hale getirebiliriz. Trakya’nın enerji açısından geleceğini çok parlak görüyorum. Bunun temelinde küçük küçük madenciler yerine birlik içinde büyük madenler kurulmalı. Toplantıyı düzenleyen Yurt Madenciliğini Geliştirme Trakya Geliştirme Komitesi Kani Alp olmak üzere herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

MADENCİLİĞİN ÖNEMİNE DEĞİNDİLER

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak konuşmasında madenciliğin önemine değinerek geliştirilmesi adına atılan adımların destekçisi olacaklarını kaydetti.  Çevre Eğitim ve Koruma Derneği Başkanı Serap Alp madenciler ile çevre arasındaki uyumun arttırılması gerektiğine dikkat çekerek; “Biz çevreciler olarak teknolojiye karşı değiliz, yeter ki doğaya zarar vermeyen kontrollü çalışmalar yapılsın. Bazı sözde çevreciler siyanür çığlıkları ile ülkemizin faydasına olabilecek hayır diyorlar. Enerji ülkemize lazım. Topraklarımızda da bunun altyapısı olan kaynaklarım var. Çevreye zarar vermeden bu değerlerimizi hayata katmamız lazım diye düşünüyorum. Konumuz değil ama tarım alanları bozuldu diyenlere, kimyasal tarım ilaçlarının topraklarımıza verdiği zararı da hatırlatmak isterim. Körü körüne her şeye hayır diyenleri medya ve çeşitli iletişim araçları ile bilgilendirme yoluna gidilirse çatlak sesler muhtemelen azalacaktır. Biliyoruz ki, madenler bulundukları yerde işletmeye açılır, bulundukları yerlere istihdam sağlar. Doğal kaynaklarımız ülkemizde yararlı bir şekilde kontrollü işletilirse ne sorun olabilir ki? Şimdi anlıyorum ki ülkemizin maden konusunda gelişmesini istemeyenler ta o zamandan halkı negatif işleyip sunumlar yaptılar. İşte bugünlere geldiğimizde, bir maden ocağı açılacak olsa bu uzantıların yönlendirdiği kişiler her şeye hayır diyorlar. Yine söylüyorum, biz çevreciler teknolojiye, madene karşı değiliz yeter ki sağlığa zarar vermeyen kontrollü madencilik yapılsın.” diye konuştu.

SEMİNER VERİLDİ

Programın ikinci bölümünde Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’ndan gelen Genel Müdür Cevat Genç, Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Sever, Genel Müdür Yardımcısı Murat Halit Durceylan, Maden Arama ve İşletme Dairesi başkanı Hasan Hüseyin Irgat, Enerji Ham Maddeleri ve Metalik Madenler Dairesi Başkanı Ömer Olgun, AGREGA ve Ham Madde Üretim İzinleri Dairesi Başkan V. Serkan Gökmen, 2 A Gurubu Ufuk Özgürler, Kömür Koordinatörü Birsen Kocaman, Özel kalem koordinatörü Sevilay Arpa toplantıya katılan madencilerle soru cevap şeklinde yeni maden kanunuyla gelecek yenilikleri aktardılar.Seminere Tekirdağ Vali Yardımcısı Ahmet Narioğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Uzunlar, Saray Belediye Başkanı Özgen Erkiş, AK Parti İl Başkanı Mestan ÖZzcan, Çevre Şehircilik İl Müdürü Kaan Sinan Tohumcu, madenciler Adnan Argan, İrfan Pullukçu, Bekir Kiremitçi, Kemal Değirmendereli Nurettin Ekmekçioğlu, Cengiz Bilge, Cengiz Çebi, Salih Tekin, Hasan Karaküçük, Edirne, Kırklareli ve Malkara’dan gelen madenciler ve işletme yetkilileri katıldı.

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10