Türk Ocakları 100.Yıl hatıra ormanları oluşturuyor

Milli Mücadelenin en faal ve etkili kuruluşlarından olan Türk Ocakları, Milli Mücadelenin ve TBMM'nin 100. yılında ülke genelinde 65 hatıra ormanı oluşturacak. Yapılan protokol kapsamında Türk Ocağı Tekir

Çerkezköy 29.01.2020 15:34:00 0
Türk Ocakları 100.Yıl hatıra ormanları oluşturuyor

23 Nisan 1920’de TBMM açılmasının 100. Yılında yapılacak olan “Millî Egemenlik” kutlamaları münasebetiyle; erozyonla mücadele ve orman varlığımızın artırılması hedefleri doğrultusunda, Orman Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde yürütülen ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmaları Türk Ocakları Derneği tarafından da hatıra ormanlarıyla desteklenecek.

 

HATIRA ORMANI OLUŞTURULACAK

 

Bu çerçevede, tarihe mal olmuş Türk Büyükleri adına 65 hatıra ormanı tesis edilerek, ülkeye yararlı hizmetlerde bulunmuş Türk büyüklerinin isimlerinin yaşatılması ve gelecek nesillere tanıtılması, amacıyla Orman Genel Müdürlüğü ile Türk Ocakları Genel Merkezi arasında Hatıra Ormanı Projesi Protokolü 23/01/2020 tarihinde imzalandı. Bu proje kapsamında Türk Ocağı Tekirdağ ve Çerkezköy şubeleri de Tekirdağ’da iki hatıra ormanı oluşturacak. Tekirdağ Türk Ocağı eski şube başkanı, gazeteci ve yazar "Mehmet Saim Serez Hatıra Ormanı" oluştururken Çerkezköy Türk Ocağı tarafından ise "Ötüken İlteriş Kağan Hatıra Ormanı" oluşturulacak.

 

 

İSMİNİN ÇERKEZKÖY'DE YAŞATILMASI BİZİM AÇIMIZDAN GURUR VERİCİDİR

 

Çerkezköy Türk Ocağı Başkanı Burak Candaş” Bu proje ülke genelinde 65 hatıra ormanı şeklinde uygulanacak. Bunun ikisinin Tekirdağ'da yapılacak olması bizim açımızdan sevindirici ve gurur vericidir. Ötüken ve İlteriş Kağan isimlerinin Türk tarihindeki önemi herkesin malumudur. Ötüken ismi, Türklerin Asya'daki ilk yurtlarında kutsal başkentine verilen isim olup, Ötüken ormanlarının da eski Türklerin hayatında önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. İlteriş Kağan ise, I. Göktürk Devleti'nin yıkılışından sonra Çin hakimiyetine giren Türk yurtlarını Çin elinden kurtarıp, tekrar Ötüken ve diğer Türk yurtlarında kurt başlı sancağı dalgalandıran Kutluk Kağan'a, devleti, ili derleyip toparlayan anlamında verilen İlteriş unvanından gelir. Türkleri Çin esaretinden kurtaran bir Türk büyüğü olan bu ismin ve kutsal Ötüken isminin Çerkezköy'de yaşatılması bizim açımızdan gurur vericidir. Ayrıca bugün aynı topraklarda, binlerce yıllık Türk yurdu Doğu Türkistan'da yine Çin zulmü devam etmektedir. Bu konuda farkındalık oluşturmayı amaçladığımız için Türk Ocağı Yönetimi ve üyelerimiz tarafından bu isim seçilmiştir. Ormana fidan dikimi, Orman Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte, mevsim şartlarına göre belirlenecek bir zamanda yapılacak ve tüm Çerkezköy'ü bu etkinliğe davet edeceğiz" dedi.

 

Haber/Şaban KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10