Kapaklı şehitlerini unutmadı

Türkiye Cumhuriyeti'nin önsözünün yazıldığı, dünya tarihinin en önemli savaşlarından biri olan, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü'nün 105'inci yıl dönümü

Kapaklı 18.03.2020 12:49:00 0
Kapaklı şehitlerini unutmadı

Programa Saray Kaymakamı Adnan Tezcan, Kapaklı Belediye Başkanvekili Ziya Arslan, STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri katıldı.

 

 

ÇELENKLER ATATÜRK ANITI'NA SUNULDU

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Çelenk Sunma Töreni Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı çelenklerinin Atatürk Anıtı'na sunulmasına müteakip devam etti. Programda günün anlam ve önemine ilişkin konuşma gerçekleştiren Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kapaklı Şube Başkanı İbrahim Çetintaş "Bugün; Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi’nin 105. yıl dönümünü kutlamanın ve kutsal vatanımız için canlarını feda eden şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin onurunu yaşamaktayız. Çanakkale Zaferi, dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin değiştiği, olayların akışı üzerinde Türk ulusunun belirleyici bir rol oynadığı, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk ulusunun Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kahramanlık ve fedakarlığının doruk noktasına ulaştığı bir prestij ve azmin mücadelesi olmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nı galip bitirmek isteyen ve gemileriyle Çanakkale Boğazı’nı geçip İstanbul’u almak isteyen düşman devletlere karşı kahraman ordumuz, İngiliz ve Fransız donanmalarına karşı Çanakkale Boğazı’nda aylar süren bir dizi deniz ve kara savaşı yapmıştır. 300 bin askerimizin şehit olduğu bu savaşlar sonucunda düşman donanmaları ağır kayıplar vererek geri çekilmişlerdir. Çanakkale Savaşları’nın denizle ilgili bölümü 18 Mart 1915 tarihinde, düşman gemilerinin geri çekilmeleriyle sonuçlanmıştır" dedi.

 

 

"ÖLMEYİ EMREDİYORUM"

 

Çetintaş "Çanakkale Boğazı’nı gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düşmanlarımız, bu kez topraklarımıza karadan girmeyi denemişlerdir. İngiliz, Fransız, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer bazı sömürge ülkelere ait askerler, 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başlamışlardır. Böylesi bir günde cephanesi biten askerlerine karşı ulu önderimiz 19. Tümen Komutanı Mustafa Kemal Atatürk ‘süngü tak’ emrini vermiş ve yıllarca Türk ulusunun hafızasından silinmeyecek ‘Ben size taarruzu emretmiyorum. Ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde başka kuvvetler ve başka komutanlar geçebilir’ sözlerini söylemiştir.Böylelikle tarihin bu en büyük siper savaşı başlamış ve uzun süren mücadeleler sonrası parlak umutlarla karaya ayak basan birleşik düşman ordusu 1916 kışında bozguna uğrayarak geri çekilmek zorunda kalmıştır.Türk ordusunun Çanakkale’de vermiş olduğu bu büyük mücadele; sadece dünya tarihi üzerinde yarattığı büyük etkiyle değil, Türk savaş sanatının uygulanış tarzı, başta Büyük Önder Atatürk olmak üzere kanlı mücadelede ön plana çıkardığı kahramanlar ve askeri dehalar, Türk askerinin doğasında bulunan insani değerlerin savaş sahasında tezahürü bakımından da dünya savaş tarihinde örneği olmayan bir olaydır.Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda, Türk milletinin neleri başarabileceğinin en güzel kanıtıdır. Türk ulusu bu zaferle arka arkaya gelen acı olayların etkisiyle kaybettiği özgüvenini yeniden kazanmıştır." diye konuştu.

 

"RUHLARI ŞAD OLSUN"

 

"Çanakkale Zaferi ile birlikte, Şehitler Günü olarak da kutladığımız bu anlamlı zafer gününde, kutsal vatan topraklarını  canları pahasına koruyarak şehitlik onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla hatırlıyoruz" diyen Çetinkaya, "Aziz şehitlerimiz yattıkları yerlerde şunu hissetmelidirler ki, temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk gençliği ve Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak muhafaza edilecektir. Bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, başta ebedi başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşları olmak üzere bu mücadeleye iştirak eden Türk ordusunun kahraman mensuplarını, onu tüm varlıklarıyla destekleyen aziz Türk ulusunu ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor,  ruhları şad olsun diyorum" dedi.

 

"DEĞİŞİMİNE DE BÜYÜK ETKİ ETMİŞTİR"

 

Çetinkaya'nın ardından konuşma gerçekleştiren Jandarma Astsubay Çavuş Ufuk Geliç, "Bugün Türk savaş tarihine altın harflerle yazılan Çanakkale Zaferi'nin 105'inci yıldönümünü kutlamanın ve mukaddes vatanımız için canlarını çekinmeden feda eden aziz şehitlerimizin Şehitler Günü'nü idrak etmenin büyük onurunu yaşamaktayız. Türk Milletinin elde ettiği bu zafer, sadece kazanılmış bir savaş olarak görülmemeli, etkileri ve sonuçları itibariyle neler götürülüp getirdiğine, iyi bakılmalıdır. Bilinmelidir ki; bu zafer kolay elde edilmemiş, Türk milletinin Anadolu'daki varlığının devamı bu savaşın kazanılması ile mümkün olmuştur. Çanakkale Savaşları, maneviyatın maddiyatı yendiği yer olma özelliği ile dünya tarihi üzerinde de büyük etkilere neden olmuş, asırlardır sömürülen ülkelerin bağımsızlık fikrinin kuvvetlenmesine yardımcı olmuştur. Çanakkale Zaferi, Türk milletinin kaderini olumlu yönde değiştirmekle kalmayıp, dünya milletlerinin düşünce yapısının değişimine de büyük etki etmiştir" dedi.

 

"KAHRAMANLIK DESTANIDIR"

 

Tarihimizdeki her savaşın, her muharebenin ayrı bir önemi ve bizim için manevi bir değeri vardır' diyen Geliç, "Fakat hepimiz tarafından görülebileceği üzere Çanakkale Savaşları, başlangıcı, gelişimi ve sonuçları ile dünyada mevcut başka milletler tarafından bile unutulmayan muharebe özelliği göstermiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Çanakkale Savaşları'nda özellikle Anafartalar civarında askerleriyle verdiği üstün mücadele ve 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı ve arkadaşlarının göstermiş olduğu kahramanlık, dünyada çok az milletin gösterebileceği bir kahramanlık destanıdır. Çanakkale Savaşları'nı benzersiz kılan işgalci devletlerin dönemin en muazzam savaş gemileri ve binlerce askeri ile boğazı kuşatıp arsızca saldırması değil, gökten yağmur gibi yağan ateşe göğsünü siper eden aziz Mehmetçiktir. Çanakkale'yi Çanakkale yapan bitmek tükenmeyen düşman mermilerinin sesi değil, yaralı düşman askerini sırtına alarak onu düşman mevzisine götürerek, işgalci askerlere insanlık dersi veren kahraman Mehmetçiktir. Çanakkale'yi Çanakkale yapan cepheye gönderdiği 'ya şehit ol, ya gazi' demek suretiyle, vatanın her bir karış toprağını evladının canından üstün tutan Türk analarıdır. Üzerinde yaşadığımız bu kutsal vatan topraklarını bizlere armağan eden milletimizin varlığının, birliğinin ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor şükranlarımı sunuyorum" dedi.

 

Haber/Faik Onur KAYA


0282 726 91 91
0282 747 65 10