Öztrak: "Milleti yeni bir OHAL'e hazırlamaya kimse kalkışmasın"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, gündeme ilişkin gerçekleştirdiği basın toplantısında "Salgının ülkemizde yayılma hızı açık olarak görülüyor.

Tekirdağ 27.03.2020 17:33:00 0
Öztrak:

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, dün CHP Genel Merkezi’nde koronavirüs salgınına karşı gerekli tedbirler alınarak gündeme dair bir basın basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ülkenin içinden geçtiği zor durumla ilgili sosyal, ekonomik ve toplumsal olarak yaşanan ve yaşanacak durumlar hakkında değerlendirme yapan CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, konuşmasının başında bu zor günlerde fedakarca çalışan başta sağlık emekçileri olmak üzere bu mücadeledeki binlerce isimsiz kahramana teşekkür etti.

“YAKIN TARİHİN EN CİDDİ KRİZİ”

Zor zamanlarda birbirine destek olmayı bilen bir millet olduğumuzu vurgulayan Faik Öztrak, bugün karşı karşıya kaldığımız Koronavirüs salgınından da toplumsal dayanışma, birlik ve beraberlik içinde çıkacağımızı söyledi. Açıklamasına Koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığı ile ilgili verileri açıklayarak devam eden Faik Öztrak, “Dünya yakın tarihinin en ciddi krizlerinden biriyle karşı karşıya. Korona salgını 199 ülke ve bölgeyi etkiliyor. Yerküre üzerinde yaklaşık 466 bin insan Covid-19 virüsüne yakalanmış durumda. Bu küresel salgında şu ana kadar 21 bin insan can verdi. Türkiye’de de salgından etkilenen yurttaşlarımızın sayısı hızla artıyor. Son verilere göre hastalığa yakalanan yurttaşlarımızın sayısı 3 bin 629’a,  hayatını kaybedenlerin sayısı 75’e ulaştı.” dedi.

AYRIŞTIRICI DİL KULLANILMAMALI

Ülkemizde salgın hızla yayılırken yetkililerin Koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin yaşını ve sağlık geçmişlerini öne alan yaklaşımları yanlış bulduklarını kaydeden Öztrak, “Bu hem ayrıştırıcı, hem de tehlikeli. Covid-19 veya bilinen adıyla Koronavirüsü genç, yaşlı, sağlıklı, sağlıksız ayrımı yapmıyor. 24. Dönem Amasya Milletvekilimiz Ramis Topal’ın gencecik yeğeninin kaybı bu gerçeği ortaya koydu. Son derece sağlıklı, genç bir kızımız yaşam mücadelesini kaybetti. Bu vesileyle, yaşamını yitiren kızımıza Allah’tan rahmet, ailesine ise başsağlığı diliyoruz.” diye konuştu.

“TEST SAYIMIZ SON DERECE YETERSİZ”

Yapılan tanı testlerinin azlığına dikkat çeken Öztrak, “İlk korona tanısının konduğu günden bu yana tam 16 gün geçti. Ve toplam test sayımız bugün 40 bini aştı, henüz aştı. Diğer ülkelerle mukayese edildiğinde, test sayımız son derece yetersiz. Almanya’da, 15 Mart itibariyle, 167 bin test yapılmış. Türkiye’de ise toplam test sayısı, 26 Mart itibariyle 40 bin. Güney Kore’de yapılan toplam test sayısı, 20 Mart itibariyle, 317 bin. Türkiye’de ise toplam test sayısı tekrar ediyorum 26 Mart itibariyle 40 bin. İtalya’da test sayısı, 20 Mart itibariyle, 207 bin. Türkiye’de ise test sayısı, 26 Mart itibariyle 40 bin. Rusya’da, 20 Mart itibariyle, 144 bin test yapılmış. Türkiye’de ise toplam test sayısı, tekrar ediyorum 26 Mart itibariyle 40 bin.” dedi.

“15 GÜNDE HASTA SAYIMIZ 3 BİN 629’A ULAŞTI”

Tarama ve tanı testleri ile ilgili eleştirilene Öztrak şöyle devam etti: “Yurtdışından tanı ve tarama kiti ithal edip duruyoruz. Burada bir plansızlık, bir tedbirsizlik olduğu açıkça ortada. Salgın sınırlarımızın içine girdikten sonra vaka sayıları ve kayıplarımız hızla artıyor. Diğer ülkeler kadar test yapamıyoruz, buna rağmen salgının diğer ülkelerden çok daha hızlı yayıldığını da görüyoruz. 15 günde hasta sayımız 3 bin 629’a ulaştı. Bizim 15 günde ulaştığımız hasta sayısına; Almanya 28. Günde ulaşmış. İtalya ise ki durumu son derece kritik, 20. günde ulaşmış. Bu salgınla mücadelede en kritik parametrenin salgının yayılma hızı olduğunu biliyoruz. Test sayıları arttıkça hastalığın ne kadar hızla yayıldığı da ortaya çıkıyor.”

“MÜCADELE STRATEJİMİZİ GÖZDEN GEÇİRMEMİZ GEREK”

Faik Öztrak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Bu hastalığa karşı elimizde güçlü bir koz var. O da hastalığa yakalanmamak” şeklinde yaptığı açıklamayı eleştirerek “Şu sıkıntılı günlerde milletimizi bir parça tebessüm ettirdi. Ancak bakanının ifadesinden yola çıkarsak, salgının yayılma hızı bu kozu iyi kullanamadığımızı açık seçik gösteriyor. Mücadele stratejimizi gözden geçirmemiz ve ilave tedbirler almamız gerektiği çok açık. Ancak bunu yaparken de hiç kimse selden kütük çalmaya kalkmasın. Sürekli “herkes kendi OHAL’ini ilan etsin” diyerek, milleti yeni bir OHAL’e hazırlamaya kimse kalkışmasın. Genel sağlık sebebiyle, mevcut mevzuat çerçevesinde, OHAL gerekli olmadan, OHAL’e ihtiyaç olmadan valilerimizin sokağa çıkma yasağı ilan etmesi mümkün. Hastalığın hızla yayıldığı illerimizde İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisleri ve Valiler pekâlâ sokağa çıkma yasağı OHAL olmadan ilan edebilirler. Tekrarlıyoruz: Millet can derdindeyken, kimse kasaplığa soyunup et derdine düşmesin. Yeni bir OHAL’i kimse aklından dahi geçirmesin.” dedi.

“SALGINDAN SONRA HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK”

“21. yüzyılın şu ana kadarki en büyük finansal, ekonomik ve sosyal krizini yaşıyoruz.” diyerek yaşanan küresel sağlık krizini değerlendiren Öztrak, “Olağanüstü olaylar, olağanüstü değişimleri ve dönüşümleri de beraberinde getirir. Korona salgınından sonra dünyada hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Salgın; ekonomik, sosyal, siyasal pek çok önemli sonuç doğuracak. Kuşkusuz kısa vadede tüm dünyanın önceliği can kayıplarını hafifletmek, bu salgını bitirmek olacak. Ancak orta, uzun vadede hâkim düzenin model ve politikaları artık sorgulanacak. Bunları doğru okuyabilen, insanların ihtiyaçlarına cevap verecek yeni siyasete ve değişime hazır olan ülkeler yeni krizleri daha güçlü bir biçimde karşılayabilecekler.” şeklinde konuştu

“ÇİFTÇİNİN BORÇLARININ 1 YIL FAİZSİZ ERTELENMESİ GEREKİYOR”

Bu salgınla beraber; artık dünyada hiçbir aileyi geride bırakmayacak güçlü bir yardım sisteminin öneminin kavrandığına dikkat çeken Öztrak sözlerini şöyle sürdürdü: “ Ülkemizde de bunu gördük. Sağlık, eğitim gibi hizmetlerin kamusal bir hizmet olduğunu ve tüm yurttaşlarımızın bu hizmetlerden aynı ölçüde yararlanmasının önemini bir defa daha fark ettik. Türkiye’nin tarımda kendi kendine yeterliliğinin ve gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğu gerçeğiyle yüzleştik. Kendi şeker pancarımızı, nohudumuzu, mercimeğimizi, fasulyemizi üretmenin ne kadar önemli olduğunu bir kere daha anladık. Bu çerçevede, özellikle bu yıl çiftçimizin ekimi ve dikimi zamanında yapması, tohumunu, gübresini, ilacını zamanında atması, harmanı zamanında kaldırması son derece önemli. Diğer taraftan tarımda mevsimlik işçilerin yerlerine ulaşması ve bulundukları yerlerde sağlık koşullarının sağlanması da ayrı bir önem taşıyor. Çiftçilerimizin borçlarının 1 yıl süreyle faizsiz ertelenmesi gerekiyor. Çiftçi ekim-dikim-hasat yaparken borcu harcı düşünmemeli. Salgınla mücadelede gıda güvenliği en az diğer tedbirler kadar büyük önem taşıyor. Bütün dünyada bu konuya önem veriyor.”

“YENİ BİR İŞSİZLİK DALGASINI KALDIRAMAYIZ”

Ülkemizde yaşanan salgın nedeniyle birçok sektörün etkilendiğini ifade eden Öztrak, “Seyahat ve tur hizmetleri, konaklama ve yiyecek, havayolu taşımacılığı, karayolu taşımacılığı, kültürel hizmetler, perakende ticaret başta olmak üzere pek çok hizmet sektöründe üretim ve dolayısıyla iş kayıpları yaşandığı ve yaşanacağı anlaşılıyor. Şu anda ülkemizde 1 yıl ve daha uzun süredir işsiz kalan yurttaşlarımızın sayısı 1 milyonu aşmış durumda. Her 100 işsizden 24’ü bir yıl veya daha uzun süredir işsiz. Böyle bir ortamda Türkiye’nin yeni bir işsizlik dalgasını ekonomik ve sosyal olarak hazmetmesi son derece zor.” dedi.

“EN BÜYÜK VİRÜSÜN RANT VE YANDAŞ KAYIRMA VİRÜSÜ”

“Kaynaklar rant ve gösteriş için çarçur edilmeye devam ediyor.” diyerek  yapılan Kanal İstanbul ihalesini eleştiren Öztrak, “Bir yanda milyonlarca insanımızın sağlığı, aşı, işi tehlikedeyken, diğer yanda bir avuç yandaşa rant dağıtmak için İstanbul Kanalı ihalelerine çıkılıyor. Millet can derdinde, onlar rant derdinde. Ulaştırma Bakanı çıkmış Türkiye Cumhuriyeti salgınla mücadele ederken üretim ve yatırım yapacak güçte olduğunu gösterecekmiş. İyi de bu güç neden hep rantiyeden ve yandaştan yana çalışıyor? Neden muhtaçlara gitmiyor? Oldukça yüksek bir meblağdan bahsediyoruz. Ülkemizin geleceğini kemiren en büyük virüsün rant ve yandaş kayırma virüsü olduğu bir kez daha açıkça görülüyor.” şeklinde konuştu.

Haber/ Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10