Başkan Pehlivan Koronavirüs hakkında 9 maddelik teklifi açıkladı

Saadet Partisi (SP) Tekirdağ İl Başkanı Feti Pehlivan Koronavirüs ile alakalı sorunlar ve çözümleri konusunda 9 maddeden oluşan teklifi gündeme getirdiği bir basın açıklaması yaptı.

Tekirdağ 29.03.2020 16:06:00 0
Başkan Pehlivan Koronavirüs hakkında 9 maddelik teklifi açıkladı

Küresel sağlık krizine dönüşen Koronavirüs salgını ile ülkemizde şu ana kadar açıklanan tedbirleri ve destek paketlerini gerekli gördüklerini ve desteklediklerini belirten Saadet Partisi Tekirdağ İl Başkanı Feti Pehlivan, bu konudaki tedbirleri yeterli bulmadıklarını ifade ederek virüs salgını ile ilgili hazırladıkları maddeleri açıklayarak bir an evvel yürürlüğe konulmasını teklif etti.

 

“83 MİLYON KİŞİYE 1000’ER TL YARDIM YAPILMALI”

 

Saadet Partisi olarak hazırladıkları 9 maddelik önergedeki maddeleri açıklayan İl Başkanı Feti Pehlivan, “Bu süreçte kimse mağduriyet yaşamamalı; 83 milyon kişiye 1000’er TL nakdi yardım yapılmalıdır” dedi. Açıklamasını sürdüren Başkan Feti Pehlivan, “Krizden en çok etkilenen kesim olan; yoksul insanlarımız, asgari ücretliler, işsiz kalanlar, iş yerini kapatıp evinde oturmak zorunda kalan küçük esnafımız başta olmak üzere, salgın nedeniyle zor günler yaşayan vatandaşlarımıza, gelir düzeylerine bakılmaksızın ivedi şekilde her TC kimlikli kişiye sağlık, kira ve beslenme harcamaları için 1000 TL nakdi destek sağlanmalıdır. Şüphesiz bu 1000 TL'ye ihtiyacı olmayan insanlarımız da vardır; ancak ekonomiyi canlı tutmak için bu yardımlar her bir vatandaşımıza ulaştırılmalı, ihtiyacı olmayanlar da bu parayı kiracısına, işçisine ya da bu krizi atlatmak için oluşturulan fonlara destek olarak kendince uygun gördüğü şekilde değerlendirebilmelidir.”şeklinde konuştu.

“TARIM BİR MİLLİ GÜVENLİK MESELESİDİR”

“Tarım Bir Milli Güvenlik Meselesidir; Asla İhmal Edilmemelidir” diyerek ikinci maddeyi açıklayan Saadet Partisi Tekirdağ İl Başkanı Feti Pehlivan, “Tarıma gerekli destek verilmeli bu rakam en aşağı bugün 40-45 milyar lira etmektedir. Çiftçilerimizin kredi borç ödemeleri ertelenmeli, kredi vadeleri makul düzeye yükseltilmeli ve faizsiz şekilde yeniden yapılandırılmalıdır. Krizin daha hafif hasarla atlatılması için özellikle tarımsal üretimin ve gıda endüstrisinin tam kapasite çalışması gerekmektedir. Bu nedenle; çiftçilerimize topraklarını ekme konusunda tohum, gübre, yakıt ve ilaç desteği yapılmalı, ekilmeyen arazilerin ekimi sağlanarak tarımsal üretim teşvik edilmelidir.” dedi.

 

“MİLLİ TARIM STRATEJİSİ BELİRLENMELİDİR”

 

Gıda ithalatına acilen son verilmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Feti Pehlivan, çiftçilerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini ve yerli üretim için seferberlik ilan edilmesi gerektiğini kaydetti. Sözlerini sürdüren Feti Pehlivan, “Biz 7 milyon ton buğday ithal ediyoruz ama topraklarımızın yüzde 10’u ithal edilmiyor, pancar üretimi durdu çünkü şeker fabrikalarımız kapatıldı. Bunları dikkate alarak bir seferberlik ilan edilmelidir. Tarım politikalarını yeniden düzenleyerek, tarımda bir 'Milli Tarım Stratejisi' belirlenmelidir. Bahar mevsimine girdik, sebze, tahıl gibi ürünlerde bölgesel planlamalar yapılmalı ekilmeyen arazi kalmamalıdır. Yerli üretim için en ciddi tedbirler alınmalıdır.” diye konuştu.

“HAYAT EVE SIĞAR; FAKAT FATURALAR SIĞMIYOR”

Salgının yayılma hızını azaltmak için başlatılan “Hayat Eve Sığar” kampanyasına “Hayat Eve Sığar; Fakat Faturalar Sığmıyor” ifadesi ile eleştiride bulunan Feti Pehlivan, insanların evinde kalmasının ısrarla tavsiye edildiği bu dönemde, vatandaşların su, elektrik, doğalgaz, internet ve telefonlarının asla kesilmemesi gerektiğini ve fatura, kredi, kredi kartı borçlarının faizsiz olarak ötelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu süreçte doğalgaz, su, elektrik ve iletişim hizmetlerinde vergilerin sıfırlanmasını öneren Feti Pehlivan, “Söz konusu hizmetlerin Mart, Nisan, Mayıs ayı faturaları kesinlikle ertelenmeli; tahsilâtları ise daha sonraki dönemlere eşit bir şekilde dağıtılmalıdır. Gençlerimizin Öğrenim Kredi borçları ertelenmelidir. İşini kaybeden, iş yerini açamayan ve bu nedenle ciddi gelir kaybına uğrayanların konut kredi ödemeleri ve TOKİ ödemeleri belli bir dönem ertelenmelidir.” dedi.

 

“EKONOMİ KURULU OLUŞTURULMALI”

 

Sağlık tedbirleri için oluşturulan Bilim Kurulu benzeri bir yapılanmaya gidilerek uzman kişilerden müteşekkil bir 'Ekonomi Kurulu' oluşturulması gerektiğini belirten Pehlivan, ekonomi kurulunun altında sektör sektör ayrı grupların oluşturulmasına da ihtiyaç olduğuna değindi. Ayrıca Odaların temsilcilerinden oluşan bir kurula da ihtiyaç olduğunu söyleyen Pehlivan, “Kamuda topyekün tasarruf dönemi başlatılmalıdır. Klasik bütçe mantığı terk edilmelidir, klasik bütçe mantığı ile bugün kü meselelerin çözümü mümkün değildir. Vergi indirim, teşvik ve ertelemelerinin yapıldığı bu dönemde kaçınılması gerekli en önemli husus israftır. Acilen tasarruf tedbirleri ilan edilmeli, tarım ve sağlık dışındaki her alanda tasarruf en üst düzeye çıkarılmalıdır.” diye konuştu.

 

“ÖNCE SAĞLIK ANLAYIŞI İLE HAREKET ETMELİYİZ”

 

Bu süreçte ''Önce Sağlık'' anlayışı ile hareket edilmesi gerektiğine dikkat çeken Pehlivan, “Salgınla mücadelede hızlı teşhis/hızlı müdahale için tanı kitleri acilen yaygınlaştırılmalıdır. Bir gayrete şahit oluyoruz ama yeterli olduğunu söylemeyiz. Tehlikeye en çok maruz kalan sağlık çalışanlarımızın koruyucu ekipman ve ihtiyaçları eksiksiz karşılanmalıdır. Sağlık çalışanlarımız kendi hayatlarını tehlikeye atarak bu mücadeleyi verirken onların sağlığı için tedbir almamak onlara karşı yapılacak en önemli hatadır. Bu salgın sürecinde sağlık çalışanlarımızda oluşabilecek kalıcı hasarlar 'iş kazası' olarak sayılmalı ve sağlık çalışanlarımızın mesleki sigorta kapsamı genişletilerek, COVİD-19 da bu kapsama alınmalıdır.” dedi.

 

“ÜCRETLİ ÖĞRETMENLERİMİZİN MAAŞLARI ÖDENMELİDİR”

 

Pehlivan diğer maddeleri ise şöyle açıkladı: “Belediyelere ek kaynaklar aktarılmalıdır. Özel eğitim kurumların her kademesinde çalışanlar ve veliler ekonomik yönden mağdur edilmemeli, gerekli destekler sağlanmalıdır. Ücretli Öğretmenlerimiz ihmal edilmemelidir. Girdikleri ders başına ücret alan ve okulların tatil edilmesi ile büyük bir mağduriyet yaşayan 'ücretli öğretmenlerimizin maaşları, derslere giriyormuş gibi ödenmeye devam edilmelidir. Bunun için devlet gerekli tedbirleri almalı, gerekli imkanları tahsis etmelidir.”

Haber/ Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10