Dönmez: İstanbul'u 8 yıllık bir kaos bekliyor

CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, Kanal İstanbul Projesi hakkında yaptığı yazılı açıklamada "Tüm dünya Koronavirüs ile uğraşırken AKP iktidarının derdi Kanal İstanbul

1.04.2020 19:43:00 0
Dönmez: İstanbul

CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, açıklamasında Kanal İstanbul Projesi’nin sadece İstanbul’u değil Trakya’yı da olumsuz etkileyeceğine dikkat çekti. İlçe Başkanı Dönmez açıklamasında “Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi başkanına göre; her şey yolunda gitse bile 100 yıllık bir proje için İstanbul’un altı üstüne getirilecek kent, öngörülen ve öngörülemeyen ekolojik yok oluşa sürüklenecek. Raporlara göre projenin inşaat çalışmalarının 4 yılı kazı olmak üzere, toplam 7 yılda tamamlanacağı öngörülüyor. AKP’li Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan projenin birkaç yıl içerisinde maliyetini çıkaracağını iddia ediyor. Ancak hepimizin bildiği gibi daha önce geçiş garantisi verilerek yapılan köprüler, uçuş garantisi verilerek yapılan hava limanı, yatış garantisi verilerek yapılan şehir hastaneleri projeleri nasıl halka fatura edildiyse Kanal İstanbul projesinin de farklı olmayacağı ortadır.” dedi.

 

“İSTANBUL’U DEĞİL, TRAKYA’YI DA OLUMSUZ ETKİLEYECEK”

 

Kanal İstanbul’un özellikle su kaynaklarını tehdit ettiğine vurgu yapan Başkan Dönmez, bu proje ile İstanbul’un su kaynaklarının yok olma ihtimaline karşın Melen veya başka illerin su kaynaklarının çözüm olarak görüldüğünü belirtti.  Kanaldan sızacak tuzlu suyun yeraltı su kaynaklarını da olumsuz etkileyeceğinin açıkça görüldüğünü ifade eden Dönmez, “Bununla Kırklareli yer altı su kaynaklarının da tuzlanacağı dolayısı ile bu projenin sadece İstanbul’u değil, Trakya’yı da olumsuz etkileyeceği belirtilmektedir. İstanbul’un Trakya yakasında yeni yapılaşma ve nüfus artışı İstanbul ile sınırlı kalmayacak şekilde büyük bir etki yaratacaktır. İstanbul dışındaki Trakya’da bir yandan sanayi tesislerinin artışı- transferi- doğal varlıkları tehdit eden bir etki yaratırken, sanayileşme ve nüfus artışı ile artacak su ihtiyacı Ergene Havzasını ve tüm canlıları gereksindikleri sudan yoksun bırakacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

“BUGÜN EMPERYALİZM KENDİ KAZDIĞI KUYUYA DÜŞMÜŞTÜR”

 

“Kanal İstanbul ihalesinin bu dönemde yapılması çok uygun düşmüştür!” diyen İlçe Başkanı Ayfer Dönmez bu konudaki eleştirilerine şöyle devam etti: “Dünya tarihi incelendiğinde Süveyş Kanalı kolera salgını zamanında, Panama Kanalı veba salgını döneminde yapılmış olup çok sayın devlet büyüklerimize yol gösterici olmuştur. Salgın konusundaki bu aymazlık sürdükçe belki kırk yılda bir hesap kitap bilmeyen gemi sahipleri o kanaldan geçecektir. Ancak İstanbul’da onları görecek ne kadar insan kalacaktır. Olsa olsa o zamana kadar saraylarında karantina lüksü yaşayanlar kanal manzarasının tadına erişebilirler. Ama biliyoruz ki bazıları için insanın zerre kadar değeri yoktur. Bugün emperyalizm kendi kazdığı kuyuya düşmüştür. Milyar dolarlar Eurolar bir hastalığın üstesinden gelememektedir. Hal böyle iken emperyalizmin kopmaz bir parçası olan ve gözü yandaşlarına rant yaratmaktan başka bir şey görmeyen tek adam rejiminin salgınla, insanla ilişkisi olmaması çok doğal karşılanmalıdır. Bizler; KANAL İSTANBUL’A HAYIR DİYORUZ.”

Haber/ Duygu KÖSEOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10