İlhami Özcan Aygun'dan İran İtirazı !

CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 30 Mart 2020 tarihindeki Ulusa Sesleniş konuşmasındaki "Hububat ve sebze başta olmak üzere hemen hemen tüm tarı

Tekirdağ 5.04.2020 14:20:00 0
İlhami Özcan Aygun

Aygun, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İran İslam Cumhuriyeti’nden karpuz ithal etmek için harekete geçtiğini ve 26 Mart 2020 tarihinde Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’ne görüş sorduğunu anlattı. Sağlık Bakanlığı’nın bu ithalata onay verdiğini anlatan Aygun, “Alınan karar üzüntü vericidir” diye tepki gösterdi. Aygun, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kara’nın, “Bugün için geçerli olan bilgiler çerçevesinde taze bitkisel ürünlerin tüketimi ile koronovirüs bulaşı beklenmemektedir. Ürünün tüketim öncesi sanitasyon tedbirlerinin sağlanması halinde ithalatı uygundur” yanıtı verdiğine işaret etti.

HALK SAĞLIĞI RİSKİ

Aygun, Sağlık Bakanlığı’nın yanıtında temkinli bir dil kullanılarak, “Bugün için geçerli olan bilgiler çerçevesinde” notu düşüldüğüne işaret ederek, “Esasında kendileri de tam emin değiller. Tüketim öncesi sanitasjyon yani gıdada hijyenin sağlanması koşulu konulmuştur. Sanitasyon, bir gıda ürününün üretiminden depolanması ve tüketiciye ulaştırılmasına kadar olan geniş bir evreyi kapsar ve standartları yönetmelikle bellidir. İran gibi Covid-19 virüsünün en üst seviyede olduğu bir ülkeden yapılacak ithalat sırasında virüsün taşınma riski yüksektir. Böyle bir karar alınması Türk halk sağlığı açısından uygun değildir” dedi.

"KARPUZ HASATI YAKINDA BAŞLAYACAK"

Adana’da karpuz hasadının yakında başlayacağına işaret eden Aygun, “Tarım Bakanlığı, koronovirüse karşı kısa, orta ve uzun vadeli planlar yaparak Türk tarımını nasıl yükselteceğine kafa yormak yerine sürekli ithalata kafa yormaktadır. Pirinç, melas, ayçiçeği yağı derken sıra karpuza geldi. Bakanlık bu anlayışı ile hem üretimden çekilmeye başlayan Türk çiftçisini iyice tarımdan soğutmakta hem de Türk tarımını öldürmektedir. İran’dan karpuz ithal etmek Adana’daki üreticiyi ezmektir” diye tepki gösterdi. Aygun, Irak ve İran’a giden tırların boş dönmesi gerekirken karpuzlarla döndüğü ve Adana’daki bazı tezgâhlarda satışa sunulduğu yönünde duyumlar da aldıklarını vurgulayarak, “Kapılardaki önemlerin daha sıkı alınıp, yasa dışı bu girişlere izin verilmemesi gerekir” uyarısını yaptı.

Haber/Cengizhan KÜPELİOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10