Aygun: Tarım Bakanlığı da veteriner hekim sayısını arttırsın

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Kovid-19 salgınına karşı Türkiye'nin yürüttüğü aşı, ilaç ve serum çalışmalarının ilk adımı olan SARS-COV-2 v

Tekirdağ 10.04.2020 14:49:00 0
Aygun: Tarım Bakanlığı da veteriner hekim sayısını arttırsın

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, hayvandan insana bulaşan virüslerin mutasyon geçirdiği bir döneme girildiğine dikkat çekerek, “İnsan sağlığına bütüncül bakmak için veteriner hekimlerin bilgi birikimi ve deneyiminden mutlaka yararlanılmalıdır. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Fakültesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz’ün Bilim Kurulu’ndaki varlığı önemlidir ama başka öğretim üyeleri de olmalıdır” dedi.

"FAKÜLTELERİN AĞIRLIĞINI ARTIRMALIYIZ"

Aygun, dünyada etkinlik kazanan pek çok virüsün hayvandan insana geçerek ölümcül hastalıklar yaratmaya başladığına işaret etti. Ülkemizde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi, kuduz, AIDS, MERS, SARS gibi hastalıklara vurgu yapan Aygun, “Dünyada 200’ün üzerindeki hastalığın hayvandan insana bulaştığı bilinmektedir.  Artık virüs bilimi, veteriner hekim olmadan ilerleme sağlayamaz. Bu gerçekler ışığında eğitim sistemimizi yeni döneme uyarlamalı. Veteriner Fakültelerinin ağırlığını arttırmalıyız” açıklamasında bulundu.

"DOĞRUDAN ETKİLEMEKTEDİR"

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Müdürü George Gao, Almanya Robert Koch Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. LotherWieler ve ABD Pandemi Kurulu Başkanı Prof. Dr. GaryWhittaker’in  VeterinerHekim olduğunu belirten CHP Vekili Aygun, “Tüm Veteriner Fakültelerinde viroloji ana bilim dalları bulunmaktadır”diye konuştu.  MERS’in develerden insanlara bulaşması konusunda önemli çalışmalar yapan ve Bliim Kurulu’nda yer alan Prof. Dr Mustafa Hasöksüz’ün yaptığı bilimsel çalışmaların önemine işaret eden Aygun, “Hayvan sürüsü sağlığından sokak hayvanlarına, şehirlerdeki zararlılardan gıda sağlığına kadar herşey insan sağlığını doğrudan etkilemektedir. Bu anlamda halk sağlığı çalışmalarına veteriner hekimler de mutlaka dahil edilmelidir” diye konuştu.

Haber/Melek ELMA


0282 726 91 91
0282 747 65 10