Bakanlıktan Ramazan genelgesi

Ramazan ayı bu sene dünyayı etkileyen ve küresel sağlık krizine dönüşen koronavirüs salgını ile mücadele ettiğimiz bu zor sürece denk geldi. İçişleri Bakanlığı salgınla ilgili tedbirler kap

22.04.2020 09:42:00 0
Bakanlıktan Ramazan genelgesi

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliğine gönderdiği 'Ramazan Tedbirleri' konulu genelgede, koronavirüs salgınının, halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliği ve kişiler arası teması azaltarak sosyal izolasyonun mutlak şekilde sağlanması gerektiğine dikkat çekildi. Aksi hallerde virüsün yayılımının hızlanması, vaka sayısı ile tedavi gereksiniminin artması, vatandaşların hayatlarını kaybetme riskini yükselterek toplum sağlığı ve kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına sebep olacağının altı çizildi.

 

MEZARLIK ZİYARETLERİNİN KONTROLLÜ OLARAK YAPILACAK

 

Genelgede Ramazan ayı boyunca uygulanacak tedbirler şöyle sıralandı: “Vatandaşların toplu katılım gösterdiği iftar, sahur gibi kalabalık grupları bir araya getiren her türlü etkinliğe ve iftar çadırlarına müsaade edilmeyecek. Özellikle iftar ve sahur vakitleri arasında vatandaşların dışarıya çıkıp, sosyal mesafe kuralını çiğnememesi için gerekli tüm tedbirler alınacak. İftar ve sahur vakitleri arasında vatandaşların yoğun olarak kullandığı veya kullanabileceği caddeler kapatılacak. Ayrıca, Ramazan ayı boyunca türbe ziyaretleri de kısıtlanacak. Mezarlık ziyaretlerinin kontrollü olarak yapılabilmesi için mezarlıklara giriş ve çıkışlar ayrı olarak planlanacak. Arife günü ile bayram günlerinde mezarlık ziyaretlerinde ateş ölçümü yapılacak, sosyal mesafe kuralı ve maske kullanımına ilişkin kontrollere ağırlık verilecek.”

 

RAMAZAN DAVULCULARINA KORONA TEDBİRİ

 

Ramazan ayının simgelerinden Ramazan davulcuları hakkında da alınan kararlar ise şöyle : “Ramazan davulcuları, bahşiş almak adına evleri kapı kapı gezmeyecek. Davulcuların bahşişleri vatandaşlar yerine, yerel yönetimlerce karşılanacak. Aksi takdirde Ramazan davulcularının tek tek vatandaşlardan bahşiş toplamasına müsaade edilmeyecek ve faaliyetlerine izin verilmeyecek.”

 

PİDE KUYRUKLARINI ÖNLEMEK İÇİN DÜZENLEME

 

Ramazan ayının vazgeçilmezi olan pidelerin satışı sırasında oluşabilecek kuyrukların önüne geçmek için de genelgeyle bir takım kararlar alındı. Bu kapsamda Ramazan boyunca iftar saati ve hemen öncesinde oluşabilecek pide kuyruklarının oluşturacağı yoğunluk nedeniyle fırınlardaki pide ve ekmek üretimi ile özel siparişler, iftardan 2 saat önce sonlandırılacak.

 

TOPLU TAŞIMA SEFERLERİ ARTTIRILACAK

 

Genelgede, iftar vakitlerinin öncesinde oluşabilecek trafik yoğunluğunu önlemek amacıyla iftar saatinin en az 3 saat öncesinden itibaren belediyeler ile gerekli koordinasyon sağlanarak toplu taşımada kullanılan araç ve sefer sayısının arttırılmasının sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, Ramazan ayı ve Ramazan Bayramı'nı fırsat bilerek fahiş fiyat uygulaması yapan firma ve işletmelere yönelik denetimler arttırılacak. Gerekli adli ve idari işlemler ivedilikle yapılacak.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10