Yasağa uymayarak tarlalardan geçen sürücüler Ekili ürünlere zarar verdi

Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında 30 ilde şehirlerarası giriş çıkışlara kısıtlama getirilmişti. Bunun üzerine jandarma ekiplerinin Tekirdağ'Ä?

28.04.2020 12:53:00 0
Yasağa uymayarak tarlalardan geçen sürücüler Ekili ürünlere zarar verdi

İstanbul'un Tekirdağ’a sınırı olan Silivri ilçesi Gümüşyaka Mahallesi'ne giden tüm ara yollar, jandarma ekiplerince iş makinesiyle toprak yığını dökülerek kapatıldı. Tekirdağ'a gelmek isteyenler, kontrol noktaları ve jandarmanın kapattığı yollardan geçemeyince, ekili tarlalardan araçlarıyla geçmeye başladı. Çiftçilerin traktörlerini kullandığı bölgeler ile tarla içinde yeni yol yaparak buradan geçenler, ekili alanları büyük zarar verdi. Araçların tarlalarına her geçen daha fazla zarar verdiğini gören üreticiler de bu araçların geçtiği yolları kazıp, çukurlar açtı. Tarlalardan geçen araçlarda da hasar olduğu ve bazı araçların kopan parçalarının tarlalarda kaldığı görüldü.

 

BÖLGEYİ İYİ BİLEN KİŞİLERİN TARLALARDAN GEÇİYOR

 

Ekili tarlasındaki ürüne büyük zarar verildiğini ifade eden çiftçilerden Fikret Altınkaynak, şehirlerarası giriş çıkışların kapatılmasının ardından sürücülerin tarlalardaki yolları kullanmaya başladığını belirtti. Jandarmanın ara yolları kapatmasının ardından yazlıkçıların, ve bölgeyi iyi bilen kişilerin tarlalardan geçmeye çalıştığını aktaran çiftçi Altınkaynak,  bu durumun önüne geçebilmek amacıyla kendi traktörleri ve imkanları ile tarlaları sürdüklerini dile getirdi.

 

BİR DÜNYA ZARARIMIZ VAR

 

“Biz sürdük, ertesi gün çapa kürek ellerinde düzleyip, geçtiler.” diyen Altınkaynak, “Biz günlerdir ne yapacağımızı şaşırdık. Kepçe getirdik, kazma kürekle geldik, traktörlerle geldik halen bu işin üstesinden gelemedik. Bu işin sonu nereye gidecek? Bir dünya zararımız var. Burası benim tarlamın içinde, ilaç ve gübre atmak için bıraktığım iz. Biz ölçülü ekiyoruz bu tarlaları. Adam bunu yol zannedip, giriyor tarlaya. Tarladan geçenler 'yolumu kaybettim', 'anneme, babama erzak getiriyorum' ya da 'yol burası ben buradan geçerim sen beni engelleyemezsin' diyor. Başımızın belaya girmesi de an meselesi. Bizim zararımız ne olacak, yazık günah değil mi. Zaten kuraklık var. Bir de üstüne üstlük bu insanlar bize böyle zarar verirse, biz bu işin altından nasıl kalkacağız" şeklinde konuştu.

 

“BİZ BU İŞİN ÜSTESİNDEN NASIL GELECEĞİZ”

 

Koronavirüs salgınından dolayı herkesin canının yandığını belirterek “Benim en az 5-6 dönüm zararım var” dedi. Altınkaynak, ''Her gün insanlar ölüyor, yazık günah değil mi. Biz de bu malımızı çıkartamazsak seneye ne yiyeceğiz. Sen bugün bir Tekirdağ'a geçmek için benim malımı çiğniyorsun, bana zarar veriyorsun. Biz bu işin üstesinden nasıl geleceğiz. Benim en az 5-6 dönüm zararım var. Bu da 3-4 ton buğday demek. Bu mala yazık günah, artık bir iki ay sonra biçilecek. Bunun cezası ne olacak?” şeklinde açıklamasıyla yaşadığı zararı anlattı.

 

“HERKES DUYARLI OLSUN”

 

Tarlalardan geçenlerin hem araçlarına hem de tarlalara zarar verdiğini kaydeden çiftçilerden Levent Duran ise konuşmasında yaşanılan olaya tepkisini gösterdi. “Burası İstanbul-Tekirdağ il sınırı. Görüyorsunuz araçların parçalarını, geçerken kopmuş.” diyen Duran , “Kendi mallarına da zarar veriyorlar. Burası ekili bir ayçiçeği tarlası, araç izleri var. Geçmek için buralara zarar veriyorlar. Benim vatandaştan bir çiftçi olarak isteğim var. Devletin vermiş olduğu kanuna, nizama uysunlar. Televizyon seyrediyorlar bakın bunlar bir milli servet. Biz bu tarlaları biçeceğiz. Bunlar unumuz olacak, yağımız olacak. Herkes duyarlı olsun" sözleri ile vatandaşlara duyarlı olmaları konuşunda seslendi.

 

Haber/Melek ELMA


0282 726 91 91
0282 747 65 10