Küçük esnaf dar boğazda

Başta kafe, restoran, kahvehane, mağaza, kuaförler olmak üzere yaklaşık bir buçuk aydır kepenkleri kapalı olan esnaflar, ekonomik açıdan dar boğaza düştü. Salgınla mücadele kapsamında açıklanan E

Çerkezköy 3.05.2020 17:19:00 0
 Küçük esnaf dar boğazda

T

üm dünyada olduğu gibi ülkemizde de koronavirüs salgını ile mücadele edilen bu süreçte Çerkezköy esnafının, yaşadığı sıkıntıları ve ekonomik kayıplarının neler olduğunu kendilerinden dinledik. Esnaflar, ne zaman biteceğinin öngörülemediği bu salgın sürecinde geleceğe dair ekonomik ve sosyal hayat anlamında neler düşündüklerini anlattı. 140’tan fazla ülkede görülen yeni tip koronavirüs (Covid 19) salgını ülkemizde de hayatı olumsuz etkiliyor. Salgın ile mücadele kapsamında ilgili bakanlıkların aldığı tedbirler ile kepenk kapatan esnaflar büyük sıkıntılar yaşıyor. 

 

“GIDA SEKTÖRÜ DİĞER SEKTÖRLER KADAR ETKİLENMEDİ”

 

Çerkezköy’de faaliyet gösteren Doğa Peynircilik ve Kahvaltılık Ürünleri sahibi Yusuf Avşar, koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirler ve uygulanan sokağa çıkma kısıtlamalarının esnafa yansımalarını değerlendirdi. Koronavirüs salgını nedeniyle esnafın ekonomik kayıpları var mı sorusunu “Haliyle var tabi. Yine de ayakta duruyoruz” diye cevaplayan Yusuf Avşar, bu süreçte gözlemlediklerini şöyle anlattı: “Sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı günlerin öncesi ve sonrasında yoğunluk yaşanıyor. Ancak 1-3 Mayıs tarihleri arasında uygulanan kısıtlamanın ilk gününde saat 14.00’a kadar açıktık. Çerkezköylüler evlerinden çıkmadı. Tabi Ramazan ayının da etkisi olabilir. Bu nedenle kısıtlamanın olduğu ilk gün de aşırı bir yoğunluk yaşanmadı sakin geçti.” şeklinde konuştu. 10 yıldır Çerkezköy’de esnaflık yaptığını dile getiren Avşar, bu salgın sürecinde gıda sektörünün diğer sektörler kadar etkilenmediğini ifade ederek “Salgının bizim gibi dükkanların olduğu gıda sektörüne artısı oldu eksisi olmadı diyebiliriz. Ancak mağazacılık, kafe, restoran ve bu süreçte kapalı olan diğer esnaflara çok fazla sıkıntısı oldu.” dedi.

 

“TARIM FİRMASI OLMAMIZA RAĞMEN SATIŞLARDA DÜŞÜŞ VAR”

 

Ata Tarım ve Peyzaj firmasının satış ve pazarlama işlerini yürüten Ziraat Mühendisi İlker Öztürk, koronavirüs salgını ile tarım firması olmalarına rağmen satışlarda düşüş yaşandığını ve salgın süreci uzun sürerse küçük esnafın ekonomik anlamda büyük sıkıntılar yaşayacağını ifade etti. Firmanın Çerkezköy'de 5 yıldır tarım ve zirai ilaç satışında, organize sanayi bölgesinde ki fabrikalar ve çiftçilere hizmet verdiğini belirten Ziraat Mühendisi İlker Öztürk, koronavirüs salgını nedeniyle çalıştığı firmanın yaşadığı ekonomik sıkıntıları hakkında "Koronavirüs başladıktan sonra bizi en çok etkileyen birinci durum sokağa çıkma yasakları oldu. İkincisi ise insanların bu durumu yönetememesi; sosyal mesafeyi koruyamıyor olması en başta geliyor. Firmamızda koronavirüse karşı bir çok önlem aldık. Sürekli maske ve eldivenle çalışıyoruz. Onun dışında bir giriş kapısına şerit çektik ama bu da insanları durdurmadı. Sürekli sosyal mesafeyi ihlal ediyorlar." dedi.

 

 "BU SÜREÇTE İŞVERENİMİZ VE ÇALIŞANLAR OLARAK ZORLANIYORUZ"

 

Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan haritadan Çerkezköy'deki koronavirüs vaka yoğunluğunu takip ettiğini belirten Ziraat Mühendisi İlker Öztürk, "Bu haritadan koronavirüs salgının yoğunluğuna baktığımızda bizim olduğumuz bölgede özellikli Kumlu Geçit bölgesi çok yoğun görünüyor. Yoğun koronavirüs vakası olan bölgede işlerimizi yürütmeye çalışıyoruz. Bu noktada işverenimiz ve çalışanlar olarak biz de zorlanıyoruz. Bu süreçte çalışma saatlerimizde bir değişikliğe gitmedik. 08.00-18.00 saatleri arasında çalışıyoruz. Zirai ilaç bayisi olduğumuz ve çiftçilere hizmet verdiğimiz için hafta sonları da çalışıyoruz." diye konuştu.

 

"EKİM DÖNEMİ İLE ÇAKIŞMASININ DEZAVANTAJLARINI YAŞIYORUZ"

 

Koronavirüs salgınına rağmen "Çiftçilerimiz de bu dönemde ekimlerine devam ediyor" diyen Ziraat Mühendisi İlker Öztürk, bir tarım firması olarak ekim dönemi ile salgının çakışmış olmasının dezavantajlarını yaşadıklarını vurguladı. Bu süreçte işverenin kendisini maddi olarak garantiye alamadığı için salgına rağmen çalışmak durumunda kaldıklarını dile getiren Ziraat Mühendisi Öztürk, "Burada çalışmak zorunda kalmamızın en temel sebebi de maddi sorumluluklar. Dükkan kirası, sigortalarımız, maaşlarımız sonuçta işveren tarafından ödenecek. Ekonomi son iki yıldır büyük bir sekteye uğradığı için işverenimiz de bu süreçte kendisini garanti altına alamadığı için bizleri de izne çıkartamıyor.  Koronavirüs salgını ile birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu'nun çalışanların ücretlerinin bir kısmını desteklediği söyleniyor. Ama bunun için sigortalı çalışanların belirli şartlar taşıması gerekiyor gibi bir sürü problemler adı arkasına ülkede doğmuş vaziyette. Bu nedenle bu süreçte çalışmayı sürdürüyoruz." dedi.

 

“ÜRETİCİYLE İLETİŞİME GEÇMEKTE ZORLANIYORUZ"

 

Koronavirüs salgınına karşı ilgili bakanlıkların aldığı tedbirler ve sokağa çıkma kısıtlamalarının ekonomiye yansımalarının olumsuz olduğunu söyleyen Öztürk, çiftçilerle günlük olarak yüz yüze yaptığı satış ve pazarlama faaliyetlerinin sıfıra yaklaştığını belirtti. Öztürk, "Benim yürüttüğüm pazarlama kahvehanelerden, çiftçilerin buluşma noktalarından, üretici birliklerinden yürüyor. Biz satış ve pazarlamada çoğunlukla bu birliklerden fayda sağlıyorduk. Fakat şuan üreticiyle iletişime geçmekte zorlanıyoruz. Üreticinin evine de gitsen sonuçta salgın nedeniyle sosyal mesafeni koruyarak birebir görüşüyorsun. Ancak bu seferde günlük görüşebildiğin üretici sayısı sınırlanıyor. İşlerimizin büyük bir kısmını telefonla görüşüp halletmeye çalışıyoruz. Bu süreçte pazarlama ve satış faaliyetleri büyük oranda düştü. Günlük pazarlamaya ayırdığım saat sıfıra yaklaştı." diyerek salgının olumsuz etkilerinin tarım sektörüne nasıl yansıdığını anlattı.

 

“EKONOMİK SORUNLAR KAPIDA” 

 

Küresel bir krize dönüşen koronavirüs salgının yaşandığı bu günlerden geleceğe umutla bakabiliyor musunuz? sorusuna Öztürk, "Sağlık Bakanlığı'nın koronavirüs salgını ile ilgili son tablosunu incelediğimde salgının Eylül ayında minimalize edileceği görülüyordu. Şuan içinde bulunduğumuz dönemden çıkılırsa o zaman tabi ki herkes işlere umutla bakacak ama zaten ekonomi kötüydü. Üzerine koronavirüs salgını geldi. Ekonomik önlemler salgın görülmeden önce zaten alınmamıştı. Sürekli farklı farklı ekonomik paketler açıklandı. Şu an o ekonomik paketler ne esnaf için ne üretici için ne de organize sanayi bölgesinde çalıştığımız firmalar için bir çözüm sunmuyor. Özellikle organize sanayi bölgelerinde çözüm bekleyen çok sayıda firma var. Mayıs ayı içerisinde salgının pik dönemi tamamen sıfırlanmaz ve koronavirüs ikinci dalgalarla tekrar yayılmaya devam ederse bir çok bizim gibi ufak işletme, KOBİ'ler için de çok büyük ekonomik sorunlar kapıda diyebilirim." şeklinde yanıt verdi.

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10