Cumhurbaşkanı Erdoğan normalleşme planını açıkladı

Video konferans yöntemi ile gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koronavirüs salgınında normalleşme sürecine geçilmesi için hazırlanan

4.05.2020 18:57:00 0
Cumhurbaşkanı Erdoğan normalleşme planını açıkladı

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, normal hayata dönüşü kademe kademe başlatacaklarını ifade ederek “Dünyanın tamamıyla birlikte ülkemizde de hiçbir şey tam manasıyla normal düzene dönmeyecektir. Salgının ne kadar süreceği ilaçların ne zaman bireylere sunulacağı belli değildir. Sınırlamaların bir kısmı azaltılarak da olsa sürecektir. Kalabalık yerlerde maske kuralı devam edecektir. Salgının tamamen bitmediği ülkeler sebebiyle seyahatlerin ne zaman açılacağı belirsizdir.  Salgının yurt içi ve dışındaki seyrine bağlı olarak dinamik bir şekilde yürüteceğiz. Normalleşme planı hazırladık.” açıklamasını yaptı.

 

65 YAŞ ÜSTÜ 10 MAYISTA SOKAĞA ÇIKACAK

 

Normalleşme planının, Bilim Kurulu'nun tavsiyeleriyle hazırlandığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kapsamda 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşların kısıtlama günlerinde 4 saat süreyle sokağa çıkabileceklerini açıkladı. Erdoğan, “Bu kapsamda 65 yaş üstü gruba ilk etapta sokağa çıkma sınırlandırması olduğu günlerden birinde sokağa çıkma getiriyoruz. İlk uygulama 10 Mayıs günü saat 11.00 ile 15.00 arasında olacak. 14 yaşına kadar olanlar 13 Mayıs, 14-20 yaş arası 15 Mayıs'ta 11.00-15.00 saatlerinde sokağa çıkabilecek.” dedi.

 

AVM'LERİN İSE 11 MAYIS'TA AÇILACAK

 

Virüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında kapatılan berber, kuaför, güzellik merkezleri ve AVM'lerin ise 11 Mayıs'ta hizmete açılacağını belirten Erdoğan,  Antalya, Aydın, Erzurum, Hatay, Muğla, Mersin ve Muğla'da giriş çıkış yasağının da kaldırılacağını ancak İstanbul dahil 24 ilde giriş-çıkış yasağının devam edeceğini ifade etti. Uygulanan tedbirler kapsamında Taksilerin çalışma şeklindeki tek-çift plaka uygulaması 5 Mayıs'ta sona erecek.

 

YKS 27-28 HAZİRAN’DA YAPILACAK

 

Tüm öğrencilerin günlerdir merakla beklediği Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) sınavının ise 27-28 Haziran’da yapılacağını belirten Erdoğan, Liselere Giriş sınavının (LGS) ise 20 Haziran'da yapılacağını söyledi.

 

MASKE SATIŞINA İZİN VERİLECEK

Bugüne kadar piyasada satışına izin verilmeyen cerrahi maske ve bez maske satışına halkın kolayca ulaşabileceği yerlerde izin vermeyi planladıklarını söyleyen Erdoğan, maske satışı için bir üst fiyat belirleyeceklerini de sözlerine ekledi.

 

ASKERİYEDE TERHİS İŞLEMLERİ BAŞLAYACAK

 

Koronavirüs salgını nedeniyle durdurulan askerlik terhis işlemlerinin de 31 Mayıs'ta başlayacağını müjdeleyen Erdoğan “ MSB'nin atama, görevlendirme ve personel temin faaliyetleri 1 Haziran'da, celp işlemleri 5 Haziran'da bedelli askerlik işlemleri ise 20 Haziran'da başlayacak. Salgın hastanelerinin sayıları 1 Haziran'dan itibaren azaltılarak bu kuruluşların hasta kabulüne ve normal işleyişe başlamaları sağlanacaktır.” dedi.

 

PLANI DİNAMİK ŞEKİLDE UYGULAYACAĞIZ

 

Erdoğan, Sağlık Bakanlığı’nın ve bilim kurulunun görüşlerine uygun şekilde hazırlanan normalleşme planını dinamik bir şekilde uygulayacaklarını vurgulayarak “Gelişmelere göre bazı tarihlerin öne alınması, bazılarının geriye bırakılması mümkündür. Şayet Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı rehberlerdeki kurallara riayeti en üst düzeyde tutarsak bu süreç daha hızlı olacaktır. Kurallara uyulmaması ve salgının yeniden yayılması halinde çok daha sert tedbirlere başvurmak zorunda olabiliriz. Dünyada yeniden hastalığın pençesine düşen ülke örnekleri vardır. İnşallah biz böyle bir duruma düşmeyeceğiz.” temennisinde bulundu.

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10