Marmaray'dan geçecek ilk yurt içi yük treni Çorlu'ya ulaşacak

Yurt içi yük treninin yarın gece ilk kez Marmaray'dan geçeceğini duyuran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, trenin Adana ve Gaziantep'den alacağı yükleriyle Marmaray'dan geçerek ÇerkezkÃ?

8.05.2020 16:06:00 0
Marmaray

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Marmaray'dan yarın gece ilk defa yurt içi yük treninin geçeceğini belirtildi. Orta Koridor'un en önemli halkalarından biri olduğu aktarılan Marmaray'da yarın gece bir ilkin yaşanacağı ve Marmaray'da yurt içi yük taşımacılığının da başlamış olacağı açıklandı. Böylece yılda 25 bin konteyner Anadolu'nun sanayi merkezlerinden yüklenerek Marmaray üzerinden Avrupa yakasına geçebilecek.

 

“MARMARAY'DAN GEÇEN İLK TREN 12 GÜNDE PRAG’A ULAŞTI”

 

Marmaray'ın Pekin'den Londra'ya kadar uzanan en kısa, en ekonomik, en elverişli uluslararası demiryolu koridoru olan Orta Koridor'un en önemli halkalarından biri olduğunu vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu açıklamasında, Marmaray'dan ilk uluslararası yük treninin geçen yıl Kasım ayında geçtiğini hatırlattı.  Çin'den Avrupa'ya kesintisiz giden ilk yük treninin China Railway Express olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu, bu trenin 2 kıta, 10 ülke, 2 denizi aşıp, 11 bin 483 kilometrelik yolu 12 günde kat ederek Prag'a ulaştığını anlattı. Karaismailoğlu bu seferin ardından yeni uluslararası tren seferlerinin düzenlenmesi için hazırlıklara başlandığını bildirdi.

 

MARMARAY ZAMAN VE ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYACAK

 

Yüklerin, Bakü-Tiflis-Kars hattı ve Marmaray kullanılarak Orta Koridor üzerinden taşınmasının, diğer koridorlara göre zaman ve enerji tasarrufu sağladığına dikkat çeken Karaismailoğlu, bu noktada yurtiçi yük taşımacılığı için de Marmaray'ın Anadolu'nun hammaddelerini ve ürünlerini Avrupa'ya ulaştırmak açısından büyük bir öneme sahip olduğunu vurguladı.

 

MARMARAY’DAN GEÇEREK ÇORLU İSTASYONUNA ULAŞACAK

 

Bakan Karaismailoğlu, bu kapsamda ilk yurtiçi yük trenin yarın gece Marmaray'dan geçeceğini belirterek “Adana ve Gaziantep'den alacağı yükleriyle Marmaray'dan geçiş yaparak Tekirdağ'ın Çorlu istasyonuna ulaşacak olan ve 16 vagondan oluşan yurtiçi blok yük treni, bir ilk olacak. Daha önce Adana ve Gaziantep'ten trenle Derince'ye, Derince'den feribot ve devamında karayolu ile Çorlu'da bulunan sanayi tesislerine ulaştırılan yükler, artık Marmaray'dan geçecek aktarma yapılmadan vasıta değiştirmeden varış yerlerine ulaşacak. Marmaray'da yarın bir ilk yaşanacak ve Marmaray'da yurtiçi yük taşımacılığı da başlamış olacak. Böylece aktarmalar tarih olacak" dedi.

 

GAZİANTEP-ÇORLU ARASINDA BİN 524 KİLOMETRE MESAFE KATEDECEK

 

Yarın gece Marmaray'dan geçecek yük treninin yaklaşık 400 metre uzunluğunda ve bin 200 ton ağırlığında olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, söz konusu yük treninin 16 vagon, 32 konteyner içerisinde plastik hammaddesi taşıdığını aktardı. Karaismailoğlu, trenin Gaziantep-Çorlu arasındaki parkurunun bin 524 kilometre olduğunu açıklayarak "Marmara Denizi'nde feribot geçişi gerekmediğinden önemli miktarda fiyat avantajı sağlayacak. Bu treni önümüzdeki günlerde yenileri de takip edecek. Böylelikle yılda 25 bin konteyner Anadolu'nun sanayi merkezlerinden yüklenerek Marmaray üzerinden Avrupa yakasına geçecek. Çorlu'da mamul hale gelen ihraç ürünlerinin Avrupa ülkelerine ihracatı da trenle gerçekleşecek. Demiryolu ile sağlanan fiyat avantajı ihracatçımızın rekabet gücünü artıracak" diye konuştu.

Haber/ Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10