Yüceer: Çiftçilere devlet destekleri acilen ödenmeli"

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, salgın nedeniyle dünyada gıda kıtlığı tartışılırken Türkiye'de çiftçilerin geçen seneden kalan devlet desteğini bile alamadıÄ

Çerkezköy 14.05.2020 14:09:00 0
 Yüceer: Çiftçilere devlet destekleri acilen ödenmeli

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, Dünya Çiftçiler Günü mesajında, üreticilerin sorunlarını dile getirdi. Yüceer, “Gönül isterdi ki,  bugün tarımda çiftçimizin emeğini ve toprağımızın bereketini konuşalım. Ancak tarımsal ürünlerde dışa bağımlılık artarken, kendi çiftçimize gereken değer verilmiyor. Sorumsuz politikalar çiftçilerimizi üretim yapmaktan vazgeçecek noktaya getirildi” dedi.

 

"ÇİFTÇİLERİN BORÇLARI KATLANDI"

 

Çiftçilerin borçlarının son 18 yılda katlandığını ve artık üretimden vazgeçme noktasına geldiğini vurgulayan Yüceer, “Çiftçilerin borçları AK Parti iktidara geldiğinde 4 milyar TL iken 18 yılda tam 40 katına çıkarak 160 milyara ulaştı. Türkiye’de 3,5 milyon hektar arazide artık ekim yapılmıyor. En düşük emekli maaşını çiftçiler alıyor. Kayıtlı çiftçi sayımız her yıl düşerken, tarımsal istihdamın 7.5 milyondan 5 milyona gerilemesi de bizlere üreticinin durumunu gösteriyor”açıklamasında bulundu.

 

"AYÇİÇEĞİ ÜRETİCİSİ ZORDA"

 

Yüceer, “Çiftçilerin sorunlarının en görünür olduğu alanlardan birisi de ayçiçeği üretiminde. Dünyanın en büyük ayçiçeği ithalatçısı konumundayız. Çünkü ihtiyacımızın sadece yarısını üretebiliyoruz. Bu alanda en büyük üretim Tekirdağ’da yapılıyor. Türkiye için stratejik konumda olan ayçiçeği için çiftçilerle görüştüğümüzde, zor koşullarda üretime tutunduklarını anlattılar. Salgın koşullarında ekim yapmak zorunda kalan çiftçilerimiz, 2019 yılından kalan devlet desteğini bile alamadıklarını söyledi. İçinde bulunduğumuz zor dönemde, üretimin değerinin bu kadar arttığı koşullarda, çiftçilerimizin yalnız bırakılması kabul edilemez” dedi.

 

"YÜZDE 100 ARTTI"

 

Üretim giderlerini yaratan mazot, elektrik, gübre ve tohum maliyetinin son 2 yılda yüzde 100’e yakın arttığını ifade eden Yüceer, "Çiftçilerimiz yüksek maliyet-düşük kâr kıskacında bırakılırken, yasal haklarını da devletten alamadıkları için üvey evlat gibi görülüyorlar. Tarım Yasası'na göre tarımsal destek ödemeleri Gayri Safi Milli Hasıla'nın en az yüzde 1'i kadar olması gerekiyor. Bu yasa, 2006 yılında AK Parti tarafından çıkarıldı. Ancak kendi çıkarttıkları kanuna bile hiç uymadılar. Destekler yüzde 0,5 civarında uygulanırken, AK Parti'nin sorumsuz politikaları yüzünden çiftçiye ödenmeyen destekler 180 milyar TL’ye ulaştı” dedi.

 

"DESTEKLER ACİLEN ÖDENMELİ"

 

Yüceer, “Dövizdeki dalgalanmalar, salgın koşularının zorlukları da eklenince üretmek isteyen çiftçinin eli kolu bağlanmış durumda. Tarım ve Orman Bakanlığı raporlarında üretim maliyetini düşürmek için tedbir alınması, üretimin desteklenmesi gerektiği anlatılırken, çiftçilere 2019 destekleri bile halen ödenmemiş durumda. Bu kabul edilemez. Devlet kendi hazırladığı rapora rağmen bu sorunlara çözüm bulmuyorsa bunun adı sorumsuzluktur. Çiftçilerin üretebilmesi, toprağın işlenebilmesi için acilen çiftçilerin desteklerinin ödenmesi gerekiyor. Çünkü çiftçiler lütuf değil yasal hakları olan devlet desteğini istiyor. Destekler acilen ödenmeli” ifadelerini kullandı. Yüceer mesajında, “Alın terini can suyuna dönüştüren, her lokmamızda emekleri olan, gece gündüz demeden üreten çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Günü’nü kutluyor, bereketli mahsuller diliyorum” dedi.

 

Haber/Sevay KARDEŞ


0282 726 91 91
0282 747 65 10