Kutlamalarda saygı duruşu gerginliği

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı ve milli mücadelenin 101. yıl dönümü kutlamaları tarihi Tekirdağ Valilik binası önünde çelenk sunma töreni ile başladı. Saygı duruşu, İstikl

Tekirdağ 19.05.2020 18:27:00 0
Kutlamalarda  saygı duruşu gerginliği

Törene, CHP Tekirdağ Milletvekilleri Dr. Candan Yüceer ve İlhami Özcan Aygun, AK Parti Milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Koncagül,  Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel, Gençlik Spor İl Müdürü Ahmet Üzgün, CHP Tekirdağ İl Başkanı Şener Saygın, AK Parti Tekirdağ İl Başkanı Mestan Özcan, İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Sertaç Alkaya, Gelecek Partisi Tekirdağ İl Başkanı Recep Nişancı ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

SAYGI DURUŞUNDA BULUNULMAMASI TEPKİYE NEDEN OLDU

 

Koronavirüs salgını nedeniyle sosyal mesafe kuralına dikkat edilerek gerçekleştirilen çelenk sunma töreni, saygı duruşunda bulunularak ve İstiklal Marşı'nın okunması ve çelengin Atatürk Anıtı'na sunulması şeklinde devam edecekti. Ancak 19 Mayıs kutlamaları çerçevesinde çelenk sunma töreninde saygı duruşunda bulunulmaması CHP Milletvekilleri Yüceer ve Aygun ile İYİ Parti ve Gelecek Partililerin tepkisine neden oldu.

 

CHP’Lİ MİLLETVEKİLLERİ: TÖREN TEKRAR EDİLSİN

 

Tören alanında yaşanan kısa süreli gerginlik, sunucunun saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunacağını söylemesine rağmen sadece İstiklal Marşı okunmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulmamasına CHP’li vekiller ve vatandaşlar tepki gösterdi. İstiklal Marşı’nın bitmesinin ardından CHP Milletvekili Aygun, İl Müdürü Ahmet Üzgün’den töreni tekrarlamasını istedi. Bunun üzerine kısa süreli bir tartışma yaşandı. Sunucunun, törenin tekrar edileceğini ve saygı duruşunda bulunacaklarını anons etmesi üzerine İl Müdürü Üzgün, yönetmelik gereği saygı duruşu yapılmayacağını ifade ederek sunucuyu yaptığı anons nedeniyle fırçaladı. Tören, Üzgün’ün bu müdahalesinin ardından sona erdi. CHP Milletvekili Aygun ise yaşanan durum ile ilgili AK Parti Milletvekili Yel’e “Sayın Yel her şeyi kadük yapıyorsunuz. Bayrak bile göndere doğru çekilmedi. Lütfen töreni tekrar edin” diye tepki gösterdi. Bunun üzerine Yel, Üzgün’e “Yönetmelik neyse onu uygulayın” şeklinde konuştu.

 

CHP VE İYİ PARTİ BASIN AÇIKLAMASI YAYINLADI

 

Bunun üzerine CHP’li vekillerin saygı duruşunda bulunacaklarını açıklaması üzerine Gençlik Spor personeli, AK Parti ve MHP vekilleri ve partililer tören alanından ayrıldı. CHP, İYİ Parti ve Gelecek Partililer ise Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunarak yeniden İstiklal Marşı’nı okudular. CHP ve İYİ Parti yaşanan bu olayla ilgili törenlerin ardından birer basın açıklaması yaparak saygı duruşunda bulunulmamasını kınadıklarını kaydetti.

 

CHP MİLLETVEKİLİ YÜCEER’DEN SERT ELEŞTİRİ

 

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer yayınladığı basın açıklamasında “Atatürk’ü anmaya gölge düşüremezsiniz!” diyerek yaşanan olaya tepki gösterdi. “19 Mayıs törenine, devletimizi temsilen ne vali, ne de kaymakam katılmadı!” sözleri ile eleştirilerine devam eden Milletvekili Yüceer, “Bugün Tekirdağ’da, bağımsızlığımıza atılan adımın 101. yılında, Atamızın manevi huzurunda teşekkür etmek amacıyla 19 Mayıs törenleri için bir araya geldik. Çünkü “Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı”, bu ülkeyi bir arada tutan asırlık harçlardan biridir. Ancak bu değeri hala kavrayamayanlar şehrimizde de mecvut. 19 Mayıs törenine, devletimizi temsilen ne vali, ne de kaymakam katılmadı!” dedi.

 

1 DAKİKALIK SAYGI DURUŞU ÇOK GÖRÜLDÜ”

 

Dün gerçekleşen çelenk sunma töreninde saygı duruşunda bulunmama nedeniyle yaşananlara “Bu yaşanan devlet ciddiyetine yakışmaz” sözleri ile tepki gösteren Yüceer, açıklamasının devamında “101 yıl önce, bu toprakların kaderinin değiştirildiği bir günde, Atatürk’ü minnetle anmamız gereken bir günde, bu yaşanan devlet ciddiyetine yakışmaz. Kabul etmek mümkün değil. Bu da yetmezmiş gibi, Atamız ve kahraman silah arkadaşları için 1 dakikalık saygı duruşu çok görüldü. Programda saygı duruşuna yer vermeyen zihniyetin amacı nedir? Hangi yönetmelik saygı duruşunu yasaklayabilir? İçişleri Bakanlığı bu konuda derhal açıklama yapmalı, ardından sorumlular hakkında işlem başlatmalıdır." dedi.

 

“ATATÜRK'Ü ANMAMIZA GÖLGE DÜŞÜRÜLMESİNE İZİN VERMEDİK”

 

Yüceer açılmasının sonunda “Biz her şeye rağmen, Atamızın huzurunda saygı duruşumuzu gerçekleştirdik. Ona ve silah arkadaşlarına, verdikleri insanüstü emek nedeniyle teşekkür ettik. Cumhuriyeti emanet ettikleri gençlerin, birinci vazifesini unutmadığını bir kez daha söyledik. Bilinmeli ki, Atatürk'ü anmamıza ve bayramımıza gölge düşürülmesine izin vermedik, vermeyeceğiz!” dedi.

 

 

 

CHP MİLLETVEKİLİ AYGUN: BAĞLILIĞIMIZI BİR KEZ DAHA VURGULADIK

 

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da yaşananlarla ilgili yaptığı açıklamasında “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızın 101'inci yılı kutlu olsun. CHP Tekirdağ İl örgütlerimiz, milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Atatürk sevdalısı hemşerilerimizle birlikte Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene katılarak, Atatürk’e ve kurduğu Cumhuriyet’e bağlılığımızı bir kez daha vurguladık.19 Mayıs1919 Milli Bayramlarda; devletimizi temsil eden Protokolü göremez olduk. Bugün törende ülkemizin kurtarıcısı ve kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, tüm şehitlerimiz ve gazilerimiz için 1 dakikalık saygı duruşunu dahi yönetmelik bahanesiyle yapmayan kadroları kınıyor, en kısa sürede bu yanlıştan dönüleceği umudunu taşıyorum.” dedi.

 

“DİNİ BAYRAM KUTLAYACAK VATAN BULAMAZLAR

 

Milletvekili Aygun, "Atatürk sevdalısı hemşerilerimizle birlikte bizler; 1 dakikalık saygı duruşumuzu yaptıktan sonra İstiklal Marşımızı da Bando eşliğinde büyük bir çoşkuyla okuyarak bağlılığımızı gösterdik. Milli Bayram Kutlamayan Milletler Dini Bayram Kutlayacak Vatan Bulamazlar.” sözleri ile saygı duruşunda bulunulmamasına olan eleştirilerini dile getirdi.

 

İYİ PARTİ İL BAŞKANI ALKAYA: BUNU KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL

 

İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Sertaç Alkaya ise yayınladığı basın açıklamasında “Milli bayramlarını kutlamayanlar, dini bayramlarını kutlayacak vatan bulamazlar.” diyerek tepki gösterdi. Önceleri 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinin; Atatürk Anıtı’na çelenk konularak başladığını, şehrin büyük cadde veya meydanında yapılan gösteriler ve okunan şiirlerle doruğa ulaştığını hatırlatan İYİ Parti Tekirdağ İl Başkanı Alkaya ise “Törenlere en büyük mülki amirden başlayarak tüm zevat katılır, her 19 Mayıs sonrası Büyük Atatürk ve silah arkadaşlarına minnet ve geleceğe olan güven tazelenirdi.  Fakat 2010 yılında yapılan yönetmelik değişikleriyle adeta halkımız bu coşkudan uzaklaştırılır oldu. Çoğu zaman törenlere İlin Valisi, Garnizon Komutanı, Vali yardımcıları, ilçelerde kaymakamlar hükümet temsilcileri katılmaz oldu. Bunu kabul etmek mümkün değil.” diyerek çelenk sunma töreninde yaşananlara tepsi gösterdi.

 

“PROTOKOLÜN HEMEN HEMEN HİÇBİRİ ORTADA YOK”

 

Yasak savar gibi bir bayram kutlamasının olmaması gerektiğine dikkat çeken İl Başkanı Alkaya, “Olayı bu hale getirenleri de kınıyoruz.” dedi. 19 Mayıs tarihinin gençlere ve topluma aktarılması gereken milli bir kültür olduğunun altını çizen Alkaya açıklamasının devamında “Bu kültürü yok etmeye kimsenin hakkı yoktur. Cumhuriyetin tüm değerleri ile sonsuza dek yaşatılması, başta gençler olmak üzere hepimizin ortak sorumluluğudur. Gördüğünüz gibi bu 19 Mayıs’ta da durum farklı değil. Yine sayın valimizden başlayarak protokolün hemen hemen hiçbiri ortada yok. Bunun anlamı Kurtuluş savaşı mücadelesi ile gençliğin bayramını değersizleştirmektir. Bu tarihi anlayamayanlar, bu tarihi önemsiz kılanlar, unutmasınlar ki Milli bayramları kutlamayan milletler, dini bayramlarını kutlayacak vatan bulamazlar.” ifadelerine yer verdi

 

“TÜRK MİLLETİ MÜSTERİH OLSUN”

 

Ülke ve millet için böyle önemli günler için bu değersizleştirme çabalarını kınadıklarını bir kez daha belirten Alkaya, “Türk Milleti müsterih olsun. İYİ Parti iktidarında başta T.C.’nin yerine konulmasından başlayarak, Türk çocuğuna andımız yasağının kaldırılması ve Milli bayramların, o özlediğimiz şekilde kutlanması sağlanarak hasret sona erecektir. Ne mutlu Türküm diyene “ sözleri ile açıklamasını sonlandırdı.

                                                                     

Haber/Duygu KÖSEOĞLU

 


0282 726 91 91
0282 747 65 10