14 yaş altı çocukların 'park' mutluluğu

Çerkezköy'de dışarı çıkma izni kapsamında ikinci kez sokağa çıkan çocukların çoğu, evlerinin yakınlarındaki parklarda izin saati bitine kadar gönüllerince oyun oynadı. İkinci kez sokağa Ã

Çerkezköy 20.05.2020 16:34:00 0
14 yaş altı çocukların

Koronavirüs tedbirleri kapsamında, 4 Nisan'dan itibaren sokağa çıkmaları yasaklanan 20 yaş altındaki çocuk ve gençlerden 0-14 yaş grubunda olanlar, dün 11.00-15.00 saatlerinde yürüme mesafesiyle sınırlı olarak dışarı çıktı. Tüm yurtta olduğu gibi Çerkezköy'de de 14 yaş altı çocuklar 11.00-15.00 saatlerinde getirilen serbestlik ile bir hafta sonra tekrar sokağa çıkmanın mutluluğunu yaşadı. Ailelerin ise çocukların maske takmalarına özen gösterdiği ve sosyal mesafe kurallarına dikkat ettiği görüldü.

 

ÇOCUKLAR ARKADAŞLARIYLA OYUN OYNAMAYI ÖZLÜYOR

 

Saatler 11’i gösterdiğinde sokağa çıkma izninin başlamasıyla 15 yaş altındaki çocuklar kentteki parkalara gelerek evde geçirdikleri zamanlardan sonra güneşli havanın keyfini çıkararak oyunlar oynadı. Ebeveynler ise çocuk arabaları ile bebeklerini dışarı çıkardı. Çocuklarını parka getiren anneler, salgın nedeniyle yaşanan bu zor süreçte çocuklara destek olmaya çalıştıklarını, çocukların en çok parka gelmeyi, bisiklet sürmeyi özlediklerini belirtirken öte yandan okulu, öğretmenlerini ve arkadaşlarını da fazlasıyla özlediklerini kaydetti.

 

“ÇOK MUTLU OLDULAR”

 

İki çocuk annesi Emine Koş, çocuklarını verilen dışarı çıkma izni ile birlikte ikinci defa dışarı çıkardığını belirterek “Normalde yasak olduğu için çocukları dışarı çıkartmıyorum. Çok sıkıldıkları için kapının önündeki bahçeye biraz çıkarıyorum. Ama parklara getirmiyorum. Sokağa çıkma izini olduğunda çocukları parklara getiriyorum. Parklara geldiğimizde de çok fazla bir yerlere dokunmamalarını sağlıyorum. Çünkü çocuklar parkı çok özlediler. Havalarda çok güzel. Yaz geldi artık. Çocuklar ip atlıyor, top oynuyorlar. Çok mutlu oldular.” dedi.

 

“EVDE ÇOK SIKILDILAR”

 

Havaların ısınmasıyla çocukların daha çok dışarı çıkmak istediklerini ifade eden Koş, “4 yaşındaki küçük çocuğum sürekli dışarı çıkmak için ağlıyor. 9 yaşındaki çocuğum da EBA üzerinden sürekli derslerini takip ediyor. Kitap okuyup test çözerek zamanını geçiriyor. EBA üzerinden dersleri takip etmek biraz zorlasa da şimdilik iyi gidiyor. Öğretmenleri de bu süreçte çok yardımcı oluyorlar.”şeklinde konuştu.

 

“ANNELERİN MESAİSİ BU SÜREÇTE İKİYE KATLANDI”

 

Çocukların evde sıkılmamaları için anne baba olarak çeşitli etkinlikler yapmaya çalıştıklarını da sözlerine ekleyen Koş, “Annelerin mesaisi bu süreçte ikiye katlandı.” dedi.  Çocukların mutlu olmaları için evde yaptıkları etkinlikleri ise Koş, şöyle anlattı: “Balkona sek sek çizdik. Eve salıncak kurduk, survivor yarışmalarındaki gibi evde parkurlar kurup çocukları eğlendirmeye çalıştık. Bu süreçte çocukların mutlu olmaları için elimizden geleni yapmaya çalıştık. Tabi anne baba da sıkılıyor ama yapacak bir şey yok. Büyükler yine ihtiyaçlarını karşılamak için kısa da olsa dışarı çıkabiliyorlar. Ama çocuklar evde oldukları için sıkılıyor. İnşallah bu salgın biter.  Önemli olan sağlık.”

 

“OĞLUM OKULU ÇOK ÖZLEDİ”

 

9 yaşında bir çocuk annesi olan Suna İnan ise koronavirüs salgını nedeniyle uzun zamandır evlerde olan çocukların dışarı çıkmalarına izin verilmesinden memnun olduğunu söyleyerek “Bu süreci eve geçirdik. Uzaktan eğitime devam ettik. Öğretmenimiz canlı dersler yapıyor. Benim oğlum biraz evcimen bir çocuk. Bu nedenle evde kaldığı bu süreçte çok zorluk çekmiyor. Ama okulu çok özledi. Öğretmenini ve arkadaşlarını fazlasıyla özledi. Uzun zamandır dışarı çıkmıyoruz.  Bugün ikinci kez parka geldik tekrar. Bisiklet sürmeyi çok özledi. Bisikletiyle geldik parka. İnşallah bu süreç bir an önce biter. Sağlıklı güzel günlerimiz olur.” diye konuştu.

 

“ÇOCUKLARIMIZA HER ZAMAN DESTEK OLUYORUZ”

 

Dün 11.00–15.00 saatleri arasında çocuklara verilen sokağa çıkma izninde biri 4 biri 8 yaşındaki iki çocuğu ile parka gelen Şule Şengül Bak da çocukların parka gelecekleri için sevindiklerini belirterek “Bu süreç zor geçiyor ama sağlığımız için idare etmeye çalışıyoruz. Çocukların evde sıkılmamaları için onlara aile olarak verimli olmaya çalışıyoruz. Her zaman destek oluyoruz.” dedi.

 

“YASAKLARIN KALKACAK OLMASI BENİ ENDİŞELENDİRİYOR”

 

Nagihan Uysal da “Bu süreci sağlığımız için evimizde geçiriyoruz. Büyük çocuğum 15 yaşında onun daha çok canı sıkıldı. Arkadaşları ile buluşmak istiyor. O da Cuma günü izninde dışarı çıkacak. Küçük olan çocuğumun dersleri yoğundu. Bu süreci pek anlamadı. Sokağa çıkma izinleri geçen hafta verilmişti. Bir  de bugün dışarı çıktık, sevindiler çok mutlu oldular. Yasaklar normalleşme süreciyle birlikte 27 Mayıs’ta kalkacak. Bu beni endişelendiriyor. Anne olarak çocuklarım için açıkçası korkuyorum. 65 yaş üstü vatandaşlarda dışarı çıkacak artık. Sanki daha kötü olacak gibi düşünüyorum. İnşallah olmaz.” şeklinde konuştu.

 

15-20 YAŞ ARASI GRUP İSE CUMA GÜNÜ DIŞARI ÇIKACAK

 

Sokağa çıkmaları kısıtlanan 20 yaş altındaki genç ve çocuklar için uygulanan sokağa çıkma izinleri kapsamında 15 ile 20 yaş arası gençler ise 22 Mayıs Cuma günü 11.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek.

 

Haber/Duygu KÖSEOĞLU


0282 726 91 91
0282 747 65 10